fbpx

Mikrogrønt | Så erteskudd med barna!

Det aller enkleste for barn å så – er erteskudd. Her er det bare å strø frøene utover jorden og så er det i prinsippet klart. Perfekt å gjøre inne på vinterstid, men kan gjøres hele året. At man kan høste bare få uker etter man sår – er motiverende for  både utålmodige barn – og voksne.

Spirer og skudd har en høyere tetthet av næringsstoffer enn fullvokste planter – så man trenger ikke spise like stor mengde for å få i seg lik næringsmengde. Det kan være en god måte å få i kresne barn mer grønt. Når man har dyrket det selv – er det stor sjanse for at de vil være mer positivt innstilt til å smake.

Slik gjør du:

Vi fyller store brett med litt jord, plantejord fungerer fint. Store brett er bedre enn små, for vi vil jo gjerne at det skal monne litt matmessig – ikke bare være garnityr. Bør være hull i bunn av brettet og kunne settes på et fat som samler opp overskuddsvann. Med barn kan det fort bli litt overvanning! Men vi venter med vanningen til etterpå.

Vi klapper så til overflaten litt med håndbaken, så den blir plan og litt fast.

Vi sår de tørre gule ertene fra matbutikk-hyllen.

Jeg fordeler en passelig mengde erter i hver sin kopp til barna som de fordeler utover jordoverflaten. Frøene er store og lette å håndtere for små barnehender. Noen velger å putte ett og ett frø på til å begynne med, en neve etterhvert før de heller resten av innholdet i koppen over. Her får de gjøre som de vil – for jeg har bestemt den totale mengden og det skal være litt tett – i -tett. Om alle frøene havner i ett hjørne er det lett å dra fingrene over og fordele de litt etterpå.

Så trykker vi de lett ned i jorden med håndbaken så de får god kontakt med jorden. Dette er årsaken til at jeg unngår å vanne jorden på forhånd, for da er det lett at jorden ramler sammen og blir for kompakt, slik den lett blir om man utøver press på den når den er våt.

Vi vanner ved å stifter hull i en bruskork for å lage en myk stråle og bruker brusflasken til å vanne med. Se hvordan her. Den myke strålen hindrer at frøene spyles avgårde. Dette er jo også et av de mest spennende momentet for barna – å få vanne. Senere vanner jeg heller ved å vanne på brettet, så får jorden suge opp vannet selv. Da unngår man at det blir for vått i overflaten på jorden, hvor mugg lett danner seg i den tette skogen av skudd som kommer opp.

Sett herligheten i vinduskarmen.

De trenger egentlig ikke lys for å komme opp, men jo mer lys – jo grønnere og raskere vokser de. Tell til 14 dager – så kan man begynne å høste ved å knipse av toppen på skuddene . Vil du ha større mengder i en salat for eksempel, så tar du saksen og klipper av toppene. Så lenge man lar det stå igjen et bladhjørne på spirene, så vokser de ut igjen og man kan høste to-tre ganger til.

To av mine tre barn elsker erteskudd og synes det smaker sukkererter og forsyner seg gjerne selv fra brettet i vinduskarmen. Man kan også så dette utendørs hele året. Vil du se hvordan jeg gjør i praktisk – kan du se første video under. Vil du se hvordan vi høster og gnafler erteskudd, så hopper du til andre video-klippet under.

Lykke til!

2020-02-11/Maria Berg Hestad

En kommentar om “Mikrogrønt | Så erteskudd med barna!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: