fbpx

Indisk med norsk-sesong-twist!

Indisk mat er en favoritt her i huset og det går fint an å lage indisk mat med mengder med norske ingredienser i sesong, eller som lagret på ulike vis.

Denne indiske gryten er full av smak, sødme, fylde og tekstur – og inneholder mye grønnsaker. Og du kan bruke egendyrkede grønnsaker nesten hele året om du våger å eksperimentere litt. Du kan fint lage den vegetarisk slik som oppskriften, eller tilsette kylling for en mer lørdags-variant.

IMG_9043
Hagens «indiske»-grønnsaker i juni-drakt; fersk hvitløk, rabarbra, koriander, spinat, hermetiske tomater og gressløkblomster. 

Dette bruker jeg til en familie på fem:

 • Hvitløk, ett par ferske om våren, 2-3 fedd tørket om høsten.
 • Løk, kan bruke både vårløk og gressløk eller annen løk. Tilsvarende mengde som en stor løk.
 • Syrlig frukt (2 stilker rabarbra om våren, 1-2 epler om høsten, da trenger man ikke sitron eller ananas)
 • 1-2 glass hermetiske tomater eller hakket tomat på boks, og/eller tomatpure.
 • fersk koriander
 • 1 dl fløte, rømme eller yoghurt naturell. (kan sløyfes)
 • Spinat, fersk eller frossen
IMG_1600 (1)
Du kan dyrke ingefær i potte. 

Krydder

 • 1 ts malt korianderfrø
 • 1 ts spisskummen
 • 1/2 ts raspet muskatnøtt
 • 1 ss revet ingefær
 • 1/2 ts gurkemeie
 • 1 ts paprika
 • Smak til med sukker for å utligne det syrlige
 • tørket chili, salt og pepper etter ønske.

Alternativt kan du bruke 3-4 ss tandoori masala kryddermiks.

Jeg synes akkurat krydder er noe av det beste å importere fordi det er tørt, veier lite, tar liten plass ved transport og har lang holdbarhet. En fin måte å sette «eksotisk» smak på de norske og mer «trauste» grønnsakene. Når det er sagt, er det mengder med krydder vi kan dyrke også i Norge.

IMG_9046

Kutt løk, hvitløk og frukt i biter og rasp ingefær. Blank løken i litt olje eller smør i en panne til den er blank. Tilsett ingefær, frukt og krydder og rør inn og tilsett så tomater. Det er endel vann i mine hermetiske tomater, men bruker du bokser eller tomatpure, må du tilsette noen dl vann. La det småkoke til frukten er myk og mør og det ligner en tykk grøt. Har du kresen barn, kan du fint kjøre sausen glatt med stavmikser når den er kokt ferdig.

Tips: jeg pleier å tilsette litt kryddersalt, eller grønnsaksbuljong dersom jeg synes det hele mangler litt piff på smaken. Med egne ingredienser som kan variere litt, kan smaken også variere. Sukker, salt og kryddersalt fikser ofte «biffen».

IMG_9053

Mot slutten av koketiden tilsetter du fersk spinat som vendes inn i sausen noen minutter. Frossen spinat tines før den tilsettes på samme vis.

«Raita» lager du ved å kutte sesongens frukter i biter (tomat, agurk, plomme, løk, reddik, sukkererter) og vende det i 1 dl rømme/yoghurt  ispedd en ts eplesidereddik, salt og litt sukker. Det «kalde» og syrlige/søte smaker fantastisk som supplement til den varme og fyldige sausen.

IMG_8619-COLLAGE (2)
Med hjemmelagede varianter, kan du få mer norske ingredienser inn i et indisk måltid. 

Serveres med norsk byggris, eller vanlig ris, hjemmelaget nan-brød- eller bare vanlig ristet brød, med lokalt smør, raita, grønn salat og rabarbrachutney og et dryss fersk koriander og evt. gressløkblomster på toppen .

IMG_9090

Håper det smaker!

 

En kommentar om “Indisk med norsk-sesong-twist!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: