fbpx

Julekalender fra egen duplo til tre-åring!

Jeg elsker advent og jeg elsker julekalendere. Egentlig skulle jeg ønske at jeg kunne gjøre som Anne Lindmo og bare lete etter rusk i veska til å gi til ungene i julekalender – for jeg synes forventningene, både blant barn og voksne, til en julekalender har gått helt ut av proporsjoner. 

MEN jeg elsker jo julekalendere, og det er ikke så mye som skal til for å gjøre den både gøy og klimavennlig. Mange sverger til aktivitetskalendere, som jeg synes er en veldig god ide for de det passer for. Jeg har prøvd å lage bare aktivitetskalender til mine barn, med tanke om at – «Nå skal vi kose oss gjennom advent og gjøre masse gøy sammen!» Dog ikke; med tre energibunter mellom 11 og 3 år kreves det endel planlegging og overskudd for å få alle til å dra i samme retning når vi skal gjøre nye aktiviteter sammen. Jeg opplevde at det ble mer stress enn noe annet. Jeg stod der til slutt og kjeftet og smalt; HOLD FRED – NÅ SKAL VI KOSE OSS!

Vi gjør selvsagt hyggelige ting sammen i adventstiden, men vi gjør det som faller oss inn og som vi (jeg) har overskudd til i øyeblikket, og gjerne med ett og ett barn av gangen. Jeg synes det er best om den kalenderen ikke stiller noen krav til meg, da mitt overskudd kan gå litt opp og ned gjennom denne mørke tiden vi går inn i.

I år har jeg derfor satset på å investere litt tid, istedenfor penger. Følgende får minstemann i sin kalender i år.

3- åring:

Etter at far la minstemann en kveld i november, bestemte jeg og jentene oss for å dykke ned i duplo-kassen og lage julekalender til lillebror. Han har vokst opp med disse klossene og han bruker de flittig hver dag, men han har ikke noe forhold til hvordan de skal være eller hva som egentlig hører sammen. Når vi for eksempel fant både kanonen OG klovnen som passer til den – var det en selvskreven luke. (Man putter klovnen inn i kanonen, trykker på en knapp så skyter klovnen ut! Mye moro!). Det samme med katten, hunden og anden man bygger sammen. I hverdagen greier ikke han å finne alle klossene til disse på en gang. At vi finner disse for han og samler de, er det som i realiteten er gaven fra oss til han – en gave like god som at vi drar i butikken og kjøper noe nytt!

158A0001-DF06-442A-BB59-5E0A036563B2.jpg

Til øvrige luker fant vi ideer på Pinterest til små dyr, kjøretøy, juletrær. Vi fant klosser som passet noenlunde – det trenger ikke være perfekt. Mangler dere øyne på klossene, er det faktisk lov å tegne øyne på (se enhjørningen og strutsen). I tillegg bygde vi et tårn, en truck, et tog, et hjerte og en karusell. I tillegg fant vi alle delene til katten, hunden og anden – samt vi laget noen kaker og muffins av noen prinsessedeler. Til sammen har vi 12 luker.

IMG_6436-COLLAGE.jpg

Jammen kan en tog-vogn og bestemor brukes som slede og nisse, spent for Rudolf og hans venn. Togvognen er fylt med «gaver». Vi tar et bilde, før vi tar klossene fra hverandre og putter i en papirpose.

IMG_6447.jpg

Best er om man kan printe disse bildene og legge i posen (en kollasj som man klipper istykker?), så lillebror kan prøve å bygge likedan. Om man må ta frem bilde på telefonen, er det så lett at telefonen blir et forstyrrende element. Man bør fikle med telefonen så lite som mulig når man omgås små barn, tror jeg.

IMG_6459.jpg
Det er også lov å improvisere litt – hva dette er for noe, vet jeg sannerlig ikke, men vi kaller den en dinosaur! 

Jeg og jentene hadde mye moro med å finne klosser, bygge og ordne dette til lillebror. Vi tenkte på hvor glad han kom til å bli, samtidig som vi koste oss veldig selv også. Dobbel glede! Vi tar noe vi har fra før, setter det sammen på nye måter og skaper noe nytt og spennende, uten å bruke nye ressurser eller skape noe avfall!

Den eneste bakdelen med denne kalenderen er at den egentlig blir en ganske fin kalender. Lillebror vet jo ikke forskjell på om dette er nytt eller gammelt, så for han er jo dette fine gaver. Her lykkes jeg ikke helt med min strategi om å senke forventningene til julekalenderen. Dessuten fordrer det at man har endel lego fra før. På en annen side, er lego nesten det eneste vi kjøper av leker til barna, samt at vi kjøper også endel brukt – det er jo like fint! Klovnen med kanonen er egentlig min lillebror sin, han er 32 år gammel – og kanonen er like god den!

I de resterende 12 lukene får barna hvert sitt bilde fra hver måned i året som har gått, som de kan putte inn i en fotoalbum med akkurat 12 lommer. Da kan vi mimre fra året som har gått og alt det morsomme vi har gjort.

Jentene skal få juledekorasjoner av lego i sin julekalender de også. En blanding av fjorårets lego-julekalender ispedd egne kreasjoner, jeg og samboeren finner når vi tar et glass vin og bygger jernet. Bruk søkeordet «christmas lego ornaments» om du trenger et inspirasjons kick!

Hva planlegger du i kalenderen til barna?

Psst: siden jeg liker julekalendere så godt, planlegger jeg også en julekalender til deg som følger – på Instagram. Det blir mye moro, forslag til aktiviteter, noe man kan så, noe man kan vinne, julepynting og alt med tanke på å bruke det man har og kjøpe minst mulig nytt! Håper du blir med!

2019-11-26/Maria Berg Hestad

En kommentar om “Julekalender fra egen duplo til tre-åring!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: