fbpx

Dyrker basilikum i kjøkkenvinduet

Jeg elsker basilikum. En liten kvast på toppen av en brødskive er det som skal til for å løfte den opp fra hverdag til fest. Og aller best er det når basilikumen står i vinduskarmen og er lett tilgjengelig i nettopp; hverdagen.

Dessuten synes jeg ikke det er så enkelt å lykkes med å dyrke basilikum annet sted enn inne, fordi den er litt krevende å få til. Den vil ha det varmt og vil ha jevn tilgang på fuktighet. Tørker den opp, blir smaken besk og sterk og slett ikke så feststemt. Det er vanskelig å få til i drivhuset, hvor jeg dyrker tomater og agurk som super det meste av vannet i jorden . Har jeg de i krukker i drivhuset, tørker de bare ut for meg og på friland blir de spist opp av snegler. Jeg dyrker basilikum likevel i drivhuset – til pesto og større batcher til innfrysing, men den ferske vil jeg ha mild, god og lett tilgjengelig.

Om jeg har de i kjøkkenvinduet, ser jeg de og kan gi de både vann og næring jevnlig. Kjøkkenvinduet er vestvendt, og får solen inn på ettermiddagen. Gjennom vinteren har jeg noen stueplanter i vinduet, men de må nøye seg med å tilbringe sommeren i hylla på stua. Kjøkkenvinduet har liksom blitt fast basilikum-vindu.

IMG_0007

Jeg sår basilikum fra frø inne under ekstralys allerede i januar, men man kan så basilikum når som helt på året. Mellom november og mars må de ha ekstrabelysning for å vokse. Jeg sår de tett i ett druebeger, som jeg så prikler om og planter små tuer i større potter. Kanskje rundt 10 planter i hver potte på to liter. Basilikumplanter kan blir små trær om de får tid og plass – dessuten er de flerårige og man kan ha en plante i mange år. Jeg har forsøkt å dyrke basilikum en og en i hver potte, men synes da det tar lang tid før jeg kan høste – de tar stor plass og blir høsteklare alle på en gang før de setter i å blomstre. Om jeg isteden dyrker de litt tett (men ikke så tett som i butikk-pottene) gir de en brukbar avling tidlig.

Basilikum er lysgroende, som du kan lese mer om her: Disse frøene trenger lys for å spire!

Jeg høster jevnlig av de ved å knipe av toppene rett overfor et bladhjørne. Da busker plantene seg fordi det kommer to nye skudd ut der jeg knep av toppen – som jeg knipser av ved neste anledning. At jeg høster mye av plantene gjør at de tappes for næring – som jeg må fylle på. Jeg gjødsler med bokashivæske til planter jeg høster av jevnlig.

IMG_0005
Der jeg har høstet ett skudd, kommer det isteden opp to nye

Det er derimot uunngåelig at de begynner å blomstre, så det er best å ha sådd noen nye frø senere som kan ta over når disse ikke vil annet enn å sette blomstreknopper. Det er også enkelt å ta stiklinger av basilikum ved å sette noen kvister i ett glass vann til de roter seg.

Jeg har tre potter på to liter hver som står på et undervanningsbrett. Vi har nye «moderne» vinduer med en karm inne i karmen (utrolig irriterende), men da legger jeg inn noen lekter for å bygge opp brettet så det flukter med ytterkarmen (se bildet under) – så jeg får større plass til mine potter. Kanskje ikke så stilig, jeg kunne i det minste malt de hvite – tenker jeg nå, men funksjonelt er det i allefall, og det er viktigst.

IMG_0009

Hvordan dyrker du basilikum?

2020-05-02/ Maria Berg Hestad

 

 

 

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: