fbpx

Tagetes «Ground control» – for oss med snegler!

Jeg har dyrket denne tagetesen i mange år. Aldri har jeg skjønt riktig denne klagingen fra andre om at tagetes bare blir spist opp av snegler, inntil jeg i fjor sådde noen «vanlige» tagetes. Trist historie!

Reklame: Kjøp denne sorten hos Solhatt.no 

Javisst blir også noen av disse spist helt ned når de er små og står ribbet tilbake rett etter utplanting, men når de komme i litt vekst er det ingenting som kan stoppe denne fantastiske planten som bare veller ut over alle bredder – den fortjener virkelig navnet sitt; Ground control! Jeg har brukt denne i mange «humlekasser» jeg har anlagt rundt i byen, og får så mange fine tilbakemeldinger på hvor god kvalitet det er på disse plantene!

Jeg kjøpte frø av denne for mange år tilbake hos Impecta, men har siden da tatt frø ved å plukke de tørre blomsterstandene en tørr høstdag. I fjor hadde jeg antakeligvis nok frø til en hel livstid, i år blir det nok likedan. Den er nevnt blant mine favoritter her; De nyttige sommerblomstene

Jeg sår tagetes slik jeg gjør med alle mine sommerblomster; kaldt, utendørs i en godteboks. Jeg sår flere frø i hver godteboks, som jeg senere prikler om i hver sine potter.

Jeg sår altså på en tid hvor jeg også kunne ha sådd direkte på friland, eller i en pallekarm med lokk, men der er altså sneglene en stor utfordring. De spiser ned små tagetes spirer. Ved å forkultivere de beskytter jeg de mot snegleangrep denne første sårbare perioden, slik jeg gjør med mange av mine vekster.

20171004_184113.jpg
Sesongen 2017 sto det en plante i en stor potte i kjøkkenhagen. En plante dekker lett en kvadratmeter, så dette er ikke en plante å sette i mellom radene av grønnsaker!

Når jeg synes de har nådd en bra størrelse, ett par desimeter stor, planter jeg de ut i kjøkkenhagen eller der hvor jeg kan tenke meg litt «bakke-kontroll». I år ble det på en litt vanskelig plett, en av mine «umulige skråninger». Jeg bor i ganske skrått terreng og jeg har endel av disse. Denne gangen var det på nedsiden av gjerdet som trengte litt solskinn – virkelig en skamplett de siste årene. En bit av skråningen har vært dekt av en stygg markduk, som jeg selvsagt aldri viser frem her eller på sosiale medier. Jeg tror folk må ha fått sjokk når de har kommet hit på besøk til det «vakre Grønne skafferi», så er det denne markduken som møter de i døra! Haha. Jeg elsker også litt den kontrasten – det skal ikke være perfekt, men funksjonelt, og noen ganger er en stygg markduk det som skal til!

Men borte var markduken og gresset under hadde bukket under, slik planen var. Se bildet under). Men er man ikke snar å kle et hvitt lerret med egne farger, vil naturen sørge for å fargelegge det for deg; med ugress. Heldigvis for meg hadde jeg et batteri av tagetes i bakhånd. Jeg hadde ikke planlagt denne plasseringen av tagetesen, men den falt seg naturlig der og da i og med jeg trengte noe som dekket bakken effektivt, og samtidig gav en oppreisning til denne skampletten.Jeg plantet rett i den formuldede gresstorven uten noe tilleggsgjødsel eller jord, men de har fått en runde gjødselvann etter planting.

IMG_8785.jpg
Tagetesen på plass i denne vanskelige skråningen ned mot veien.  Så sent som 26.juni ble disse plantet. Det ser kanskje ikke all verden ut på dette tidspunktet, men jeg ergres ikke over det, jeg gleder meg til forvandlingen isteden!
IMG_0497.JPG
30. august: Den stygge skråningen ned mot veien er borte. Tagetesen har tatt «bakke-kontoll» og jeg har heller fått et blomsterhav av oransje blomster.
IMG_0405.JPG
Man finner ikke tagetes på lister over de mest humlevennlige sommerblomster, noe som forundrer meg, fordi denne er virkelig populær hos «mine» humler.

Denne typen tagetes er også suveren å bruke i buketter. Den har en stiv stilk som også gjør seg bra i dekorasjoner. Også er det med denne som med andre sommerblomster, jo mer man plukker jo mer blomstrer den!

IMG_4067.JPG

Sorten kalles for å være «grønngjødsel». Det vil si at den har en positiv effekt på jorden. Tagetes generelt er kjent for å ha en motvirkende effekt på skadelige nematoder i jorden. I tillegg levere den mengder med grønnmasse som kan komposteres, enten direkte på plass i bedet, eller i en kompost/kompostbed, og bli til herlig mold til neste år.

Det var altså et hett tips – sats på denne tagetesen Ground control neste gang du tenker på tagetes, og overlat til andre å plante ut små tagetes i full blomst fra hagesenteret, som mat til sneglene! Kjøp denne sorten hos Solhatt.no 

2019-08-30/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: