fbpx

Unngå rothalsråte på agurk

Agurk er en av de vekstene som er mest utsatt for å få rothalsråte, det vil si at rothalsen råtner og da er det slutt på planten. 

Dette oppstår gjerne når fuktig jord omgir den skjøre halsen/stilken på planten, akkurat der hvor den møter jorden.

Det finnes gode triks for å unngå dette og dette gjelder både ved planting av agurk, så vel som gresskar, squash og melon.

Det kan være fint å så agurk i gjenbruksbeger som en fløte-kartong eller en økonomi-pakke jubelsalami.

IMG_0471 (1)

Her får planten vokse seg litt stor og utvikle ett par blader. Når jeg så skal plante videre, enten det er i en større potte, i drivhus, pallekarm eller på friland, så skjærer jeg bunnen av begeret planten står i og planter denne litt opphøyet i forhold til jordoverflaten. (Klikk på bildene under for å lese bildetekst)

Alt dette er for å unngå at vann legger seg rundt plantens hals, men drenere ut til sidene. Planten vokser fort og lærer seg raskt at vannet finnes ute i sidene og lenger ned, og vi unngår alltid å vanne agurk ved halsen.

Det går jo selvsagt ikke å unngå når plantene står på friland, der regnet faller overalt. Da planter jeg gresskar og squash på liten haug jeg lager av jorden – og setter planten på toppen av denne haugen, så vil vannet renne ned langs sidene, istedenfor å samle seg rundt rothalsen.

I pottene mine inne vanner jeg alltid planten under i fra på brettet de står på, så holdes jordoverflaten ganske tørr – og jeg unngår dessuten også hærmyggen. 

Trikset er altså – hold jorden rundt halsen tørr, og plant aldri vekster i agurk-slekten dypere enn de har stått tidligere, heller motsatt at de får en liten forhøyning i forhold til jorden som omgir de, eller en fysisk barriere med en avskåret potte – så unngår du rothalsråte.

20170806_143457

Man kan fint ta stiklinger av agurk for å få flere planter. Dette er et bra tips for oss  dyrker agurk tidlig på året inne i vinduet – da får vi mengder med stiklinger å ta som rekker å gi fine planter. Les hvordan her: Ta stiklinger av agurk

2020- 03- 26/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: