fbpx

Pære og solbærjuice

Kombiner det beste fra to verdener og lag en juice som skårer høyt smaksmessig, ja kanskje en av de beste jeg har laget!

Jeg fikk ideen når jeg og minstemann smakte en juice som var laget på bringebær fra Sogn og pærer fra Italia, stod det på forpakningen. La meg bare si; den var utrolig god! Jeg tror fremhevingen av Italia skulle være et kvalitetstegn, men det skriker litt i mine ører. Hvorfor kan man ikke bruke pærer fra Norge? Det slo meg at det kanskje var sesongrelatert. Bringebærene her hjemme modner jo en god stund før pærene er klare, men i Italia er de sikkert modne i den norske bringbærsesongen – og sikker billigere enn norske pærer også.

Men jeg vil greie selv. I år hadde jeg ikke bringebær i overflod, men jeg har en annen bær som er like rik, kanskje rikere, på antioksidanter, som også er god på smak, tilfører en rød farge og er en smule syrlig. SOLBÆR!

Altså solbær er så lett å dyrke. Typ ingen skadedyr eller sykdommer,  de bare vokser og gir kanonavling hvert år. Enkle er de å plukke også. Jeg har jo skjønt at solbær er tingen å satse på, derfor har jeg en hel hekk med busker som hvert år gir noen ti-talls liter til fryseren. Tidligere har jeg gitt tips til den herlige Solbærshoten. Denne er imidlertid ganske så syrlig, og ikke egnet for å drikke mye av. Det var imidlertid denne som ble utgangspunktet for dagens tips. For jeg hadde juicet endel solbær, som jeg frøs ned i små beger på 2,5 dl.

Vi har et pæretre som også bærer ganske rikt med mange små pærer. Desverre er det ingen av oss som liker de spesielt godt, fordi de faktisk nesten blir for SØTE. Å lage ren juice av disse pærene blir nesten kvalmende, synes jeg. Men å fryse inn små porsjoner av pæremos til bruk som søtning i grøt har vært måten jeg har fått bruk for disse tidligere – inntil nå!

IMG_0164.JPG
I pæretreet har barna sin trehytte. Til nå har pærene vært mest brukt som ingredienser i barnas (uspiselige) grønnsakssupper. Men som juice-ingrediens får den nå ben å gå på!

For pærene og solbæra ble altså perfekt match. De søte pærene og de syrlige og aromatiske solbærene gifter seg smaksmessig synes jeg, og tenk: ALLE barna synes denne juicen var GOD! Hurra og kryss i taket, for som nevnt tidligere liker de ikke verken pærer eller solbær.

Men for å lage denne juicen krever det altså at man høster solbæra og fryser den ned inntil pærene blir høsteklare.

IMG_4004 (1).jpg
Små, men akk så søte pærer som også har rukket å bli nedfallsfrukt. Jeg synes det er praktisk å høste de da, for da vet jeg de er «høsteklare» og de er enkle å få øye på og få tak i!

Jeg lager pærejuice nå når pærene ramler av treet i hopetall, og tar opp og tiner en boks med solbær oppi pærejuicen. Blandingsforholdet er ca. 2/3-deler pærejuice og 1/3-del solbærjuice, men det kan man tilpasse litt selv ettersom hvor søte og syrlige dine pærer og solbær er, og hva du liker. Slump litt!

Et tips for å få helt klar juice uten grums er å sile den gjennom et rent klede som du fester med klesklyper på en stor bolle. Eksempel på dette kan du se her i innlegget: Råbra rabarbrasaft

Jeg tipper rips også vil egne seg godt sammen med pærer, fordi de også er ganske syrlige – det må jeg prøve, jeg ser det henger igjen store mengder rips hos naboen! Rips er vanligvis litt senere enn solbær, så de kanskje passer enda bedre i sesong med hverandre. Hør fra deg om du har prøvd det!

Har du noen favoritt-kombinasjoner av frukt og bær, så vil jeg gjerne få flere tips!

Håper det smaker!

2019-08-29/Maria Berg Hestad

 

 

En kommentar om “Pære og solbærjuice

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: