fbpx

Hjelp hvitløken frem fra vinterdekket!

Dekker du som meg hvitløken med et lag løv gjennom vinteren, er det nå på tide å løfte på dyna og hjelpe spirene å komme igjennom.

Et tykt lag løv hindrer at kulden setter seg så dypt i jorden og hindrer også utvasking av jorden fordi løvlaget tar opp og avgir fuktighet, samt at endel av vannet vil prelle av løvlaget og drenere bort.

At løvlaget virker isolerende, fungerer også andre veien. Det hindrer at vår-varmen utenfra når ned i jorden. Når jeg preller bort løvlaget kan jeg finne lommer av frost under, selv om omgivelsene har holdt 10 grader den siste tiden og alt annet er tinet for lengst. Vil du derfor få fortgang i hvitløks-veksten, bør du blottlegge jorden slik at den varmer seg raskere opp.

Dette gjør jo at hvitløken ikke spirer for tidlig på senvinteren/våren, som kan være skadelig om det kommer streng kulde senere. Så et løvlag er det mange fordeler med.

Men nå er det altså på tide å hjelpe hvitløken frem i lyset. Om du har satt hvitløken tett i tett, slik som jeg gjorde i vinter på frossen jord, som du kan se i klippet under – er det best å fjerne alt løvlaget.

Har du derimot satt hvitløken i rader, kan du isteden pille frem skuddene ved å dra bort løvet bare akkurat i raden. Det er mange fordeler med å beholde løvdekket fordi det bevarer fuktigheten i jorden, som er så viktig for hvitløken med sine grunne røtter.

Jeg gir også hvitløken en runde gjødselvann når den setter i gang og vokser. Da er det enkleste og beste å bruke gullvann. Les mer her om mine praktiske Gullkanne som gjør denne jobben lekende lett og renslig. 

PS: vær forsiktig når du piller bort løvet, så du ikke skader de bleke skuddene som noen ganger har kveilet seg innunder løvlaget på leting etter en vei opp i lyset!

2020-03-26/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: