fbpx

Dette bedet gir best resultat i markedshagen

Jeg har nå dyrket i min markedshage i snart to sesonger og jeg har anlagt bed for bed for bed, og bed om igjen når det har grodd igjen. På min vei har jeg gjort meg noen erfaringer, for jeg ser at det er ikke helt hipp som happ hvordan jeg gjør det.

Tidligere har du kunnet lese om hvordan jeg anlegger bed 1 og bed 2 og 3  i årets markedshage. Jeg har hatt intensjon om å skrive om resten også, men tiden har ikke strukket til.

Hovedsaklig har jeg lagt papp på plena og lempet kompost fra gjenvinningsstasjonen på toppen, iblandet organisk materialer i ulik grad, alt ettersom hvor tilgjengelig det har vært. I hele juni både i år og i fjor, har jeg fått tilkjørt flere tilhengerlass i uka med gressklipp fra den lokale campingen, en fantastisk ressurs, som både kveler ugress, tilfører næring og drøyer komposten.

Verdifullt gress

Det er det jeg har trodd gressklippet har gjort, drøyd komposten. Komposten er for meg den mest dyrebare ressursen. MEN, jeg har nå begynt å tro at gressklippet har spilt en mye viktigere rolle enn som så. Når jeg har gått tilbake og sett på hvordan jeg har anlagt bedene mine, så er det utpreget bedre resultater fra der gressklippet har blitt lagt på pappen før komposten, sammenlignet med der det kun er kompost i ett tykkere lag.

Komposten fra RIR er det mest fantastiske som har hendt meg, etter samboeren og barna mine, kan det noen ganger føles som, (hvorfor kan du lese her) men den kan være litt uforutsigbar. Den kan være ulikt moden, den kan inneholde mer eller mindre næring alt ettersom hva som er puttet inn i den ved oppkverning, med det resultat at det vokser litt ujevnt i den.

Jeg har aldri hatt problemer med at frøene spirer og vokser til små planter, men noen ganger kan de stoppe litt opp og stagnere, noe som kan være tegn på næringsmangel. Grønnsaksvekster krever mye næring, og min erfaring er at det er vanskelig å gi for mye. Når gressklippet ligger som et lag i bunn av bedet, så blir det som en matpakke som planterøttene får tak i når de har vokst seg litt større. Gressklipp er ultranæringsrik og holder dessuten veldig godt på fuktighet, sammenlignet med den ganske porøse komposten.

Noen advarer mot å legge gressklipp i bunn, fordi det begynner å brenne og kan svi røttene til småplantene. Jeg har aldri hatt problemer med det, snarere tvert imot vokser det som (u)gress der jeg har lagt gress i bunn. Jeg vet jo det fra før fra mine kompostbed, så jeg burde ikke være overrasket over å finne samme effekt i bed på bakken.

IMG_9336
Her la vi høy i tykt lag rett på plena, og en markduk over for å stenge lyset ute ytterligere i tiden vi ventet på at det skulle bli utplantingsklart. Men man kan like godt legge komposten på med en gang. 
IMG_9352
Kompost i varierende grad på toppen. Siden gresset er litt ulent blir det også varierende tykkelse på komposten, men uten at det har stor innvirkning på resultatet. 

Rundball god erstatter

Om du ikke har store mengder gressklipp å ty til, så kan du isteden bruke en skadet rundball om du får tak på en. En ball kan dekke rundt 50 kvm med ett ganske tykt lag gress. Jeg legger gjerne på opptil 10 cm, også legger jeg 5-10 cm kompost oppå der.

I bedet  på hovedbildet har jeg ikke brukt papp under, kun ett tykt lag høy fra en rundball og kompost på toppen. Dette er en av de minst ugressinfiserte bedene i hele markedshagen og en av de som vokste aller best i fjor.

Om du har mindre materiale er papp/aviser og gressklipp over også en god løsning.

Om du bruker gressklipp eller høy fra en rundball (begge ganske næringsrik) i bunn av bedet, kan du føle deg tryggere på at næringen i komposten holder hele sesongen ut, og du kan tåle bedre en litt variabel kompost.

PS: grunnen til at jeg velger å legge gresset under når jeg anlegger nye bed, fremfor å bruke gresset som jorddekke, er fordi jeg ofte sår direkte og ganske tett i disse bedene og da trenger jeg jordoverflaten fri.

En bonus er at det ukomposterte materialet ikke ligger åpent i dagen, men dekkes av komposten, og vil derfor ikke fordre så mange snegler. 

2020-08-14/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: