fbpx

Mini-varmbenk blir plantekuvøse i drivhuset

Tomater og paprika er varmekrevende vekster jeg starter å så innendørs på våren. Tomat sår jeg i midten av mars. De vokser raskt og tar igjen paprika, som er sådd allerede ved årsskiftet, i midten av april. Jeg som vil være selvforsynt med tomatsaus og fråtse i paprika, trenger mange planter. Når jeg sår innendørs kan dette raskt utvikle seg til et plassproblem. Inne har vi ikke nok vinduskarmer til alle plantene som trenger større potter omtrent samtidig i april. Enda drøyer det en måned eller to før jeg kan plante de ut i mitt uoppvarmede drivhus eller på friland. Krise!

Reklame – kjøp mine favoritter å så nå her: 

Men om jeg bygger meg en varmbenk plantekuvøse i drivhuset på riktig tidspunkt, kan jeg sette ut tomater, agurk og paprika på et tidligere tidspunkt! Jaaaa, det løser så mange utfordringer!

Riktig timing

En varmbenk er helt enkelt forklart en benk du bygger og fyller med noe som utvikler varme – vanligvis hestemøkk. Dette gir verdifull undervarme til vekster som vokser over og gjør at man kan dyrke tidligere enn uten denne varmen. Den sies å vare i rundt 6-8 uker når den består av hestemøkk. Om jeg timer dette riktig kan jeg flytte ut tomatene allerede i begynnelsen eller midten av april. Da må jeg anlegge varmbenken i slutten av mars. Den trenger nemlig noen dager på å komme i gang og stabilisere seg, før man kan sette ut vekstene.

På høyden med pallekarmer!

Pallekarmer er lett å bygge med og lette og flytte og er perfekte til dette formålet. Jeg begynner med en, fyller med hestemøkk iblandet spon og legger til litt løv. Så bygger jeg i høyden med flere pallekarmer og hestemøkk. Du kan droppe isoleringen av varmbenken når du anlegger en  i drivhuset og i tillegg såpass sent på sesongen.

IMG_2544

Plantene settes ut på brett over hestemøkka når temperaturen har stabilisert. For mer renslighet kan man legge et lag aviser over møkka eller lignende.

IMG_3323-COLLAGE
I midten av april viser gradestokken i drivhuset 10,8 grader (til høyre). Til venstre vises overflatetemperaturen på varmbenken over 20 grader. En perfekt undervarme for tomatene.

En varm sfære

En ekstra karm skaper lune forhold til plantene og jeg skaper et lite telt av en fiberduk strukket over noen elektrikerør jeg stukket ned i møkka. Dette for at varmen skal holde seg lokalt hos tomatene istedenfor å gå til hele drivhuset.

IMG_3349

Er det meldt minusgrader på natten etter at tomatene har kommet ut, kan jeg legge over et lag plast og et teppe for å holde enda bedre på varmen. Men dette må av på dagtid så plantene får mest mulig lys.

Lubne individer

Fordelene med en slik liten installasjon er at man får kompakte planter som får mer lys i forhold til varme, noe som gjør at de ikke vokser i vei og blir lange og tynne. Det er fordelaktig for vekster å ha varme føtter og kaldt hode. De blir gradvis tilpasset både lysforhold og varmeforholdene i drivhuset, så man slipper å avherde de når de skal plantes ut i bedene i drivhuset. Avherding, som ofte innebærer å bære vekstene inn og ut, kan være veldig slitsomt om man har store tunge planter. Kanskje best av alt – man får igjen vinduskarmen sin inne som man sårt trenger til andre prosjekter.

2.etappe -agurk!

Når varmbenken har kjølnet og alle tomatene er kommet ut i bedene, kan man legge på et lag jord i karmen og plante noen agurker – som vanligvis kommer ut litt senere. De vil elske den lille lunken som er igjen i bedet. Neste år eller året etter har du prima jord å forbedre bedene i drivhuset med eller ute i kjøkkenhagen.

IMG_3374

Lurer du på hva en varmbenk er? – kan du lese mer her: Den store varmbenk – guiden.

Jeg varmer ikke opp drivhuset mitt med elektrisitet av prinsipp. Kanskje senere i livet om jeg får andre behov, eller om jeg «må» for å få mer ut av markedshagen min, men ikke nå. Nå vil jeg greie meg uten å bruke unødig elektrisitet. Det kan du lese mer om her: Ingen elektrisitet i mitt drivhus!

Og hei – det er ingen grunn til at dette ikke skal fungere utendørs også. Da venter du bare noen uker ekstra, isolere kanskje litt mer og dekker med et minidrivhus.

Vil du også greie deg med varme på naturlig vis – kan en liten vel-timet varmbenk være akkurat hva du trenger!

2020-01-17/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: