fbpx

Slik setter du potet

Potet er noe av det letteste å dyrke, spesielt om vi satser på tidlige sorter som vokser fort.

Gode tidlige sorter er Hassel, Berber, Rutt, Juno, Aksel, Arielle og mange fler. Men om vi vil ha poteter langt utover høsten og kanskje inn i vinteren setter vi også noen sene sorter, som lagrer mye bedre enn de tidlige.

Kun sertifiserte

Vi setter alltid sertifiserte poteter første gang vi setter, som er garantert uten sykdommer. Poteten i matbutikken er ikke det – og i disse korona tider vet vi hvor alvorlig det kan være å spre et virus vi ikke har kontroll over. Potet er en av våre viktigste matplanter, men også en av de mest sykdomsutsatte – så dette rådet må vi ta på alvor så kommende generasjoner også skal kunne dyrke denne fantastiske knollen.

Året etter kan vi ta egne settepoteter vi lagrer kaldt, men frostfritt gjennom vinteren. Man kan for eksempel spare de grønne potetene man ikke kan spise. De fungerer fint som settepoteter, så lenge de er fine og ikke har tydelige sykdommer som skurv eller annet.

Slik gjør du: 

La gjerne poteten utsettes for litt lys før den skal settes, slik at den begynner å utvikle litt groer. Jeg pleier å sette endel av de tidligste potetene på jord, så de også skal utvikle røtter.

Når jorden holder jevnt 8 grader, er det på tide å sette poteten. Da kommer den raskt i gang å vokse. Det er vanlig å sette poteter en gang mellom 1.mai og 17.mai.

Om du setter de i et eksisterende bed kan du dra opp en litt grunn fåre på 3-5 cm og legge potetene nedi med ca. 30 cm avstand. Jeg har bed som er en meter brede, her får jeg plass til to rader med ca. 40-50 cm mellomrom. Potetplantene blir massive planter og trenger god plass over jord. Så dekkes settepotetene med jord så de overdekkes med 6-8 cm. Om de nye potetene blir liggende for grunt og utsettes for lys, blir de grønne og uspiselige, så det vil vi unngå.

Hyppe

Når plantene kommer opp noen desimeter er det på tide å hyppe. Det vil si vi går langs raden og skyfler jord opp innunder plantene slik at det dannes en voll og stilken dekkes med jord. Da vil vi sørge både for ugress-rensing, men også at det dannes nye poteter langs stilken, samtidig som de blivende potetene under jord sikres mer lystette forhold.

Her er inspirasjon til å dyrke potet på litt annerledes vis:

Har du tilgang til ull – er det fantastisk å bruke som jorddekke for poteten.

Om du har bare en plenbit du ønsker å omgjøre til potetbed, kan du se her hvordan jeg har gjort det.

Man kan også fint dyrke potet i potte.  Jeg anbefaler å spare noen av de tidlige potetene i kjøleskapet og sette de i potter på sommeren – da kan du få herlige nypoteter til jul.

2020-03-24/ Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Slik setter du potet

  1. Hei.
    I fjor fikk jeg stygge poteter med «skurv og skrukk» og brune, bløte felter. Hva kan/bør jeg gjøre med/i dette bedet i år?
    Og har du noen tanker om hva jeg gjorde galt? Det var sertifiserte settepoteter jeg brukte.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: