fbpx

Hvor mye potet kan man forvente å få?

Det er mange som lurer på hvor mye man kan forvente av sin potetavling. Det er forståelig når man er i planleggingsfasen å ville ha litt oversikt over hva man kan forvente. Her er noen hyppige nøkkeltall folk etterspør:

 • Hvor mange kilo kan jeg forvente å få per kvadratmeter?
 • Hvor mange fold kan forventes fra hver settepotet?
 • Hvor stor plass trenger potetene?
 • Hvor mye potet trenger en familie?

 

Hvor mange kilo kan jeg forvente å få per kvadratmeter?

Snittet i det konvensjonelle landbruket i Norge er 2 kg potet per kvadratmeter dyrket areal. Når jeg setter potet rett på plena i løv, tang og høy kan jeg forvente å få omtrent det samme som dette – altså 2 kg/kvm. Når jeg derimot setter poteten i den porøse jorden min i kjøkkenhagen, full med moldstoff og kanskje også dekket med ull – kan jeg forvente over 5 kg/kvm. Så avlingen kan variere stort avhengig av jord, næring, vann, solforhold og sesong. Jeg tenker at en 2 kg/kvm avling  fra et areal på 10 kvm, som greier seg selv på et litt skyggefullt sted kan være like bra som 5 kg/kvm fra to pallekarmer som er fylt med dyr kjøpejord plassert i beste solforhold -med påfølgende vannings-arbeid.

Det handler om å stille inn sine forventninger i forhold til forutsetninger av plass og arbeidsinnsats. Men ett sted mellom 1,5 kg og 5 kg er altså «normalt». Jo større areal man dyrker på, jo vanskeligere er det å lage «prima» forhold og avlingen vil nok nærme seg snittet i jordbruket. Det er et godt argument for at vi burde være flere som dyrker i liten skala. Med menneskehender kan vi få mye større avling enn den ene bonden som må pløye dekar på dekar med sin tunge traktor.

Hvor mange fold kan forventes fra hver settepotet?

Et fold er målet på hvor mange poteter èn settepotet gir. Her er det også veldig variabelt og avhengig av ulike ting. Hvor god jorden er, hvor mye næring, lys- og vanntilgang og størrelsen på settepoteten. Det sies at om man bruker en stor settepotet så får man mange små poteter. Bruker man en liten settepotet, får man heller færre, men større poteter. Jeg opplever å få alt ifra 5 – 20 poteter per settepotet. 20 små poteter kan veie det samme som 5 store, så jeg synes derfor ikke det er like interessant å regne fold, kontra kg.

Hvor stor plass trenger settepotetene

I følge dyrkningsveiledningen på settepotet-emballasjen skal settepotetene settes med 30 cm planteavstand og 70 cm mellom radene. Dette er tilpasset at man har en og en rad som det dessuten er plass til et traktorhjul i mellom. Jeg har bed som er på 1 meters bredde med 30 cm gang i mellom. Da synes jeg det er passelig med to rader i bedet, 30 cm mellom planten og kanskje 50 cm mellom radene, slik at det er 25 cm til ytterkanten av bedet. Inkl. gangen på 30 cm og 25 cm i ytterkant av bedet ved siden av, blir det ca. 80 cm avstand til plantene i tilliggende bed. Potetgresset tar over plassen i gangene, så det totale arealet de har tilgang på er ikke ulikt anbefalingen over.

I følge dyrkningsveiledningen holder 5 kg settepotet til ca. 20 kvm. Det er inkl. alt – også gangene mellom radene. Har du en åkerlapp du vil anlegge til potetåker, er dette derfor er bra anslag. Har du isteden en pallekarmhage, er det mindre vanlig å regne gangarealet inn i arealet, men det spiller inn. Jeg vil si at det er plass til seks settepoteter i en pallekarm. Selv om dette gir bare 40 cm. planteavstand i begge retninger, så kan potetgresset velle utover kanten på pallekarmen og utnytte lyset i gangen – så man må se an sin dyrkningsplass. Husk at det er tilgangen på lys som er mest avgjørende.

Hvor mye potet trenger en familie?

Potato -potAto – dette er jo litt som å spørre hvor mange penger trenger en familie. Det er jo variabelt, og i dette tilfellet avhengig av hvor mye potet familien spiser. Men jeg skal gi et enkelt regneeksempel:

Du kan starte med å anslå hvor mye potet dere spiser ved hvert tilfelle. Kanskje er det 1 kg til et måltid om dere er flere i familien som liker poteter, for å ta et enkelt eksempel.

Om dere spiser potet fire ganger i uken, blir det 4 kg i uken. Om dere holder dette jevnt gjennom årets 52 uker, blir det totalt 208 kg poteter på ett år.

Vi burde alle sammen spise mer poteter og mindre ris og pasta i Norge. Potet er en av de mest energieffektive plantene på kloden – altså den vi får mest spiselig energi tilbake fra per areal og noe av det mest rettferdige og klimavennlige vi kan spise i Norge, sett at det er nærprodusert (helts selvprodusert).

For å dyrke din families årsforbruk med potet trenger dere da ca. 100 kvm areal avsatt til potet, gitt en avkastning på ca. 2 kg/kvm. Dere må dyrke både tidlige sorter, som dere kan høste fra sommeren og utover høsten, men også sene sorter som kan lagres kaldt, men frostfritt gjennom vinteren.

For å dekke et areal på 100 kvm, trenger du da ca. 25 kg settepotet.

 

Regnestykket ser slik ut, om du vil sette inn egne verdier:

Behov: 1 (kg) x 4 (gr./uke) x 52 (uker/år) = 208 kg/ år

Areal: 208 (kg/år) / 2 (kg/kvm)  = 104 kvm/år

Settepotetbehov: 104 kvm x 5 kg/ 20 kvm = 26 kg 

Hvor mye potet regner du med din familie spiser? Legg igjen en kommentar på det! Gøy om det kan bli en meningsutveksling i kommentarfeltet her eller på Facebook!

Lykke til med din potetavling!

Lær mer:

Slik setter du potet

Dyrk potet i ULL!

Nytt bed rett på plena

Forgro poteter på jord

2020- 04-10/ Maria Berg Hestad

 

4 kommentarer om “Hvor mye potet kan man forvente å få?

 1. Hei. Mye fint om poteter. Du skriver at man får et visst antall favner av en settepotet. Du mener vel hvor stort fold du får? F.eks. mener jeg å huske at 5-fold, altså 5 ganger antall settepoteter, er vanlig for mandelpoteter.Er vant til å bruke betegnelsen favn om mengde ved f.eks. i en vedstabel.

  1. Vi, en familie på 2 voksne og 2 unge voksne, spiser ca 2,5 kg poteter i uka. Dvs ca 10 kg i mnd, ca 120 kg i året. Skal prøve å dyrke poteter rett på plenen i år. Hvis jeg tenker rett ut fra det du skriver vil jeg da trenge ca 60 kvm plen for å dekke årsbehovet. Høres det rett ut? Nå er det mulig det går litt mere poteter når de er egendyrket… Prøvde med noen i fjor, og de var fantastisk gode.

 2. Vi er to godt voksne 60+
  Har et bitte lite småbruk og har hatt ca 500 m2 til potet på tradisjonelt vis. Nå er jorda så utarma og vi satser på ny med i hovedsak manuell arbeidskraft og nye settepoteter. Noe i opphøyde bed bygd opp fra i fjor høst, noe rett på marka og gubben insisterer på å pløye opp et lite land😊blir litt konkurranse mellom oss da😊blir spennende å se om jeg lykkes. Vi bor på Dønna på Helgelandskysten😊
  Vi forsyner også barna våre med poteter.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: