fbpx

Tidlige bondebønner i barnas legokalender!

Når vi demonterte barnas legokalender i fjor for å resirkulere delene, åpenbarte det seg denne papp-beholderen med 24 små rom. Jeg så umiddelbart at denne skulle egne seg som så-brett til bondebønner. At den passer perfekt i ett av mine sink-brett gjorde matchen komplett.

Å så i papir beholdere, enten papirpotter man lager selv, eller i do-rullhylser er veldig bra for akkurat bønner og erter. Da kan man plante hele papirklumpen, som løser seg opp i jorden, og de skjøre røttene på disse plantene blir minimalt forstyrret.

Jeg fylte brettet med jord, la bønnene mine utover – to i hvert rom, før jeg trykte de ned med fingrene, og fylte etter med litt jord. Vann – så var det klart.

Papirpotter bruker jeg aldri innendørs, fordi der har de en tendens til å enten tørke helt inn eller mugle. Ute i et uoppvarmet ventilert drivhus blir det perfekt.

Jeg sådde 3.mars ifjor. Det var en ganske kald vår, så det gikk litt sent.

IMG_1448

4.april spirte det.  (under)

IMG_2488

14. april hadde jeg lubne flott planter. (under)

IMG_3176

16.april kunne jeg bare rive «pottene» fra hverandre og konstatere at jeg hadde vel-utviklede røtter som kom ut fra papir-bunnen. (under)

IMG_3387

Disse var det bare å plante ut i bedene.

IMG_3398

Jeg elsker når jeg kan bruke noe jeg skulle til å kaste, til å fylle en funksjon i hverdagen. Det gir dobbel glede – jeg sparer tid og penger på å ikke kjøpe nytt, samt at jeg reduserer avfallsmengden.

I år tenker jeg å så bondebønnene enda tidligere i drivhuset – faktisk har jeg sådd en gjeng allerede i høst som har kommet opp noen få cm. Bondebønner er robuste frø som tåler å bli sådd tidlig. De spirer allerede ved fem grader og tåler litt frost etter de kommer opp.

Her kan du lese mer:

Så sukkererter og bondebønner i dorullhylser

Dyrk bondebønner

2020-01-22/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: