fbpx

Slik dyrker jeg tidlige agurker i vinduet!

Jeg vil ha agurker allerede i mai/juni og da er det innendørs som gjelder for meg som nekter å fyre til kråka med varme i drivhuset.

Allerede i januar sår jeg agurk. Da satser jeg på slangeagurker, for eksempel Improved Telegraph, har jeg sådd i år som i fjor.

Slik sår jeg:

Jeg sår gjerne to tre frø i hver potte, jeg bruker vanlig plantejord – ikke såjord. Agurk krever høy varme når den spirer, så jeg dekker til med plast og setter på baderomsgulvet, eller setter de på en varmematte. Når de spirer skal de stå lyst. I januar er det ekstralys som gjelder. Sår du isteden i mars, kan du sette de i vinduet – da er lyset bra nok til dette prosjektet.

IMG_7610
Jeg sår to-tre frø i en slik potte og stiller under ekstralys tidlig på året. Når de har vokst seg til denne størrelsen er det på tide å få komme opp i sin permanente potte!
8D6DCAF8-A984-4B5C-9CA8-714E43F191DE
22.februar fikk de komme i større potter og plassert i vinduet. Det er fortsatt litt dårlig lys ute, men jeg vurderer det bedre enn å bli stående å stampe i for små potter under vekstbelysning i kjelleren,

Slik planter jeg:

Når de vokser seg litt større, to-tre blader per plante og røttene begynner å komme ut av hullene i bunn, planter jeg de over i en 10 -liters potter med næringsrik jord og setter de i vinduet. Våre vinduskarmer har brystningshøyde 30 cm over gulvet, så potten kan stå på gulvet uten at vekstene blir skygget for. Har du en smalere vinduskarm hvor en ti-literspotte ikke får plass, kan du sette en hylle eller kommode foran vinduet i denne perioden. Litt forandring fryder.

IMG_7600
9.mars har de takket for den fine plassen i vinduet med å vokst seg lubne og fine. Nå er det bånn gass fremover! Etablerte agurkvekster vokser lynraskt!

Trangt, men godt!

Jeg deler ikke plantene, men lar to-tre vokse sammen i en potte. Dette gjør jeg fordi jeg ønsker at hver plante skal komme raskt i blomst og sette frukt. For planter i drivhuset og utendørs setter jeg aldri flere sammen, men da vil jeg hver plante skal få god plass og utvikle seg maksimalt og gi maks avling i en lang sesong. Men disse plantene får det ikke for trangt før de har vokst seg ganske store – og jeg trenger ikke at de varer en lang sesong. Målet mitt er at de skal levere tidlige frukter – og det tror jeg tre planter greier raskere enn en, når plassen er begrenset.

Sikk-sakk mot julestjerne

Jeg henger opp hyssing de kan klatre på i kroken til julestjerna. Jeg fjerner bladene nedenfra etterhvert som de blir gule og slitne – det er helt vanlig på agurk. Jeg gjødsler de også regelmessig med gjødselvann og passer på at de får rikelig med vann når det er varmt. Det kan være snakk om flere liter per dag, men ikke så det står vann i potta. De kommer til vokse rundt og rundt og rundt i vinduet og spinne et spindelvev med stilk. Til slutt må vi hogge oss hull for litt utsikt. Men det er verd det!

PS: man kan fint lykkes med et øst- eller vest-vendt vindu som får endel sol.

Jeg fjerner endel fruktemner for å sikre jevn tilgang på modne agurker.

IMG_6173
I mai vokser det på kryss og tvers , og man kan ikke lenger skille plantene fra hverandre. Agurker henger på tilvekst litt her og der!

I fjor kunne vi høste mellom 20-25 agurker fra et sørvendt vindu mellom mai og august. Det er hva jeg sikter meg inn på. I august kan vi høste agurker fra drivhus og friland, så da fjerner vi denne jungelen og familien kan på nytt se ut vinduet. Forandring fryder!

2020-03-09/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: