fbpx

Alt om bokashi

Inneholder reklame.

På vårparten har bokashinorge.no vært sponsor her på bloggen, et samarbeid jeg har satt stor pris på. Det har gitt meg et spark bak til å skrive mye om hvordan jeg lager og bruker bokashi. Nå takker jeg bokashinorge.no for følge så langt, og på gjensyn en annen gang, og benytter samtidig anledningen til å oppsummere ett utvalg av det jeg har publisert om bokashi nå på vårparten.

Bokashi er så anvendelig – det går så kjapt å gjøre om fra rått matavfall til et gjødsel man kan bruke ganske umiddelbart – som er utrolig verdifullt for meg som vil dyrke så mye som mulig i store delere av sesongen.

Her gir jeg en oversikt med alt fra hvordan håndtere bokashi på kjøkkenet og til hvordan plante direkte med bokashi i plantehullet, eller legge bokashi som markdekke på plena.

Først hvordan jeg lager bokashi på kjøkkenet. (Spilt inn i drivhuset på grunn av lysforhold) .

Så hva jeg gjør videre for at det skal bli til jord, dersom jeg vil gjødsel opp en pallekarm og så direkte. Her er flere tips til håntering av bokashi på kjøkkenet: 10 bokashi-tips til kjøkkenet!

 

Eller dersom jeg vil lage jord jeg kan bruke i andre prosjekter, så lager jeg en jordfabrikk som jeg kombinerer med en plantekuvøse.

 

Om jeg ikke har plass i karm eller bed, eller jeg ikke har bestemt meg for hvor, så kan jeg lage en flyttbar jordfabrikk i en bøtte:

 

Når jeg vil plante ut rotselleri, purreløk, tomater eller kål, kan jeg gjødsle med bokashi direkte i plantehullet. Krever ingen forberedelser, jeg gjødsler og planter på en gang.

 

Nå jeg vil bygge nye bed rett på plena og plante tomat – kan jeg også bruke bokashi, bare jeg sikrer godt mot skadedyr:

Eller om jeg vil gjødsle opp smarte potter til tomat:

Som dere ser har bokashi utrolig mange bruksområder. Hos meg så blir det faktisk for lite bokashi, så jeg må prioritere hvor det kommer mest til nytte. Her kan du lese min prioriteringsliste: Bokashi prioritering!

En av de viktigste stedene jeg prioriterer bokashi, er i drivhuset. Her kan du se hvordan jeg gjør:

 

Jeg har også skrevet og filmet enda mer om bokashi tidligere, søk gjerne opp bokashi her på bloggen, så får du enda mer inspirasjon.

Hvordan er det med deg? Føler du at du har for mye bokashi, eller blir det til tider for lite?

2020-06-19/Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Alt om bokashi

  1. Som ny har jeg også startet med bokashi. Jeg har ikke tatt sjansen på å grave det i bedd fordi jeg har lest så mye om skadedyr, så jeg har jordfabrikk med netting i bunnen. Måtte også ha duk under fordi aviser ikke var nok for skvallerkål. Jeg har prøvd med slik sort plast bunn som lokk, men lagde sprekker for å få inn luft og lokket har vridd deg og virker som en dårlig ide så langt. Da lurer jeg på: blir det lufting nok slik du lagde din fabrikk og holdt lokke seg like helt? Tusen takk for alle fantastiske tips 😀 stor fan 🌼🌼🌼

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: