fbpx

Smidig vanning på planterommet

Jeg har ikke vann på mitt planterom i kjelleren. Det må jeg hente fra 1.etg. Det synes jeg er mest smidig å gjøre i større bulker – for det går med endel vann når man har noen hyller med store planter man skal selge på REKO-ringen.

Som du har sett i videoen tips mot Hærmygg på planterommet (under), foretrekker jeg å vanne plantene under ifra på brettet. Det er mye enklere enn å skulle nå alle plantene og vanne oppi hver krukke også. Så lenge brettet de står på er noenlunde i vater, vil et vannspeil på brettet nå alle plantene på en gang – også de som står innerst mot veggen – som jeg ikke når uten å ta hele brettet ut. Jorden i pottene sørger for å trekke vannet opp og fordele det i alle pottene som står på brettet.

 

Da trenger jeg bare helle vannet på ett sted på brettet. Er brettet breddfullt av potter slik at det er vanskelig å finne plass, kan jeg ta ut en plante, bare for å skape et lite rom å tømme vannet over. Jeg heller gjerne et helt litermål eller to når jeg første holder på, avhengig av størrelse på brettet, rotklumpen og hvor tørre de er. Jeg liker dog å tørke de litt ut mellom hver vanning, nettopp på grunn av hærmyggen, så da synes jeg 1 cm med vannspeil er greit. Men prøv deg litt frem, vann heller litt lite først og se om vannet forsvinner – en halvtime kan det ta, ikke mer. Du vil ikke at det skal bli stående igjen vann på brettet etter at jorden i pottene har forsynt seg mett!

Jeg bruker en 10-litersbøtte jeg fylle med vann og bærer i kjelleren. Her får den stå og romtemperere seg, som også er en fordel for disse varmekrevende vekstene som står her. De kan få litt sjokk dersom vi heller 4 graders vintervann fra springen opp i de lune kuvøsene deres.

IMG_7646
Et beger under litermålet når jeg tømmer vannet inn på brettet, er smidig for å unngå søl. 

Jeg har så et litermål med hank som henger over kanten på bøtta, som jeg dypper nedi og fyller i en fei. Siden litermålet blir litt vått på utsiden når det dyppes ned i bøtta, holder jeg et lite beger under når jeg tømmer over på brettene, som samler opp drypp og søl når som jeg helts ikke vil ha på gulvet.

 

 

En kommentar om “Smidig vanning på planterommet

  1. Så lurt. Hvordan brett bruker du? Jeg bruker brett til å ha sko på, men det har et lite mønster i bunn så plantene vil ikke nå ned til alt vannet og noe vil dermed bli liggende igjen. Bruker utrolig lang tid på å ta alle plantene ut og inn av skobrettet for å sette dem på andre brett der jeg vannet nedenfra, så hadde vært lurt å bytte til et brett som er flatt i bunn.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: