fbpx

Dyrke agurk og tomat i samme drivhus?

Det er ofte frarådet å dyrke tomater og agurk i samme drivhus, og mange hobbydyrkere viser til dette «gartner-tipset» og følger rådet uten å mukke. Verre blir det når dette frarådes nybegynnere på sosiale medier som tar dette for god fisk og ikke engang prøver å dyrke begge disse favorittene sammen.

Men altså – hvor kommer dette fra?

Jeg har alltid dyrket tomat og agurk sammen og får veldig bra resultat fra begge to.

Fakta og myte

Riktignok vet jeg at agurk og tomat liker litt ulikt klima. Agurken ønsker gjerne høy luftfuktighet og liker å bli dusjet, mens tomaten gjør ikke det. Fakta!

Jeg har også hørt at dersom agurken står inntil tomaten så vil tomaten slutte å blomstre. Myte!

Kanskje er det noen marginale forskjeller som kan være viktig dersom du skal dyrke for storproduksjon og leve av å selge tomater. Da er man ute etter alle triks i boken for å maksimeres avlingen. Men for oss hobbydyrkere så er dette rådet bare begrensende og ikke ett vi trenger. Det er mye mer nyttig for oss å ta til takke med marginalt mindre avling, men isteden et stort mangfold av vekster. Det er klart vi skal dyrke begge deler i samme drivhus!

Mine agurker pleier ofte å vokse seg så store at de etterhvert begynner å infiltrerer tomatplantene. Da får jeg dinglende agurker innimellom bugnende tomatklaser.

Det ser ikke ut som agurken gjør noe skade på tomatproduksjonen. Vi hobbydyrkere trenger ikke slike «gartnertips» – som bare virker begrensende – dette er «godt nok» eller hva?

Konklusjon

Mitt råd er derfor å overse dette rådet. Plant tomater og agurk side om side i drivhuset og gjør dine egne erfaringer på hva som fungerer for deg! Om du vil være på den trygge side så planter du de ikke helt inntil hverandre, men i hver sin del/bed. De færreste av oss driver jo med klimakontroll av drivhuset likevel – det blir den luftfuktigheten det blir. Noen ganger kan den favorisere tomater, andre ganger agurk – det kaller jeg å spre risiko og satse på flere hester.

Konklusjon: JA til tomater og agurk i samme drivhus!

Lær mer om tomater i mine YouTube klipp her:

2020-09-09/Maria Berg Hestad

2 kommentarer om “Dyrke agurk og tomat i samme drivhus?

  1. Dette var nytt for meg, men gir litt mening. I den ene pallekarmen i drivhuset har jeg samplantet et par agurkplanter og et par tomater. Agurkene har produsert frukter (grønnsaker?) på løpende bånd i hele sommer, mens det knapt har vært tomater å høste her. I de to andre pallekarmene (i samme drivhus, vel å merke) har jeg kun hatt tomater, som til gjengjeld har bugnet! Så til neste år skal tomatene få sin egen pallekarm. Men ingen problemer med å dele drivhus! 😁

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: