fbpx

Ikke rå bokashi i små potter!

Jeg elsker jo bokashi og proklamerer gjerne at jeg gir bokashi rett i de store pottene når jeg planter, jeg venter ikke tre uker med å så og plante slik det gjerne er «anbefalt». Jeg bruker også bokashi-jord i store potter med meitemark innendørs og lykkes kjempebra med det. 

MEN, jeg bruker ALDRI rå bokashi når jeg potter om småplanter i små potter, verken ute eller inne. Noen har foreslått for meg å bunne melkekartonger med bokashi i melkekartongen før man sår gulrot for eksempel, men det tror ikke jeg er en god ide. Det blir for strekt – og dessuten helt unødvendig for gulrot. Selv om tomat er robust og sikkert ville overlevd en slik behandling, synes jeg ikke «rå» – bokashi hører hjemme i noen små potter. Det blir altfor vanskelig å porsjonere ut riktig og sannsynligheten for at det blir for sterkt er for stor. Dessuten synes jeg det blir altfor mye pirk og grisete å skulle holde på med bokashi og legge ned i små potter.

Bokashi er veldig surt når det kommer ut av bøtta. Jorden må få litt tid til å nøytralisere seg før røttene kommer i kontakt med dette. Derav anbefalingen om å vente noen uker før man planter.

Innendørs til ompotting av småplanter bruker jeg i all hovedsak plantejord eller kompost som jeg kjøper, om jeg ikke har klargjort egen jord – også tilfører jeg gjødselvann, gjerne bokashivæske eller gullvann, senere når de trenger mer næring. Det synes jeg er det mest smidige.

Du kan fint bruke kompostjord som det har vært tilført bokashi tidligere; såkalt bokashijord, men da må den være vel omdannet og alt må se ut som jord, samt at den sannsynligvis bør blandes med noe mindre næringsrik jord. Alt handler om proporsjoner. Er du nybegynner så er det sikrest å satse på å kjøpe ferdig jord til småpottene. Det er ikke store mengdene som går med til dette. Så bruker du bokashien når plantene trenger mer plass og mer næring. Jeg bruker gjerne bokashi i bunn av plantehull, pallekarmer, krukker og store potter, men da bør de romme minst 10 liter, slik at vekstene får litt spillerom.

Så oppfordrer jeg gjerne til å eksperimentere med bruk av bokashi her og der når du har lært deg litt mer basics – det er jo ikke krise om en plante skulle dø av overgjødsling, men da er det fint at du har erfaring nok til at du skjønner at det er den sannsynlige årsaken!

2020-03-03/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: