fbpx

Syv tips til store jordbær!

Ikke et vondt ord om de små jordbærene, men det er bare mer praktisk både å plukke og rense en større avling dersom bærene er store. Det gjelder tomater og det gjelder jordbær. Her gir jeg syv tips til hvordan sørge for at jordbærene blir store, istedenfor å bli et dusinvis små.

1. Velg riktig sort

Det finnes et hav av ulike jordbærtyper, og det er fint å ha forskjellige typer som gir avling til forskjellig tid. Det finnes blant annet remonterende jordbær som bærer frukter (bær) hele veien inn i vinteren. Min erfaring med disse derimot er at avlingen er beskjeden og bærene ikke like gode. Jeg sverger til jordbæret med det nå så upopulære navnet Corona. Men navnet skjemmer som sagt ingen, Corona er fortsatt en av de tidligste sortene som blir moden og gir dessuten store bær. Jeg har tilgode å prøve det store utvalget sorter, så det kan godt være andre proff-sorter som er like gode, men jeg har ikke sett noen grunn til å bytte ut denne favoritten. Tips meg gjerne om du har en annen jordbær-sort du sverger til?

2. Bruk sunne planter

Når du plukker ut planter du vil avle på, enten du står på hagesenteret eller i egen åker på jakt etter avleggere, velg sunne kraftige eksemplarer. Ikke velg planter som bærer mye frukt eller blomster allerede i butikken, bedre å kjøpe små planter som du satser på en avling av neste år. Plukker du egne avleggere, bør du tilstrebe å velge disse fra mor-planter som er riktbærende og har de egenskapene du søker. En avlegger har nemlig nøyaktig samme genmateriale som mor-planten. Dette er ofte planter som setter færre avleggere, noe som også ofte er fordelaktig. Når dette skrives, midten av juli, modner corona-jordbærene og det er en fin tid å gå ut og merke seg ut de plantene som er «best».  Sørg for å ta avleggere av disse. (Du kommer til å glemme hvem det var senere når bærene er borte, så sett ned en merkepinne NÅ).

IMG_9587
En merkepinne hjelper meg å «huske» hvilke planter jeg skal ta stiklinger av til høsten. 

3. Plant med god avstand

Sett jordbærplantene med god innbyrdes avstand, ca. 30 cm synes jeg er passelig. Dette kan se litt rart ut når plantene er bittesmå, men de kommer til å bli ganske store dersom de får plass til det. Store kraftig planter gir stor avling av store bær, mens små, innestengte planter i tøff konkurranse om lys, vann og næring gir mange små og tørre bær. Det er ikke like interessant.

IMG_2695
Planter som får god plass bærer rikere, større og bedre. 

4. Vann når de blomstrer

Alle vekster som blomstrer trenger i denne perioden ekstra vann for at fruktene skal utvikle seg godt. Pass på å vanne jordbærene når de blomstrer. I år sammenfalt jordbærblomstringen med en veldig tørr og varm periode, noe som har ledet til ekstra mange små og tørre bær her hos meg.

IMG_5575
Blomstrende jordbær trenger ekstra vann

5. Gjødsel etter avling, ikke før

Gi gjødsel etter at du har høstet årets avling på sensommeren. Da får plantene vokse seg store og kraftige inn mot høsten og lagre denne energien i røttene til våren. Dersom vi gjødsler jordbærplantene på våren, og spesielt med nitrogenrik gjødsel, gir dette vanligvis sterk plantevekst og mye bladverk, som går på bekostning av frukt-setting.

6. Fjern tyver

På høsten kan jordbærplantene bli litt av et ugress. De sender ut avleggere i øst og vest, som rotslår seg hvor som helst hvor de finner det for godt. Mellom heller, oppover skråninger, opp i potter eller gjennom barkduken. Avleggeren får næring fra mor-planten sin og har all-verdens tid og tålmodighet til å danne røtter. Det kan virke forlokkende å la alle disse plantene få vokse opp og tenke at man da får mangedoble avlingen sin, men sånn er det ikke for det går ut over luft og plass mellom plantene, som nevnt er så viktig. Jeg tar derfor er skikkelig opprydning på høsten og fjerner alle tyver og endel bladmasse og evt. råtne fruktemner for å fjerne mest mulig smittebærere.

IMG_2683
En tyv – også kalt avlegger, kan bli et skikkelig ugress om man ikke tar litt kontroll. 

Se gjerne flere tips til hvordan stelle jordbær etter høsting i klippet under:

7. Foryng bestanden

Jordbærplanter som er to og tre år gamle er de som bærer best. Jeg forsøker å ikke la ett-åringene bære frukt, men lar de heller vokse seg store og kraftige første året. Fire-åringene fjerner jeg etter høsting. For å alltid ha et stort antall planter som er både ett, to, tre og fire år gammel, erstatter jeg alltid de plantene som går ut, med nye avlegger fra i år. Når jeg rydder opp i plantene på sensommer/høst, graver jeg opp avleggere og planter de på et nytt sted i samme omfang som de som går ut. De blir da ett-åringer neste år, som jeg ideelt sett bør fjerne blomstene på, så de får konsentrere seg om å bli store og sunne planter. Disse kan jeg gjerne gjødsle hele sesongen, da målet er plantevekst fremfor fruktsetting. På denne måten har jeg alltid mengder med sunne og friske planter som gir meg en stor avling jordbær.

5723AC03-4B59-475C-BEDB-D10AAC9E857A
Når kjeven nesten går ut av ledd, er det riktig størrelse på jordbæra. 

Et hot tips for å spare plass er å sette jordbær i kanten av grønnsaksbedene.

Her kan du se fjorårets store avling jordbær og flere tips til hvordan få (beholde) en stor avling bær, både små og store.

Har du andre tips, del gjerne i kommentarfeltet.

2020-07-12/Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: