fbpx

Lynrask vintersådd pallekarm |Steg for steg

En vintersådd trenger ikke å være så komplisert.

I en ideell verden bygger vi kompostbed på høsten som er ferdig gjødselt opp og klargjort til å sås på vinteren. Andre ganger rekker jeg ikke det – og kan ha en helt umulig frossen jord jeg ikke får gjort noenting med på vinteren. Akkurat i år er ikke det tilfellet fordi det er så mildt, men det kan være mange der ute som ikke engang har en kjøkkenhage og slett ikke noen pallekarmer som står klare til å sås! Da fikser vi det nå – fra bunnen på enklest mulig vis!

Dette trenger du:

Du trenger en pallekarm, jord, aviser og frø, samt et lokk til pallekarmen. (Jeg har «lånt» noen lokk fra samboerens plastkasser, men et vindu, en plastduk, eller et kjøpt lokk fungerer også fint. Se gjerne her hvordan jeg bygger et: Bygg et enkelt lokk til pallekarm

Om det finnes snø, starter vi med å måke bort snøen på den flekken vi vil sette vår pallekarm.  Om bakken luter litt mot sør er det perfekt, men flatt er også bra. Velg gjerne et litt beskyttet sted, så ikke vinden får herje med den. Ikke vær redd for at du bor for langt nord eller for langt på fjellet. Dette skal fungerer nesten uansett hvor kaldt det er hos deg.

IMG_6062
Måker frem plena for at ikke snøen skal skape unødig bulker som påvirker plassering av karm og jord.

Vi dekker så pletten med aviser som vi slår opp på midten og legger avisene med god overlapp slik at de stikker litt utenfor pallekarmen. Dette er for å hindre gresset i å vokse inn i pallekarmen senere. Vi setter pallekarmen på og fyller den med jord opp til minimum 5 cm fra kanten. Vintersolen står lavt og vi vil ikke at kanten skal skape for mye skygge.

IMG_6069

 

IMG_6076

IMG_6082

Så klapper vi jorden lett til, så den blir fast med ikke for komprimert. Vi drar opp fårer med for eksempel baksiden på en plantespade. De kan være 1-2 cm dyp, men det er vanskelig å være helt eksakt. Jeg sår tett mellom radene også. kanskje bare 5-10 cm mellom hver rad.

IMG_6091
Bruker baksiden av en plantespade til å dra opp fårer. Jeg har fått plass til 8 rader i en halv pallekarm som er kun 80 cm lang.

Så fyller vi radene med våre frø. Nå forholder vi oss ikke til rad- og planteavstand på frøposen. Vi pepprer raden full med frø og bruker gjerne hele frøposen, fordelt på flere rader. Jeg har sådd to rader med spinat og salat for eksempel – det er de vi trenger flest av. Rukkola er mer som et «krydderblad» og jeg nøyer meg med en rad av den.

Vi vil at det skal komme opp blader tett i tett i raden som tilsammen gir en stor avling, målet er ikke at hver plante skal få vokse seg stor og utvokst.

IMG_6101
Spinat sådd tett i tett i raden

Disse er fine å så:

Spinat, salat, rukkola, pipløk, vårløk, gulrot, persille, melde og mange flere.

Vi klapper igjen radene så frøene dekkes med jord og legger på litt snø eller lar regnet fukte opp jorden for oss, før vi legger lokket på.

IMG_6099Nå er det i prinsippet klart. Vedlikeholdet består i å lufte om det blir veldig mye sol og varmt oppi her eller om det dannes mye kondens på lokket, samt å vanne om det blir tørt.

Kommer spirene opp tidlig og det er meldt streng kulde senere, kan man bote mot dette med å legge på en fiberduk under lokket på nattestid, men det er svært sjeldent nødvendig her hos meg i allefall. Bor du der det er kaldt enda, så vil sannsynligvis ikke frøene spire på en god stund likevel, og du trenger ikke foreta deg noe.

I april kan det se sånn ut som på bildet under – slik resultatet ble fra den vintersådde pallekarmen jeg sådde i videoen under.

IMG_8242 (1)
2.april blir det iskaldt og snøene legger seg på nytt, men det er ingen sak for rukkola og spinat som vokser sakt men sikkert i det gode lyset

Drømmen er at også du skal kunne høste deg en herlig salatbar allerede i april eller mai fra denne pallekarmen. Hadde ikke det vært noe?

Reklame: Kjøp gjerne min temapakke Så kaldt utendørs i samarbeid med Solhatt, så støtter du samtidig mitt arbeid og får fantastisk gode frø som er et bra utgangspunkt for å lykkes med vintersådden!

Lykke til med din vintersådd – og gi meg gjerne tilbakemelding på hvordan det går/har gått når vi kommer til april. Kommenter gjerne dette innlegget eller på Facebook.

2020-02-09/ Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Lynrask vintersådd pallekarm |Steg for steg

  1. Hei. Veldig inspirerende blogg. Ønsker å starte sesongen allerede no. Hvis ein ikkje har klargjort karm med bokashi slik du har i filmen, kva næringstilstting til jorda vil du anbefale for frøplanting av gulrot, spinat, pastinakk mm?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: