fbpx

Fin avling tomater sådd i VARMBENK

Å kunne høste en stor avling tomater fra planter som aldri har vært innendørs, eller har brukt noe ekstra energi for å vokse frem, er det jeg higer etter! Kan varmbenken være endel av løsningen?

I fjor forsøkte jeg å forkultivere tomater i varmbenken. Dette var motivert av at jeg skulle veldig gjerne funnet en løsning for å forkultivere tomater utendørs, da det blir så veldig trangt i vinduskarmene i april når alle plantene trenger mer plass og større potter, men det enda er for tidlig å plante ut. Å så de i varmbenken skulle vises seg å være helt perfekt!

Kort forklarte er en varmbenk en benk som fylles med hestemøkk som komposterer og skaper herlig undervarme i bedet. Dette utnytter vi ved å legge en ramme med lokk på, fylle med jord og dyrke på denne varmen. Da kan vi starte våren flere uker tidligere.

Hvordan jeg bygde denne kan du se i klippet under:

Jeg anla varmbenken 20. februar og 28.februar var varmen kommet såpass i gang at det var  på tide å så i den. Vanligvis sår jeg mest bladgrønnsaker i varmbenken, men i fjor ville jeg eksperimentere litt og sådde tomater, kål og dahlia i krukker som jeg satte ned i jorden. Jeg sådde krukketomaten Bogus Fruchtas, Barrys crazy cherry og Brads Atomic grape, samt en snodig liten sort kalt Micro Tom.

Skjermbilde 2020-02-19 kl. 19.35.56
28.februar sår jeg tomater utendørs i varmbenk.

Knapt to uker senere spirer det villig i alle krukkene i den varme jorden som holder 20 grader under lokket. (Bildet under)

IMG_1701
14.mars – det spirer tomater utendørs!

Inn i drivhuset

6 uker etter sådd, 17.april, hadde de vokst seg en liten bit høy, men de så ikke kjempe friske ut (under) og varmbenken hadde nå kjølnet. De hadde nettopp gjennomgått en lengre periode med nedimot -7 grader på nattestid – og uten noe særlig hjelp fra varmen i benken. Varmen i hestemøkka sies å holde i rundt 6-8 uker etter anlegging – i april er det derfor vanligvis slutt for de som anlegges i midten av februar. Jeg avgjorde nå at plantene ville få det bedre i det uoppvamede drivhuset hvor varmen var mer behagelig både dag og natt nå i april – på grunn av det større luftvolumet.

IMG_3540
17.april -flyttes pjuske planter inn i kaldt drivhus

Nå fikk de også hver sin potte. Kanskje burde de fått mer næring og større plass tidligere, det kunne ha hjulpet på veksten, men tid og ork var ikke i fase tidligere og da måtte de bare vente.

Bare knapt 14 dager senere, 1. mai, ser de ganske så friske ut i drivhuset, og har vokst en hel del. (under). Bogus fruchta er den kompakte grønne i front, Barrys crazy cherry er den mer fliktete sorten til venstre, men alle plantene begynte å se riktig så friske ut.

1.mai – plantene stormtrives i sine nye potter

 

Kaldt igjen

Også tidlig i mai kom det en drøy kuldeperiode med flere minusgrader på natten i fjor sesongen 2019. Jeg trodde det skulle gå ille for disse plantene  når de nå hadde vokst seg så store. Når de vokser raskt og blir større blir de vanligvis mer skjøre for frost og kulde.  Tomater sies å «måtte» ha minst 8 grader for å trives. Jeg satte de ned på bakken i drivhuset, så de fikk jordkontakt (da vil de få jordvarme som er lagret opp gjennom dagen) samt at jeg la en fiberduk over for å holde ut den verste kulden.

Mine bekymringer ble gjort til skamme. Disse så like friske ut etter disse fem dagene med nattefrost i drivhuset. Det var ikke tilfellet for de andre tomatplanter jeg hadde satt ut i drivhuset som hadde vokst opp innendørs – de var både blå og lilla og hang med nebbet, slik de ofte gjør når de blir utsatt for kulde.

Tøffe planter

Jeg tror at det er den «tøffe» oppveksten som har gjort disse plantene så hardføre. De spiret tidlig i varmbenken. Har hatt varme «føtter», men relativt kaldt rundt «hodet» hele tiden – samtidig fått mye lys som alltid er bedre ute enn inne. De har vokst sakte og gradvis tilpasset seg kjøligere forhold i og med varmen har gradvis avtatt i varmbenken. Disse har funnet måter å vokse på tross de kalde forholdene. Når de så kom inn i drivhuset, som ble mer behagelig for de – takket de for det med å vokse raskt. En ny kuldeperiode ble bare småtterier i forhold til det de var vant til – så de trosset den og vokste på. Det er jo sånne planter man vil ha – kompakte sunne og robuste planter som tåler litt kulde.

11.mai Bogus fruchta like fin etter fem netter med nattefrost.

Resultatet fra Barrys crazy cherry og Brads atomic grape, som ble plantet i drivhustunnelen i mai/juni, kan du se i klippet under – de vokste seg store og flotte planter som bar rikelig med tomatklaser.

 

Bogus fruchta ble plantet ut i en pallekarm med bokashi i juni, og 14. august kunne vi plukke modne tomater i rikelige mengder fra de små plantene. Det er ikke verst for planter som aldri har vært innendørs eller blitt tilsatt noe elektrisitet i form av varme,  over hodet.

Bogus Fructa 

Jeg kan virkelig anbefale den lille krukketomaten Bogus Fructhas. En liten kompakt sort, som ikke behøves tyves og som gir tomater som ikke lett sprekker og er søte og gode selv når de vokser utendørs.

Også vil jeg jo også anbefale å forsøke å så noen tomater i varmebenken – om du har en på gang, eller planlegger å lage en i år eller neste år! Det er jo så gøy å se hva man kan skape ut av nesten ingenting!

IMG_3472
Fin avling søte gode usprukne tomater – Bogus Fruchta

2020-02-20/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: