fbpx

La gressløken blomstre – og spis den!

Jeg dyrker mengder med gressløk. Faktisk har jeg en hel «hekk» på ett par meters lengde med gressløk som vokser i skråningen. Det gir massevis av sped deilig gressløk på våren, når det er lite annen løk å høste. Derfor har jeg mange planter, som dessuten er plantet i skrått terreng som vender mot sør, for at de skal komme ekstra tidlig i gang. Jeg høster også en runde eller to  med gressløkbunter til mine grønnsaksabonnenter i markedshagen fra disse plantene.

Du kan se her hvordan jeg høster fine bunter:

Det er ofte tilrådet å klippe ned gressløken jevnlig, for at den ikke skal blomstre. Ett godt råd dersom du vil høste myke stilker hele sesongen igjennom. For stilkene blir harde og treene og uspiselige når den blomstrer. Men når juni kommer, kan vi begynne å høste av overvintrer pipløk, purreløk, sjarlottløk og vårløk så vi trenger ikke de grønne stilkene til akkurat gressløken. Derfor lar jeg den gå i blomst. Og det er det tre grunner til:

  1. Den blir da yndet mat for pollinatorer som elsker de mange blomstene. I hver «ball» er det i realiteten mengder med små blomster som sitter tett i tett – og hver av disse inneholder nektar som humlene og biene vil ha. Også sommerfuglene liker gressløkblomstene. IMG_7288
  2. . Det blir så vakkert når de slår ut i et lilla hav av blomster langs gangen under epletreet, samtidig som bondepeonen blomstrer i mørk rosa.
  3. Sist, men ikke minst, gir det en annen måte å spise gressløken på, som gir variasjon både i farge og smak. For både knoppene og blomstene er fine å spise.

    IMG_7449
    Indisk med hjemmedyrket og gressløkblomster som setter en piff både i smak og utseende.

Jeg piller de små blomstene ut av ballen og drysser over et hvert måltid, stekt egg, pizza, karri eller brødskiven. De smaker mildere enn gressløk, men setter smak og fremhever smaken på annet, slik som nettopp løk er så god på. Barna foretrekker disse rosa-lilla dryssene , fremfor grønn gressløk over eggerøren. Det hjelper på at det ser vakkert ut!

IMG_6089
Gressløkblomstene er fine å tørke. De beholder fargen og piffer opp annet grønt grønnsakssalt. 

Jeg pleier også å tørke blomstene. Man kan på enklest mulig vis bare plukke seg en bukett og la den tørke på stilken og plukke en dusk når man trenger – så varer de lenge. De er også fine å blande i annet grønnsakssalt, da de beholder sin rosa farge også etter tørking.

Jeg høster så mye jeg orker, også lar jeg pollinatorene kose seg med resten. Men jeg klipper ned alt når de begynner å bli blasse i fargen og kaster på komposten eller legger det som et markedekke. Jeg vil ikke at de skal gå i frø og bli til et ugress.

På sensommeren kan jeg igjen høste med spede bunter gressløk – da har vi rukket å savne den litt igjen.

2020-07-06/Maria Berg Hestad

 

 

En kommentar om “La gressløken blomstre – og spis den!

  1. Ja, gressløk er kanskje de aller viktigste urten hagen? Nå her jeg blitt riktig dristig, og bruker blomstene i salaten 🙂
    God helg!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: