fbpx

Dårlig hageslange blir smart dryppvanning

Utfordringen etter sådd i markedshagen er å holde jordoverflaten fuktig nok, så ikke spirene tørker ut. Automatiske vanningssystemer og dryppslanger er dyre i innkjøp og kan være kompliserte å sette opp. Dette er spesielt utfordrende for de treig-spira gulrøttene og pastinakken, som kan bruke opptil tre uker før de spirer. Men man kan få til mye med enklere midler og med en hageslange som ikke lenger holder mål.

I fjor hadde jeg bare en spreder til å hjelpe meg å vanne. Trykket i vannkilden min, som er en vannutkaster på et bolighus, er ikke høyt nok til at den orker å ha to spredere på samtidig, så da måtte jeg flytte sprederen til tre ulike posisjoner i ett og samme bed for at den skulle rekke over hele lengden. Det er mye jobb og dessuten er det vannsløsende, siden jeg vanner mye større areal enn jeg nødvendigvis trenger – samt at mer vann fordunster når det spres høyt opp i luften.

Jeg synes jeg har funnet en bra og enkle løsning med en gammel slange, som jeg var i ferd med å kaste fordi jeg synes det går hull i den rett som det er, samt at når jeg setter høyt trykk på den, så glipper den ut av koblingene.

Men den var lang, og når over hele bedenes lenge i markedshagen som er utrolige 17 meter. Jeg stemplet ør-små hull i slangen for hver 30 cm lengde med en skru. Hullet skal bare så vidt vises. På min slange var det en hvit linje, som jeg holdt meg til slik at jeg fikk hullene på samme side av slangen.

Så la jeg slangen i midten av bedet, med hullene oppover og koblet på en stopp-kobling på enden. Så koblet jeg til vannet, og stilte trykket lavt nok til at det spruter høyt nok til at vannet spres som en dyse utover bedet, men ikke så høyt at det blir unødig svinn.

Her vil selvsagt vinden spille inn og dytte på vann-tåken du forsøker å skape, men i mitt tilfellet blåste den litt hit og dit og fordelte vannet jevnt utover over tid.

IMG_9861 (1)

Jeg lar det stå på sånn i rundt en halvtime om gangen, eller til jorden er fuktet minst noen cm ned. Sjekk med fingeren!

Siden man ikke trenger stort trykk for at dette skal fungere, vil jeg anta at man kan koble flere slike slanger på samme kilde og kjøre de samtidig. Det tenker jeg å prøve – jeg har fått lovnad om å arve en bekjents gamle hageslange.

I klippet under kan du se min ekstase over hvor godt jeg synes det fungerte.

Om du får hjelp av en venn, eller en forbipasserende til å ta i slangen i ene enden, er det enkelt å flytte vannslangen til neste bed ved å løfte den bortetter. Ellers kan en flytting av en vannslange alene gjøre stor skade om du drar den etter deg uten bevissthet – da graver den opp såddene dine før du vet ordet av det. Her er tips til å unngå slike skader. Enkel stopper til vannslangen

Nå kan jeg for eksempel stikke innom markedshagen på vei til barnehagen og skru på vannet. Når jeg returnerer, 15-20 min senere er hele gulrotbedet fuktet opp, og jeg kan skru vannet av igjen før jeg drar hjem igjen. Før måtte jeg evt. bytte plassering av sprederen to ganger før hele bedet var fuktet – den logistikken var vanskelig å få til når jeg ikke skulle være i markedshagen for dagen.

Senere kan denne slangen også brukes til ekstra vannkrevende planter, som salat, reddik eller squash. Når tilliggende rader ikke trenger ekstra vann – så kan den legges langs raden med hullene vendt nedover og trykket veldig lavt, så vil vannet dryppe rett ned i raden uten svinn.

2020- 05-02/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: