fbpx

Junifavoritter – ny tema-frøpakke

I samarbeid med Solhatt.no. Inneholder affiliate-link.

Å så i juni er en veldig god ide for oss som vil høste mest mulig fra egen hage. Kål som sås i juni blir den aller beste – det har vist seg år etter år her hos meg. Da kan jeg forkultivere småplantene i potter på et bord med undervanning og kontrollere bedre vann, næring og beskyttelse mot skadedyr ved å dekke de til med ett nett gjennom sommeren.

Klikk her for å gå til Solhatt for å bestille

Blomkål og brokkoli

Spesielt blomkål og brokkoli tåler ikke så godt en tørr vår og sommer når de danner hodene sine – de blir pepprige, bitre og uspiselige. Når vi sår i juni, potter om i juli og planter ut i starten av august har vi store planter som tåler snegleangrep, samt at det blir gradvis kjøligere i været og høsten fyller bakken med fuktighet som disse kålvekstene liker så godt. Da vokser de raskt og de blivende hodene blir milde og gode.

Både ett blomkålhode og brokkolihode har en tidsgrense på høstetidspunktet. Man må passe på å høste i tide før hodet sprekker opp for å gå i blomst. Den som sår disse bare på våren, vil måtte høste alle hodene på sommeren. Vi som også sår i juni får herlige, smakfulle hoder å fylle våre høstmager med!

Kålrot

Kålrot som vi sår nå, blir akkurat passelig stor til at den er på sitt mest ungdommelige voksne når den blir høsteklar i september/oktober. Da er den bedre egnet for lagring, enn når den er overvokst og sprukket opp. Den smaker også mye bedre. Derfor sår jeg avlingen av kålrot vi skal spise på julaften midt i juni.

Grønnkål

Det samme gjelder grønnkål som er en stor vinter-mat-favoritt. Den kan stå over vinteren på høstestedet og høstes hele vinteren igjennom og tidlig vår når den begynner å vokse igjen. Når vi sår grønnkål i juni, har vi små planter å sette ut i bedene etter første runde med gulrøtter eller annen kål. De vokser superfint utover høsten, binder opp næringen i jorden og fyller ut bedene som begynner å tømmes på sensommeren.

Hodesalat

Hodesalat er også fint å så nå, da rekker du å få fine herlige hoder utover høsten. Salat som vokser om høsten med mye fukt i bakken, blir krispi og mild i smaken, slik vi liker salatene. Midt på sommeren blir de gjerne bitre om det er tørt.

Forkultiverer midt på sommeren

I juni har jeg ikke plass ute i bedene, så da er det forkultivering som gjelder for meg. I juni vokser alt utrolig raskt når det er så mye lys og varme, det kan ikke sammenlignes med en vinteråsdd. Jeg sår i godtebokser eller druebeger som settes på et bord utenfor direkte sol. Når plantene begynner å trenges om plassen, potter jeg de om i større potter en eller to ganger alt ettersom når det blir ledig i bedene. Kål kan med fordel forkultiveres i åtte uker før de plantes ut – da er det store robuste planter som tåler litt sneglebesøk. Grønnkål, kålrot og salat er mindre planter som jeg ønsker langt flere av, og synes de kan være fiffig å så i pluggbrett for å få mange planter. Men da kan de bare stå i fire uker før de trenger ny jord. Har jeg et bed som blir høsteferdig til da?

PS: for å lykkes med kål, er det en god ide å dekke de til med insektsnett mot flygende skadedyr.

Jeg håper du får lyst til å prøve deg på Junifavoritter du også?

Få også med deg nyheten Sensommersådd i samme slengen, du kan kjøpe den samme sted.

La oss dyrke på!

2020-05-21/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: