fbpx

Store rotselleri – 3+1 tips

Tidligere i år har du kunnet se både hvordan jeg potter om rotselleri, og hvordan jeg planter ut med bokashi i plantehullet. Nå er resultatet klart – og jeg må bare skryte på meg en kanonavling av store fine rotselleri i år igjen altså folkens.

I klippet under kan du se de 3+ 1 tipsene – og her skal du attpåtil få enda et bonus tips – så de tidlig, allerede i januar/februar – hepp hepp:

Vil du se an av de foregående videoene om rotselleri, kan du se de i klippene under:

2020-10-17/Maria Berg Hestad

3 kommentarer om “Store rotselleri – 3+1 tips

  1. Hei. Nyttige tips om rotselleri. Men nå saknar eg råd om beskjering ved opptak for lagring over vinteren. Dei same spørsmåla gjeld gulrot og kålrot. Eg legg dei i kvitmose i luftig beholdar. Der held dei seg godt, men dei får nye små røter. Det er kanskje fordi eg ikkje har kutta vekk vekstpunktet godt nok. Bør rota og kuttast bort? Bør skjereflata deretter tørke før røtene blir lagt i den fuktige mosen?

  2. Hei! Jeg er stor fan av Maria Berg Hestad og betrakter hennes innsats innen grønnsakdyrking for amatører som det viktigste som har skjedd på det området sia dr. agric Kaare Aamlids epokegjørende arbeid for Norsk Hageselskap rundt 1980. Såvidt jeg husker var det i tre år han var ansatt der, på tampen av sitt arbeidsliv, noe som bl.a. resulterte i flere svært instruktive TV-programmer og den fabelaktige boka «Grønnsakhagen – lær å dyrke grønnsaker». Mange av oss Aamlid-fans har i 40 år nå fulgt hans råd og metoder, som f.eks. å så gulrøtter i mjølkekartonger, bygge opphøyde bed med kvist nederst, osv. Mye av det vi i dag tar som tradisjonelle dyrkingsmetoder og tips er egentlig nyskapninger fra den sprenglærde sivilagronomen fra Arendal som faktisk tok på alvor alle de banale problemene vi som var absolutte nybegynnere kunne ha. Maria har en helt annen tilnærming enn Kaare, og helt andre kommunikasjonsmuligheter, som Internett, EDB-behandling av lyd, film og bilder, osv., men hun fyller etter min mening ut Kaare Aamlids arbeid på en glimrende måte. Det er fullt mulig at jeg kommer med kommentarer om andre ting seinere, men jeg har lyst til å avslutte med et spørsmål om en metode som passer veldig godt for oss som ikke greier å huske på å vanne våre såpotter når det trengs og heller ikke evner å vurdere når det trengs å vanne. Kaare introduserte begrepet undervanningsbed for oss nybegynnere. Altså en beholder med vann i inntil 10 cm høyde, et horisontalt brett på støtter satt over vannet, en såkalt kapillærduk lagt oppå brettet og stukket ned i hele vannets dybde. Ved å fukte duken og sette såpotter oppå den og sørge for at såjorda får god kontakt med vannet og dermed kunne suge opp det som trengs, kan frø og planter klare seg i dagevis uten tilsyn. Jeg har brukt denne metoden med vekslende hell i flere tiår, men greier ikke å finne ut hvorfor det noen ganger går bra med spiring og andre ganger ikke. Kan du si noe klokt om dette Maria? Kanskje på en video? Begeistra hilsen fra Ole Ingemann Bording, Tromøya ved Arendal

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: