fbpx

Slik sår du rotselleri

Rotselleri er noen av de aller tidligste frøene jeg får i jorden på vårparten. De er så pittesmå spirer, og de trenger lang tid på å vokse seg noe særlig store. Derfor sår jeg de allerede i januar, men man kan fint så de både i februar og mars med godt resultat.

Jeg sår hele avlingen i et druebeger. Jeg satser på å få 20-30 planter. Jeg har plass til rundt 20 planter. Noe mer greier vi ikke å spise/lagre i den tiden de står ferdig på senhøsten. Men det er vanskelig å telle rotsellerifrøene, da de er så små at man nesten ikke ser de, så det blir på slump.

Jeg fyller druebegeret med noen cm med jord. Kanskje halvfult. Jeg bruker vanlig plantejord, som jeg nesten alltid gjør når jeg sår, men forsøker å få ut store klumper. Så klapper jeg til jorden litt så den blir avrettet og litt fast. Jeg vanner ikke først, men etterpå, da er det lettere å klappe jorden uten at den ramler for mye sammen, slik den gjør om den er våt.

Så strør jeg frøene mine utover overflaten. Jeg forsøker å få de jevnt fordelt utover. Det er en fordel for disse at de står litt tett, da det er lettere å holde jorden passelig fuktig når flere står sammen, enn når de står ensomme i en potte med mye jord.

Spirer i lyset

Rotsellerifrø er lys-groende. Det betyr at de med fordel ikke bør dekkes med jord. Dette kan være utfordrende i forhold til å holde jorden nok fuktig så frøene spirer. Det løser jeg ved å legge over litt fuktig perlitt, som jeg strør løst utover overflaten. (Jeg har en pose jeg har hatt i flere år – jeg bruker det bare til dette og noen ganger til vintersådder som trenger fuktregulering.) Ikke så mye at perlitten dekker frøene, men et tynt dryss på overflaten. Perlittens trekker til seg overskuddsfuktighet og hindrer at jorden blir for våt. Men at de holder på fuktigheten og avgir den om det blir tørt, regulerer fuktigheten godt rundt frøene, samt at den hvite overflaten reflekterer lys og gjør «lys-opplevelsen» bedre for frøene.

Så pittesmå spirer det er vanskelig å få øye på. Til og med kamera sliter med å se om det er noe der! 

Om druebegeret har lokk som sitter fast, klipper jeg dette av før jeg sår, fordi når frøene kommer opp skal det være lett å fjerne lokket. Det er vanskeligere å klippe etter at begeret er fylt med ømfintlige små spirer.

Etter sådd setter jeg lokket på igjen. Med lokket på, skapes større luftfuktighet på jordoverflaten, slik at den ikke så fort tørker ut.

Nå setter jeg begeret på et brett med litt vann, slik at jorden får suge vann helt opp til overflaten. Jeg vanner altså ikke overflaten fordi da er det så fort gjort å spyle alle frøene bort i et hjørne.

Siden rotselleri- frø trenger lys for å spire, er ikke baderomsgulvet en så egnet plass. Lyset fra vinduet er heller ikke mye å skryte av tidlig på året, så jeg bruker gjerne en varmematte og ekstralys til disse litt ekstra dillete- vekstene. Basilikum og chili sår jeg også samme tid – som også er lysgroende, så da får de stå sammen under en sparepære med litt varme under. (Her er flere tips: Fiks en plantekrok inne.)

Her står hele årets avlingen av rotselleri i et druebeger i en hylle i kjelleren under ekstralys, sammen med basilikum og purreløk blant tidlige sådder. 

De trenger ikke høy varme for å spire, men det er enklere om man kan få til det – fordi da korter man ned på tiden den kritiske perioden tar, før spiring, hvor man må passe på riktige fuktighets-forhold på overflaten. Med en gang det spirer fjernes undervarmen – og lokk, da trenger de mer luft og kjøligere forhold for ikke å bli lange og tynne.

Når spirene kommer opp, får de stå i dette begeret en god stund. Ofte gjerne flere måneder, til de fyller ut begeret. Det går som sagt ganske sakte. Jeg gir de gjødselvann i den tiden, så de får mer næring. Ca. fra de utvikler et riktig bladpar. Det er også derfor jeg velger plantejord – og ikke såjord som inneholder lite næring – så det er litt mer næring i jorden fra start av. Rotselleri er en av de mest næringskrevende vekstene i min kjøkkenhage.

Midten av mars har de vokst litt, men fremdeles ikke tid for å potte om synes jeg. 

Senere potter jeg de om i hver sin potte, men da står det gjerne april i kalenderen. Det får jeg skrive om senere.

Har du sådd rotselleri allerede? Hvordan gjør du det?

2020- 02-09/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: