fbpx

Agurkene har restituert seg etter sprøytemiddelskade.

Gladnyhet!

Agurkene har kommet seg kjempefint etter at jeg nesten tok livet av de med ett gjødsel som mistenkes å inneholde rester etter plantevernmiddel.

Det var i starten av mai jeg ble klar over hva som kunne ha skjedd, at rester etter aminopyralid kunne finnes i flyende gjødslet jeg hadde brukt. Du kan lese mer om det her. Jeg har nå utført en test av gjødslet, som tydelig indikerer noe muffens! Se klippet under for å se hvordan jeg har testet og testresultatet:

Jeg var på nippet til å kaste agurkplantene mine, som før gjødslingen var store og fine og hadde vokst i taket og begynte å sette frukter. Tilbake stod gule planter, der den nye tilveksten krøllet seg og skuddene aldri slo ut – typiske tegn på sprøytemiddelskade.

IMG_0287 (1)
En lang stilk med deformerte blader og manglende tilvekst – typiske tegn på skader fra sprøytemiddel.

Men jeg bestemte meg for å prøve å redde de. Jeg fjernet alt skadet bladverk og ribbet planten for alle skudd og fruktemner, så den skulle bruke energien på å hente seg inn igjen. Pottet om i ny herlig jord fra egen hage, pimpet med deilig kompost og større potte. Det gikk ikke så langt tid før de begynte å vokse igjen, og nå, ca. en måned senere dingler det høsteklare agurker i vinduet.

Så det finnes håp at plantene kan klare seg, om skaden ikke er for alvorlig. Avlingen blir nok litt mindre, men det er kanskje bedre enn ingenting dersom det gjelder hele tomatavlingen din? Agurker kan du skynde deg å så på nytt nå i starten av juni, og rekke en fin avling utpå høsten, om du ikke har sådd tidligere. Tips her:

Disse sprøytemidlene er ikke skadelig for mennesker eller dyr, i følge Lena Israelsson som viser til den svenske Kemikalieinspeksjonen. Dessuten tilsier min logikk at det ikke finnes i noen nevneverdig konsentrasjon i de nye agurkene som har vokst ut etter at planten begynte å vokse igjen, siden middelet hemmer plantevekst. Aminopyralid brytes ned av jordorganismer, så jeg sørget også for at det fantes i jorden jeg pottet om til, det kan altså ikke bare være kompost.

Har du kastet plantene dine som har opplevd samme sak, eller har  de kommet seg igjen?

2020-06-07/Maria Berg Hestad

En kommentar om “Agurkene har restituert seg etter sprøytemiddelskade.

  1. Plantene som var minst påvirket har kommet seg hos meg også, men flere ble aldri noe bedre. Har fortsatt ikke fått kastet dem, men de er ikke noe å samle på. De vokser ikke mer i det hele tatt, selv om det er lenge siden jeg forsøkte å redde dem og bladene er like krøllete. Så kom an på hvor mye skade som allerede var skjedd.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: