fbpx

Fantastisk med kommunal kompost | Snegle- og ugressfritt!

Aldri hadde jeg trodd at jeg skulle få dyrke i et tilnærmet sneglefritt og ugressfritt miljø her i Molde. Jeg har blitt så vant til å ha snegler og se deres skader på grønnsakene, at jeg nesten ikke kunne tro mine egne øyne når det dukket opp små spirer som fikk stå helt i fred i plettfri og ugressfri jord. Men takket være den kommuneale komposten så har jeg nå opplevd dette fantastiske!

Forsinkede snegler

Når jeg anla markedshagen min ifjor la jeg papp på plenen, for så å legge et 5-10 cm lag med kompost på toppen. I denne kommunale komposten er det minst 99,9 % sneglefritt. Gjenvinningsstasjonen her ligger i et iskaldt dalføre på vei opp mot fjellet. Her vil jeg påstå det nærmer seg høyfjellsklima på vinterstid, noe som er tøft for en snegle. Og den kontrollerte komposteringsprosessen gjør ikke overlevelsen mer sannsynlig for sneglene.  Hele haugen snues flere ganger i løpet av de to årene den komposterer slik at alt materiale har vært innom midten og «brent» på høy varme, 60-70 grader. Dette gjør sannsynligheten for at snegler eller deres egg overlever både den brennhete komposteringen eller den bit-kalde vinteren, ganske beskjeden. Jeg har spadd noen kubikk av denne komposten – og aldri sett en snegle. Jeg kan fortelle at jeg har utviklet et spesielt syn for snegler, akkurat som en predator ville, og ser med en gang forskjell på en snegle og en jordklump.

IMG_0049.jpg
Ikke et eneste tegn til sneglespiste hull på salatbladene, slik jeg er vant til.

Dog er det selvsagt midlertidig, for sneglene finnes overalt i Molde, også på den store plenen som jeg anla min markedshage på. Men bestanden var nok på et lavt nivå, da plenen var ganske velholdt og jevnlig kortklipt og dessuten badet i full sol, så det var nok ikke et snegleparadis i utgangspunktet. At den ligger i et åpent terreng, med lite skjerming og dårligere mikroklima enn jeg har her i egen hage, bidrar nok også til å redusere sneglebestanden i og med vinteren oppleves kaldere her. At man dekker marken med papp og legger kompost over, vil også forsinke sneglenes adgang til spirene på toppen.

Åkersneglene dukket opp etterhvert utover sesongen, men var langt færre, og gjorde minimal skade på grønnsakene. For å snegler i salaten til kundene, vasket jeg salaten slik jeg viser i klippet under.

 

Ugressfritt

At komposten er brent på høy varme gjør at også nesten alle ugressfrø, samt sykdommer koker bort og dør. Ett og annet ugress kan dukke opp, men svært lite. Å kunne så sine frø i tilnærmet rette rader i fin planert jord, og se at alle frøene kommer opp kun i raden – og ingenting kommer opp rundt, var en helt ny opplevelse for meg. Det var nesten litt euforisk – og jeg tenkte, hvor lett skal dette være da?

IMG_1023.jpg
Når man sår i vel-brunnen kompost får man ikke ugress – det eneste som kommer opp utenfor raden er det man selv har slurvet og sådd utenfor! Her representert med reddik.

At jorden også var siktet på en veldig finmasket sikt, gjorde den nesten som en såjord å regne – og det var så enkelt å rake den fin og dra opp fårer – helt uten en eneste stein eller jordklump.

Etter at jeg sådde i markedshagen, var det egentlig kun å vanne jeg måtte passe på å gjøre. En av bakdelene med komposten er at den inneholder svært mye trevirke, som gjør strukturen litt grov, til tross for at den er finsiktet. Dette fører videre til at dreneringen er litt irriterende god – og man må vanne en del for å holde overflaten fuktig i tiden det spirer. Luking og gjødsling trengte jeg ikke tenke på, for ugress fantes ikke og gjødsel var det nok av i komposten. For en fantastisk lettvint måte å dyrke på!

Nå må jeg be om unnskyldning til alle dere som nå ikke har dette tilbudet i deres kommune, og som synes jeg skryter vel mye. Men da vil jeg oppfordre dere til å ta kontakt med renovasjonsselskapet og etterspørre dette tilbudet. Det har jeg gjort i flere år. Om det var utslagsgivende har jeg tilgode å finne ut, men det er jo tilbud og etterspørsel det handler om. Er dere flere som «maser» litt kan det være nok til å dytte de over på JA – jeg tror alle renovasjonsselskaper som mottar mye grøntavfall og følger med i verdensbildet, stadig må ta dette opp til vurdering.

Vær obs på at noen renovasjonsselskaper blander inn noe slam fra renseanlegg i sin kompost. Dette kan gi bruksbegrensninger i forhold til spiselige vekster. All kompost skal ha en varedeklarasjon som opererer med Mattilsynets kvalitetsklasser, der klasse 0 ikke har bruksbegrensninger, slik man får dersom komposten er produsert utelukkende på grøntavfall.

Jeg vil gjerne ha en stemningsrapport blant mine lesere; har du tilgang på å kjøpe kommunal kompost av noe slag, eller annen kompost på bulk? Rop JAA, eller nei…

2020-01-02/Maria Berg Hestad

 

 

En kommentar om “Fantastisk med kommunal kompost | Snegle- og ugressfritt!

  1. Nei, dessverre ingen kompostering her i Indre Fosen. På landet gidder kanskje ikke folk å kjøre grønn avfall til gjenvinningstasjon…
    Skal du legge mer kompost neste sesong også? Charles Dowding gjør det hver høst og har ekstremt lite ugress og veldig gode resultater, men jeg lurer på hvordan man kan få så mye kompost hvert år om man ikke har tilgang til kommunal kompost…

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: