fbpx

Sensommersådd – ny temafrøpakke!

I samarbeid med Solhatt.no. Inneholder affiliate-link.

For oss som vil høste så store deler av året som mulig, gjelder det å så så ofte som mulig – og satse på de riktige sortene til riktig tid. Selv om kanskje bedene er proppfulle av vekster midt på sommeren og det ser ikke ut til å være plass noe sted, skal vi nå finne frem våre såbrett igjen – for plutselig har vi spist opp alt som står i bedene våre på og da blir det tomt – det vil vi ikke. Klart vi skal så på høysommer og sensommeren også, for å kunne høste utover høst og kanskje til og med vinter!

For å gjøre det enklere for deg, har jeg plukket ut fem favoritter og satt de sammen i en frøpakke fra fantastiske Solhatt.no, som jeg er så stolt av å få samarbeide med. Det er 100 % økologiske frø med topp kvalitet.

I min temapakke Sensommersådd får du kinakål, reddik, feltsalat (vintersalat), vinterportulakk og asiasalat, som du kan se av bildene under.

Klikk her for å gå til nettbutikken for å bestille

Disse sår jeg i juli og august for å sikre meg fine avlinger utover høsten og gjennom vinteren fra pallekarmer med lokk og i drivhus.

Kinakål

Kinakål er en høstgrønnsak. Den sår vi sjeldent på våren, fordi den liker ikke de lange dagene som fører til at den går i stokk/blomst. Det er enklest om vi sår kinakål i juli. Jeg sår gjerne i ett druebeger eller godteboks, som jeg setter utenfor sol til de har vokst seg større. Du kan med fordel direkteså dersom du har ledig plass. Husk at kålplanter liker godt med næring, så gjødsle bedet før du planter. Bokashi er gull for kålplanter. I august planter jeg ut småplantene, for eksempel etter hvitløken som høstes ferdig i juli/august. Eller jeg potter om i større potte dersom jeg må vente på plassen. Dekk med insektsnett så ikke kålmøll og kålsommerfugl får has på plantene dine – og høst herlige kinakål i september/oktober.

Reddik

Mine barn elsker reddik, og endelig kan vi dyrke de igjen. Midt på sommeren blir det nemlig ikke så bra resultat om vi sår reddik – den blir enten bare pepperaktig av for lite vann, eller det utvikles bare bladverk og ikke rot, eller den går rett i blomst. Det tørre været og de lange dagene jobber sammen for å gjøre det tøft for reddik-dyrkeren. Men på sensommeren er det igjen duket for gode reddik-avlinger. Enten sår du direkte i bedene, sammen med en siste runde sommergulrøtter kanskje? Eller du kan forkultivere flere reddikfrø i ett pluggbrett og på den måten plante ut når det blir ledig i bedene om noen uker.

Feltsalat (vintersalat)

Denne søte lille veksten av en salat pleier å selges i de dyre gourmet-posene med vasket salat. Hadde nordmenn bare visst hvor enkel denne er å dyrke selv – også gjennom vinteren kan vi høste denne.  Dette er den aller mest herdige av salattypene jeg dyrker, den overvintrer glatt ute i bedene på friland hos meg, og begynner å vokse igjen på vårparten. Om vi lar den gå i blomst og sette frø, vil den frøså seg og komme opp helt av seg selv utpå sensommeren.

0 grader i jorden er ingen sak for denne herdige vintersalaten som overlever hele vinteren.

Vinterportulakk

Vinterportulakk er også en vinterherdig salat som lett overvintrer i drivhus eller i pallekarmer med lokk her hos meg. Den er enda bedre enn vintersalat på smak synes jeg, og byr på litt krisp og syrlighet i sine pengestore blader. Jeg høster den ved å klippe av bladene som vokser som i en liten tue. Den er utrolig villig og vokser ut raskt etter klipping. Den vokser litt selv om lyset er veldig dårlig, slik det er på vinteren.

I februar, mars og april året etter kan vi høste deilige sprø blader fra den sommersådde vinterportulakken.

Asiasalat

Asiasalat ligner i smak og vekstform på ruccola. Men akkurat denne lilla typen synes jeg er så lekker, samtidig som den smaker mildt av en blanding mellom ruccola og kål.  Denne vokser fort og gir fin avling til høsten. Den er også veldig robust og kan overleve en vinter under ett lokk på en pallekarm her hos meg.

Den vakre lilla asiasalaten er en hardhaus. Her sammen med mizunasalat og salatmiks, som også er sikre kort å satse på til høst og vinter.

Mange planter

Alle disse bladgrønnsakene sår jeg i juli/august i forkultur. Da satser jeg på store såbrett eller pluggbrett som jeg setter på et bord utenfor direkte sol. Jeg sår flere frø i hver plugg, som en liten klynge. Når sesongen går mot hell, er det viktig å satse på mange planter, fremfor å vente på at alle plantene blir fullvokste. Når jeg planter ut, setter jeg de i små tuer ganske tett – slik at de danner grønne matter med blader som jeg kan klippe meg bunter av. Om du har pallekarmer eller andre rammer du kan dekke med lokk, er dette foretrukne steder å plante ut – slik at disse kan stå så lenge som mulig utover høsten – og kanskje inn i vinteren. Når høsten kommer, prioriterer jeg å spise opp salater og ruccola som står på friland først, slik at jeg spares disse vinterherdige til senhøst og vinter.  

Jeg håper du får lyst til å prøve deg på sensommersådd du også?

Få også med deg nyheten Junifavoritter i samme slengen.

La oss dyrke på!

2020-05-21/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: