fbpx

Bed to og tre i markedshagen| Rotgrønnsaker

Endelig er bed to og tre på plass i markedshagen. For å dele med dere hva jeg har gjort, samtidig som jeg hjelper meg selv å dokumentere hva jeg har gjort – hva er vel bedre enn å skrive ett blogginnlegg om det? Om jeg neste år lurer på hva jeg gjorde – kan jeg bare google for å finne det ut! En av oppsidene med å blogge om arbeidet sitt!

Her kan du lese om det første bedet om du gikk glipp av det: Bed èn i markedshagen på plass – potet i høy!

Bed to

I bed to stod det i fjor squash dekt med ull og gressklipp. Dette har vært en veldig effektiv ugressbekjemper. Restene av dette dekket hadde jeg allerede raket sammen og samlet i bed en, så tilbake stod en naken jord med enkelte ugress som stakk opp her og der. Jeg trengte derfor bare å luke enkelte ugress-tuster. En høyst overkommelig oppgave.

IMG_9105
Bed 2 er det så vidt påbegynte til venstre, ved siden av bed 1 – høyranken med potet. Bed 3 er det som ligger nedover midt i bildet. 

I begge ender av bedet hadde ugresset sneket seg innover fra kanten – her reparerte jeg med å legge papp og aviser – som jeg gjør dersom jeg synes ugressrøttene sitter for godt fast.

I gangene la jeg høy fra ensilert høy fra en rundball, for å dekke til gangen. Jeg har ikke fått somlet meg til å bestille flis enda, så høy er en god erstatter – det er dessuten helt gratis også om du kan får tak i en skadet rundball som du henter selv.

IMG_9375
Høy fra en skadet rundball utgjør gangen. Her har jeg lagt gangen først, før jeg tømmer kompost oppå pappen i mellomrommet.

Klart for sådd

Jeg dro opp fårer med baksiden av en rake. Tre rader i hvert bed. I ytter-radene i bed to sådde jeg en rad med pastinakk og en rad med vinter-gulrot. Begge disse skal stå lenge i bedet, kanskje helt til neste år, men de kommer sent i gang, både med å spire og vokse. Derfor sår jeg en hurtigvoksende vekst; spinat, i raden i mellom. Den vil fylle ut plassen når rotgrønnsakene er små og ikke trenger plassen, og spinaten blir høsteferdig før gulrot-gresset bare så vidt er kommet opp.

IMG_9548
Fra venstre pastinakk, spinat og vintergulrot sådd i bed 2.

Bed tre

Her stod det sukkererter og løk i fjor. De er ikke gode ugressbekjempere, så her var ugresset hissigere enn i bed to. Her måtte jeg derfor reparere større deler av bedet med papp.

IMG_8708
Her stod sukkererter og løk i fjor.
IMG_9100
I bunn av bedet hadde plenen tatt såpass overhånd at det var bare å begynne på nytt med papp og aviser. Bed tre er jordstrengen til høyre og bed fire (ikke omtalt her) ses midt i bildet. Bed to skal anlegges mellom bed tre og høyet helt til høyre på bildet.

Jeg fylte på trillebår for trillebår med kompost i dunger nedover i bedet, som jeg etterpå raket jevnt utover og formet bedene slik jeg ville ha de. Jeg sikter inn mot 75 cm bredde på bedet og 30 cm på gangen, men det blir store forskjeller da jeg tar alt på øyemål.

I bed tre sådde jeg tre rader med sommergulrot. Mine bed er på hele 17 meter – så det blir mange meter med gulrot. Men gulrot er en av de aller beste grønnsakene etter eget syn, men også en favoritt blant mine grønnsaks-kunder. Disse gulrøttene som kommer rett fra åkeren smaker jo bare noe helt annet enn gulrøttene som har blitt pakket i plast, fraktet og blitt lagret varmt i butikk.

Her kan du se resultatet av gulrøttene sådd rett i kompost over papp fra i fjor. Det er en mye at at man MÅ ha såjord og 40 cm dyp jord for å dyrke gulrøtter. Det holder med 20 cm kompost man sår direkte i – etter min mening. Men komposten må være av bra kvalitet og man må teste at den er moden nok til at det spirer.

 

Tråkk til i tørr kompost

Det var fuktig når jeg sådde, så da må man være mer varsom i håndteringen av komposten for å ikke ødelegge den luftige strukturen. Men noen dager senere var det tørket ordentlig opp og jeg opplevde jorden som litt for løs og luftig. Ved slike forhold kan det bli både for tørt og for løst for frøene og senere spirene å få kontakt med jorden/komposten. Så da besluttet jeg å gå over å tråkke den fast. Gjør dette kun når komposten er tørr, ellers blir det for komprimert. Man kan fint tråkke i bed som har kompost på toppen, til forskjell fra «vanlige» bed hvor man risikerer å ødelegge strukturen. Gjør gjerne dette før du sår – dersom forholdene ligger til rette for det.

IMG_9760

Siden jeg hadde sådd, måtte jeg tråkke uten å flytte på jorden eller rake den rett etterpå. Det retter seg når det kommer regn. (Gulrot og pastinakk spirer ikke på bare få dager – så jeg var trygg på at jeg ikke tråkket på spirer – for det skal man IKKE gjøre.)

IMG_9763
Snart ferdig tråkka bed 2 og 3- jeg motstår fristelsen å rake overflaten rett, da vil jeg komme i fare for å flytte på frøene og det vil jeg ikke. 

Noen dager senere fikset jeg en smart dryppslange av en gammel hageslange til dette bedet – som du kan lese mer om ved å klikke på bildet under – da kan du også se at overflaten har rettet seg ut – og ikke har alle disse tråkkene etter meg.

IMG_9861

2020 – 05-03/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: