fbpx

Li Ziqi – Inspirasjon fra Kina

Er du ute etter å få inspirasjon til å leve det enkle liv; dyrke mer selv, være mer selvforsynt, trenger inspirasjon til matlaging eller bare vil ha deilig, nesten terapautisk underholdning så må du sjekke ut denne kinesiske YouTube-dronningen, Li Ziqi.

Li Ziqi er et multitalent. Hun er arbeidssom, kreativ og utrolig kunnskapsrik. (I tillegg til å være en fantastisk regissør). Det er imponerende av en så ung kvinne.

Hun får selvforsyning til å virke så uanstrengt. Hun dyrker alt selv, har egne dyr, dyrker ris, bønner, lager soyasaus, bygger ny sofa av bambus-kjepper, murer en bakerovn, syr klær, farger klær,  og hun får det til å se så enkelt ut. Hun ser så liten og sped ut, men bærer rissekker på sin egen størrelse på ryggen uten problemer. Og alt dette gjør hun i utrolig inspirerende omgivelser – være seg sin egen hage eller det kinesiske landskapet og fjellene som omgir henne.

Når hun lager mat finnes det verken elektrisitet, kjøleskap, plastikk-artikler, teflon-panner eller melkeprodukter. Hun tørker og fermenterer det meste som skal lagres. Dette er kanskje noe av det som inspirerer meg mest – og får meg til å tenke at vi i dagens samfunn har gjort oss så avhengig av elektrisitet og kjøling for å for å få ALT til å fungere og mat til å vare.

Etter det jeg har forstått så vokste Li opp på landsbygda. Foreldrene kunne ikke ta seg av henne, så hun vokste opp med sine besteforeldre. Hun flyttet som tenåring til byen for å tjene til livets opphold, men det var tøffe kår og hun levde i fattigdom. Senere døde bestefaren og når bestemoren ble syk valgte Li Ziqi å flyttet hjem igjen for å ta seg av henne. Det er dette livet på landsbygden med sin bestemor hun skildrer gjennom sin YouTube-kanal. Det enkle livet der hun bruker dagen på å skaffe til veie det hun trenger for å lage mat, eller lage ting hun trenger i livet.

Til å begynne med gjorde hun all filming og redigering selv, men har etterhvert tatt hjelp med filmingen, forståelig nok fordi hun har så mange kameravinkler som viser alt hun gjør i detalj -(noe som er utrolig krevende når man rir på hest, woker grønnsaker eller bære tunge løft ned fra fjellet).  Filmene er så vel redigerte og detaljerte at tale blir overflødig. Hun snakker aldri til seeren i sine klipp, vi hører kun hun snakke til andre om trivielle ting som vi ikke trenger å forstå for å skjønne handlingen. Også er det som regel deilig kinesiske toner i bakgrunnen.

Li Ziqi har utrolige 11,8 millioner abonnenter på YouTube og klippet jeg linker til under, har over 11 millioner visninger siden det ble publisert i slutten av juli i år, så jeg er ikke den eneste som nyter av disse klippene! Selv sier hun at hun vil inspirere og vise unge kinesere om hvor maten kommer fra og hun viser det livet hun ønsker å leve. Det holder lenge for meg!

Hun bor i et helt annet klima enn vi har her i Norge.

Under linker jeg til noen av mine favoritt-klipp med Li Ziqi. Det første handler om «Livet til tomater» – (kanskje ikke så overraskende) og det andre om hvordan ris blir til. Spar disse til du har litt tid til overs – for det kan hende du ikke greier å slutte når du først er i gang. Kos deg!

 

 

2020-08-11/Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Li Ziqi – Inspirasjon fra Kina

  1. Artig underholdning. Hun er flink i hagen sin og å lage mat. Og å tjene penger….. Angivelig har hun et årsinntekt av ca. 70 mill Nkr per år.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: