fbpx

7 tips til å lykkes med tomater utendørs! (Tekst)

Etter publisering av mitt YouTube-klipp om samme tema, ble det etterspurt en variant for den som ikke kan høre meg snakke på klippet. Jeg har derfor sammenfattet klippet til tekst som du kan se under. Liker du heller video-format har du det originale klippet her.

Det er fint mulig å dyrke tomater utendørs i Norge. Selv en ganske elendig sesong i så måte, som 2020 viste seg å bli, gir tomater som monner om du vet hvordan du skal sno deg. Her gir jeg 7+1 tips til å lykkes med tomatene utendørs.

I boken min skriver jeg også mer om å dyrke tomater utendørs – jeg blir så glad om du vil kjøpe den!

1. Solrik og lun plass

Velg en solrik og lun plass. Her har jeg en sørvendt skråning som drenerer godt, slik at jorden ikke blir vasstrukken og kald. Dessuten står de inn til en steinmur som lagrer varme på dagen, og avgir den på natten. Nærheten til huset gir også le og en lun krok. En svart bøtte uten bunn, samler mer varme og gir mer varme enn når de står rett i bakken. Istedenfor en steinmur, kan man også sette opp et enkelt gjerde eller flette en kant?

2. Riktige sorter

Velg riktige sorte fordi det er letter å lykkes med busk-typer som ikke blir så høye. De setter frukt tidligere. Noen bruker bare 50 dager fra blomst til moden frukt, mens de seneste biff-tomatene bruker det dobbelte. Her har jeg blant annet Bogus Fruchtas, Aztek, Lille Lise eller Vilma, Polar baby og andre sorter som er både kortvokste og tidlige.

3. Mange planter

Sats på mange planter istedenfor å forvente stor avling fra hver enkelt. Da kan du isteden sette de tettere og få litt tomater fra hver plante som til sammen blir en stor Å.

4. Tyv, bind opp og fjern

Tyv, bind opp og fjern bladverk. Stam opp. Det er absolutt forbudt å la noe bladverk ligge ned på bakken. Selv om det er busktyper som sies å ikke skulle tyves, så fjerner jeg likevel tyver for å sørge for ventilasjon inn i planten – så den tørker hurtigere opp. Dette er for å hindre alle tomatdyrkeres skrekk – potettørråten, som rammer tomater hardere enn potet. Dette er en sopp som ikke kan leve uten fuktighet, så jo fortere bladene tørker opp, jo mindre utsatt er de.

5. Markdekk

Dekk bakken med gress for å hindre jordsprut og smitte som ofte ligger latent i jorden. Dette bidrar også til næring, og å holde på fuktighet om det blir tørt.

6. Fjern blomster

Nå i begynnelsen av august er det kun 60 dager til oktober. Om tomatene greier seg så lenge er det kjempefint, men sannsynligvis bukker de under av for mye regn litt  tidligere. De blomstene den har nå pleier jeg å gi en sjanse, hvertfall med tanke på at tomatene kan ettermodne inne, men de som dukker opp i midten av august kan jeg like godt fjerne. Da vil planten konsentrere seg om de fruktene den har begynt på.

7. Plukk grønne tomater

Og kanskje det viktigste og også det vanskeligste, er å plukke tomatene inn før de blir modne på planten. Det lever ikke opp til drømmen om bugnende røde tomater i solskinn, men tro meg, det er ikke vakkert med sprukne og mugne tomater heller, som de gjerne blir om de blir hengende for lenge. Ujevn vanning, slik det gjerne blir utendørs utover høsten, fører til at skallet sprekker og mugg setter seg i sprekkene. Modne myke tomater er fristende og lett for snegler og gnage seg gjennom. Dessuten sikrer man seg bedre mot tørråte på tomatene om de tas inn litt før de er modne. Jeg tar inn tomatene når de har nådd sin fulle størrelse. Det kan være litt vanskelig å avgjøre, spesielt om man ikke har dyrket denne sorten før, men jeg synes at skallet ofte har en tendens til å bli litt mer glinsende når den er fullvokst, og litt matt når den er i vekst. Dette er veldig sort-avhengig, så med første tomaten kan du kanskje vente til den begynner å skifte farge – så ser du hvor stor den skal bli.

Det var syv tips til å lykkes med tomater utendørs. Kanskje har du andre tips? Legg gjerne igjen dine tips i kommentarfeltet.

2020-08-17/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: