fbpx

Hvor kan man skaffe settehvitløk?

Selv om hvitløken ikke skal i jorden før i oktober/november, er det på høy tid å planlegge innkjøp av settehvitløk. I fjor, og året før gikk «alle» nettbutikkene tom for settehvitløk i høytiden når det er tid for å sette neste års hvitløk, så det gjelder å være tidlig ute for å sikre seg sine favoritter.

Jeg vet at hos nabolandene våre er utvalget mye større blant hvitløkene, men det er ikke lov til å importere hvitløk eller annet plantemateriell uten sertifisering gjennom Mattilsynet, som koster penger. Derfor er utvalget mindre i Norge, vi er færre som etterspør settehvitløk rett og slett.

Siden hvitløk formeres utelukkende ved fedd eller bulbiller (ikke frø), så er det større sjanse for at de kan være bærere av sopp og virus. Det er mindre sjanse, tror jeg, for å få med smitte dersom man satser på oppformering av bulbiller*, som er en type topp-løk som vokser på stilken over bakken, enn fra fedd som har stått i jorden.

Om man setter hvitløk fra butikken kan man ikke være sikker på at den er frisk, om den i hele tatt vil spire eller om det er en sort som er hardfør nok til å tåle den norske vinteren, så det er ikke å anbefale. Skaff setteløker som du vet har vært dyrket i Norge! Det beste er å kjøpe sertifiserte settehvitløk, men da er utvalget snevrere. Derfor går jeg for en kombo. Man kan selvsagt ikke være garantert at det er sykdomsfritt når man kjøper av ikke-sertifiserte, men her har jeg tatt sjansen. Det må evt. hver enkelt vurdere selv.

Her er listen av sertifiserte forhandlere og mindre sertifiserte forhandlere og private jeg kjenner til p.t som selger hvitløk.

Kommersielle sertifiserte aktører:

Solhatt:* Har økologisk settehvitløk av typene Vallelado og Morado. Fordel at det er sykdomsfritt og økologisk. Solhatt blir tidlig utsolgt for settehvitløk, så vær snar å sikre deg.

(*Denne linken inneholder en affiliate lenke, som gjør at jeg får en andel av salget dersom du også kjøper frø fra Solhatt, uten at det koster deg noe ekstra. )

Hageglede.noSelger settehvitløk av typen Messidor. Der får man kvantumsrabatt om man trenger mange.

Nelson Garden, en svensk grossist og den største kommersielle aktøren på det norske markedet. Har i hovedsak franske soft-neck typer i sitt sortiment: Germidour, Thermidrome, Messidor, Messidrome (økologisk), Therador, Unikat og Dukat (hard-neck). Thermidrome kan jeg anbefale som den mest hardføre av soft-neck typene som jeg har prøvd. Fordel – størst utvalg, sykdomsfritt.

Forhandlere av Nelson Garden på nett:

Rom hagemiljø/ dinlokalegartner.no

Om du melder deg på mitt nyhetsbrev ved å registrer deg i høyremargen, får du fin rabatt ved kjøp av hvitløk i september 2019,

Garden Living; Garden Living fikk inn nye settehvitløk i fjor, på senhøsten etter å ha vært tom en stund. Blir de utsolgt, er det fortsatt mulig at det kommer inn nytt!

Syveruud gård: Har stort sett samme sortiment som Garden Living.

Hos Nelson Garden er det oppgitt flere forhandlere av deres sortiment, men ingen flere som selger akkurat hvitløk p.t.  Sjekk oppdatert info på grossistens egen hjemmeside her: Nelsongarden.no)

Større kvantum for bedrift

Har du firma og ønsker å bestille større kvantum av settehvitløk kan du kjøpe det hos Solhatt.noLOG eller Norgro.

Ikke-sertifiserte aktører:

Efferus.no: Er et selskap drevet av Guren Efferus. Dette er løker han dyrker selv og er ikke sertifiserte. Har Estisk rød, en hardfør gammel sort, hard-neck. De er ikke på lager p.t, men de får inn i tide til høsten og det er mulig å forhåndsbestille. Fordel – gammel sort velegnet for norsk klima.

Vestoppland Fengsel, AVD.Valdres selger hvitløk, hard-neck, som kommer fra Hviterussland, men med ukjent opprinnelse. Det er Anders Nordrum fra bloggen Datsja  som dyrker denne. Kan visstnok være både Alexandra og en Sibirsk type, det eneste man vet sikkert er at den trives på Valdres, på 1000 meter over havet – og det er ikke bare bare. Jeg har hørt at Anders Nordrum er i gang med å få denne hvitløken sertifisert for salg. Vi venter i spenning. I mellomtiden kan man kjøpe den som matløk og selv ta «risikoen» med evt. smitte. Når jeg var i kontakt med han ifjor sa han dette angånde smitte: «Vi har sjekket løken ut for farlige soppsykdommer, så det er ingen slike smittestoffer med. Skadelige virus har de foreløpig heller ikke klart å registrere, men det leter de etter. Fordelen med virus, er at det blir borte når du fjerner de gamle løkene – slik er det ikke med soppene – de blir ofte i jorda lenge. Vi selger den som hvitløk, så bestemmer folk selv hvordan de bruker den.» Fordel – gammel sort velegnet for norsk klima. Bestill løker på fengselets Facebook-side ved å følge linken i overskriften.

Kvann (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge/Norwegian Seed Savers) er en planteklubb som har som formål å ta vare på gamle sorter. Plantedeler, frø og knoller byttes mellom medlemmer mot fraktkostnad. Det er en årlig medlemsavgift på rundt 200 kr for å være medlem, men da får man, eller bytter, hvitløksfedd eller bulbiller* med andre medlemmer til portopris- men det ligger i kortene at man må være interessert i å dele videre av sin avling neste år slik at sortene bevares. Her finnes gamle sorter som Alexandra, Avrö, Estisk rød samt flere. Dette er hardføre sorter tilpasset nordisk klima. Hver høst og vår kommer en katalog ut med oversikt over tilgjengelige sorter.  Jeg fikk Alexandra herfra ifjor og har tenkt til å prøve å bytte til meg Avrö i år. Man kan ikke regne med å få mange fedd av en sort, men man kan få spesielle sorter som man dyrker opp selv. Dette er kanskje ikke for nybegynneren, men er du interessert i å bidra til å bevare gamle sorter så bør du melde deg inn her du også. (Også bør du være god på å holde orden på sortene!) Fordel; kulturarvsorter som ikke fås tak i andre steder.

(Jeg er ikke sponset av noen av disse forhandlerne, og betaler som alle andre for alle mine løker.)

Det finnes også grupper på Facebook som bytter planter, frø og knoller, det kan godt hende man kan bytte til seg/kjøpe noen spennende sorter der. Et eksempel er «Kjøp, salg og bytte av matplanter».

Har du ikke dyrket hvitløk tidligere kan du kanskje ha glede av å lese dette innlegget først, som handler om hvordan jeg dyrker et års konsum av hvitløk i egen enebolighage: Bli selvforsynt på hvitløk! 

Jeg satset også stort på hard-neck typer i fjor, som jeg skal høste hvert øyeblikk. Jeg kommer tilbake til resultatet av det, men her kan du lese mitt resonnement for hvorfor jeg ville satse på denne typen hvitløk: Satser på “hard-neck”- hvitløk i år!  det er også årsaken til at jeg kjøper hos ikke-sertifiserte aktører, for da får man tak i et større utvalg av sorter.

Over disk

Mitt lokale Hageland fikk inn hvitløk fra Nelson Garden i uke 36 ifjor, dette gjelder antakeligvis også i år og for hele kjeden. Mitt lokale Plantasjen selger settehvitløk på våren – gudene må vite hvorfor? De aller fleste hagesenter tar dette inn, så sjekk gjerne ut utvalget der også, men det er sannsynligvis fra Nelson Garden.

IMG_5392
Min favoritt-hvitløkssort; Sibirsk rød. Ta et bilde av løk, fedd og bulbillere (de små kulene) før de settes, for å kunne identifisere løken neste år om merkingen skulle fordufte.

Har du tips til gode sorter og/eller forhandlere, små eller store, så legg gjerne igjen en kommentar her eller på Facebook-innlegget, slik at jeg kan oppdatere denne listen.

*Bulbiller er toppløk som dannes i toppen av stilken på hard-neck typene, eller som halsløk på soft-necks. Bulbiller er mindre enn fedd, og trenger to år på å danne en fullvokst hvitløk.

2019-08-21/ Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: