fbpx

Bed èn i markedshagen på plass – potet i høy!

I helgen fikk jeg to fine damer på besøk, Marie og Kristin, samt familie for å hjelpe meg i markedshagen – og da fikk vi på plass årets første ferdige bed. Nemlig ett av mange potetbed. Og som vanlig, foretrekker jeg å dyrke potet i alt annet enn jord – så denne gangen ble det en skadet høyball som fikk huse poteten.

På denne plassen hadde det stått squash i ull i fjor. Men kanten var tynnslitt og ugress-befengt, med ull spredt utover alt ved hjelp av skjæra. Nå ville jeg fikse opp kanten litt, samt utvide litt mot veien for å få større areal.

Skjermbilde 2020-04-21 kl. 23.04.26
Slik så bedet ut da vi startet – ull-rester spredd utover. 

Damene gikk i gang med å spa opp en V- formet kant – som de tippet torv-bitene opp i bedet, før vi dekte kanten med aviser.

IMG_8919
Med god avstand, spar damene en kant for å hindre ugress i å vokse inn i bedet senere. 

Jeg raket samme restene av ulla og samlet det i en voll i midten av bedet, før vi lempet høy fra en rundball – hentet gratis hos ridesenteret, i tykke lag innenfor avis-raden. Det må være litt tykt for at det skal stenge lyset ute. 30 cm når det er litt luftig, synes jeg er passelig. En rundball rekker til ca. to bed på ca. 20 meter á 1 meter bred. Jeg har ingen gang mot neste bed, men satser på å tråkke på høyet for å komme frem.

IMG_8920
Grøft, aviser og høy på plass og på vei! 

Når poteten skulle settes gravde vi et hull i materialet og satte poteten nedi, men ett par nevner med jord over. Ca. 30 cm. mellom potetene og to rader i bedet.

IMG_8922
Kristin lager hull og Marie setter potet. 

Jeg foretrekker denne metoden å sette potet, fordi jeg får veldig bra avling ut av det, det er lett å snikhøste poteter på denne måten – ved å føre hendene innunder høyet og stjele noen av de største poteten. Dessuten er de veldig rene – de ligger jo mest i høy. Det er enkelt å hyppe, jeg går bare over å dytter høyet opp rundt plantene en gang i løpet av sesongen. Det er ingen luking nødvendig, verken i sesong eller etterpå – høyet og poteten dekker jorden så effektivt at alt ugresset gir opp.

IMG_8929
I øvrige bed har ugresset fått litt for godt rotfeste. 
IMG_8928
Der hvor poteten stod i fjor, finnes knapt ugress tilbake – og det er bare å legge ett tynnere lag kompost oppå og dyrke videre. 

Også får jeg brukt et materiale som er lettere å flytte på enn kompost – og som i tillegg er gratis og jeg kan spare noe av kostnaden til kompost. Jeg flytter høyet ved å dra større mengder på en presenning.

IMG_9117
Bed 1 er klart (til venstre)  – nå gjenstår bare de 19 neste! 

19.april er kanskje litt i tidligste laget for å sette potet her på Nordvestlandet, men nå viser langtidsvarselet varmt så langt øyet ser, så jeg tar sjansen på en av de tidligste sortene. Jeg utstyrer meg med en fiberduk om det skulle bli frostnetter etter at bladverket kommer opp – samt at der vinner også høyet over jord/kompost – det isolerer bedre fordi det er luftigere.

Bed 1 er klart – nå gjenstå bare ett ti-tall flere. Jeg håper å skrive mer om de senere.

2020- 04-21 /Maria Berg Hestad

 

 

2 kommentarer om “Bed èn i markedshagen på plass – potet i høy!

  1. Hei, dette ser utruleg lurt ut, trur eg også må prøve! Men brukar du rundball uten syre i?
    Det vil vell lukte heilt grusomt om ikkje?
    Og korleis er det med dyr som kjem og vil smake på graset? Eg ser for meg at her i skogen kan dette bli freistande for hjorten..

    Takk for ein fantastisk inspirerande blogg!

  2. Bruker du kun noen never jord pr potet, og ellers høy? Vil dette fungere som nydyrking på papp også?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: