fbpx

GULROT | I kompost – rett på plena

Jeg elsker gulrot og jeg ville selvfølgelig at mine kunder av min lille markedshage også skulle få glede av denne fantastiske rotfrukten, som jeg vet smaker noe helt annet når den kommer rett opp av jorden, enn bare etter kort tid i butikkhyllen.

Men gulrot var en av de grønnsakene jeg syntes var mest utfordrende å skulle få til når jeg skulle anlegge min markedshage så sent som i starten av juni. Det var derfor ikke en av de første grønnsakene jeg prioriterte. Derfor ble de sådd ganske sent på sesongen, i slutten av juni.

Videre sies det at gulrot må ha dyp jord, minst 40 cm dybde for å kunne strekke på seg. Jeg hadde bare en hardpakket plen jeg knapt greide å sette ned et greip i. Å grave var utelukket og jeg hadde bare godt moden kompost som «jord» (det er ikke bare-bare – si`!)  Det sies ofte at kompost kan ikke brukes alene – at det er bare som et «kosttilskudd» å regne. Min erfaring tilsier noe annet, i allefall slik jeg velger å benytte den.

Selv om dette skjedde i markedshagen min, som kanskje kan være litt større forhold enn hjemme i din hage – så har jeg kun brukt håndkraft til å anlegge denne kjøkkenhagen, så det er ingen grunn til at man ikke også kan gjøre dette i mindre (eller større) skala. En av de STORE fordelene med å bruke komposten på denne måten var at det fantes ikke snegler i den, så jeg fikk oppimot 100 % tilslag på alle frøene. Det er jeg ikke vant til, så det ble en hel del tynning – det er jeg heller ikke vant med!

I videoen under kan du se hvordan jeg til slutt løste det, for å kunne gi mine kunder dette fantastiske oransje gullet.

2019-11-01/Maria Berg Hestad

2 kommentarer om “GULROT | I kompost – rett på plena

  1. Tusen takk. Flott å se!! Slutter du da å så i melkekartonger? Mine ble mikroskopiske etter 3 mnd i jorda siste sesong 🙁

    1. Nei, jeg slutter nok ikke med melkekartonger. De bruker jeg for å kunne tjuvstarte sesongen og sikre meg mot snegler i min egen kjøkkenhage. Men jeg kommer definitivt til å adoptere dette prinsippet i Det grønne skafferi også. Om dine gulrøtter ble små er sjekklisten; for lite gjødsel?, for lite lys (for liten avstand?)? For lite vann? for lite tynning/høstetynning?

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: