fbpx

Lokk – eller ikke lokk – på vintersådden?

Det er slutten av januar og mange med meg har vært ute og sådd noen av de første frøene i jorden allerede. Mange lurer på om man skal legge lokk på eller ikke nå. Dette er ikke bare helt rett frem. Man må se an litt de rådende forhold og tilpasse seg deretter.

Ikke lokk om det er kaldt! 

Dersom det er kaldt der du bor, kanskje også frossen jord, legger du ikke lokk på nå. La sådden og jorden fryse og la snøen kle jorden med et isolerende lag. I mars kan du legge på lokket og samle varmen under lokket for å vekke sådden til liv.

Det er sånn en normal vintersådd skal være. Slik jeg hadde i fjor – som du kan se i klippet under:

Tja, om det er mildt

Her på vestkysten i Molde sone 3-4, har det vært røde grader siden før jul en gang, og det er meldt 6-7 grader fremover. Når det blir så varmt er det en fare for at frøene spirer for tidlig, da de fleste vi sår nå spirer rundt fem grader. Faren er at de spirer uansett – lokk eller ei, fordi det er varmt nok over lengre tid. En annen fare, som jeg har sett hver dag i det siste – er at frøene kan regne bort! Drukne, råtne og bli skylt bort, rett og slett.

Jeg velger nå å dekke til med lokk, bare som en beskyttelse mot regn. Men jeg setter lokket på gløtt, eller setter det på litt skjevt slik at det blir gjennomlufting i pallekarmen. Jeg er ikke ute etter drivhuseffekten, men at det ikke skal regne fullt oppi kassen.

Jeg legger stein-heller på lokket for at det ikke skal blåse bort i stormkastene som herjer rundt hjørnet.

Det er stor sannsynlighet for at frøene vil spire nå, med påfølgende risiko om at de fryser bort om det blir veldig kaldt senere. Det kan man forhindre med å legge en fiberduk over spirene under lokket, gjennom den kalde perioden. Min erfaring er at det går bra. Og dersom den milde vinteren, som er spådd, slår til, kan det jo hende at vi kan få en ultra-tidlig avling i år? Hvem vil vel ikke være forberedt på å utnytte det?

Tut og kjør i drivhus! 

Her hos meg står det stolte spirer av spinat, ruccola og salat i drivhuset som ble sådd i høst. De har overlevd vinteren så langt, som var ganske kald innledningsvis, med ned mot -7 grader i drivhuset og frossen jord. Det er enklere å regulere fuktigheten i drivhuset og skape tørrere forhold. Det er ofte våte forhold i kombinasjon med kulde som tar knekken på spirene. Om du har et drivhus synes jeg du skal ta sjansen og så hele paletten av vintersådder. Salat, spinat, ruccola, pipløk og gulrot, blant andre. Jeg dekker disse til om det blir riktig kaldt, men fjerner fiberduk på dagtid – ellers er faren at det blir for fuktig under duken og spirene mugler.

Tål litt risiko

Jeg tenker at jeg tar sjansen med å dekke med lokk nå. Da er jeg  klar for å utnytte en evt. varm vinter og vår ved å ha sådd noen frø i jorden og latt de spire i februar! Om det slår feil mister jeg en pakke frø, men om jeg lykkes kan jeg kanskje høste meg noen kg spinat allerede i april i år! Det er verd risikoen!

Det finnes ikke noen fasit som passer for alle  – man må passe litt på, følge litt med og lufte eller dekke til alt ettersom hvordan været endrer seg – litt sånn som man kler på barna!

Hva velger du? Lokk eller ikke? Har det spiret hos deg?

2020-01-22/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: