fbpx

Om Det grønne skafferi

IMG_2517

Hei, jeg heter Maria Berg Hestad, jeg er sivilingeniør og tre-barns mor. På fritiden er jeg en ivrig grønnsaksdyrker. Denne bloggen handler om hvordan jeg finner snarveier til å kunne dyrke en 300 kvm stor kjøkkenhage i et eneboligstrøk i Molde, som forsyner vår familie på fem med alle grønnsakene vi har behov for i store deler av året. 

Lager jord og lagrer karbon

Jeg ønsker å dyrke på de forutsetninger som råder her hos meg og jeg er opptatt av at min dyrking skal utgjøre et så naturlig kretsløp som mulig. Jeg kjøper veldig lite langtransportert jord og heller ikke gjødsel, og forsøker heller å utnytte de ressursene som finnes i lokalsamfunnet rundt oss. Jeg får gress hos venner og bekjente, jeg får løv fra skolegården, jeg henter tang på stranda og får hestemøkk av stallen som må betale dyrt for å bli kvitt møkka. Sakte, men sikkert, bygger jeg på noen centimeter med mold i min kjøkkenhage hvert år ved å tilføre mengder med organisk materiale. Likevel har jeg ingen tradisjonell kompost – jeg komposterer og dyrker direkte. Veldig arbeidsbesparende og passer meg som ikke er så tålmodig. Når jeg tilfører karbonrikt materiale til jorden kan man si at jeg lagrer karbon, da karbon fjernes fra atmosfæren og havner ned i min jord. Min egen lille månelanding (Mongstad), bare gratis!

Dyrker hele året

Jeg vil dyrke hele året fordi jeg elsker å dyrke, men det føles ikke riktig å tilføre mye tilleggsvarme i form av elektrisitet for å få det til, da mister man endel av klimafordelen av å dyrke selv. Jeg har heller blitt god på å finne andre metoder å kunne dyrke nær sagt hele året. Jeg dyrker grønnsaker som overlever en vinter ute eller i uoppvarmet drivhus, det er så utrolig mye som er tilpasset vårt klima og som tåler en vinternatt eller 100, bare man vet hvordan man legge forutsetningene litt til rette. På bildet under er det bilde av min 5-åring som har høstet en bukett med seks ulike bladgrønnsaker tidlig i april – fra da er vi selvforsynte på bladgrønnsaker frem til jul.

IMG_3258.jpg

Dyrker med barn

Jeg har tre små barn på 1, 5 og 9- år. Jeg har derfor barn rundt meg hele tiden, og kjøkkenhagen har blitt endel av deres hverdag, snarere enn at det er jeg som har en hobby. De er vant til å være med meg i hagen og har lekeplasser på ulike steder rundt omkring. De liker noen ganger å hjelpe til og noen ganger vil de absolutt ikke hjelpe til – de vil bare være barn, men spiser grønnsaker gjør de aller mest når de er i kjøkkenhagen. Da er det mye som er både «nam» og «vanvittig godt» som i neste øyeblikk ikke røres ved middagsbordet. Jeg er så glad for at jeg har valgt å dyrke så mye mat på hjemmebane akkurat nå i småbarnsperioden, det er da grunnlaget for å bli store grønnsaksspisere dannes, tror jeg.

Det er det som er min motivasjon – sunn og trygg mat til mine barn som er produsert på mest mulig bærekraftig måte.

Om du liker det, kan du følge meg både på blogg og Facebook under Det grønne skafferi, Instagram @mbhestad og på You-tube Maria Berg Hestad, og få med deg både tips og triks og litt inspirasjon med på veien til din egen matproduserende oase!

2017-10-06 18.45.27.jpg

2018-04-23/ Maria Berg Hestad

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: