fbpx

Ta opp potetene, eller la de stå i jorden?

Jeg får et spørsmål fra Marius i Bergen, som helst vil redde potetene sine etter at mye annet har gått galt i sesongen. Han lurer på om han bør ta de opp eller la de stå i jorden. Jeg tenker at flere kanskje lurer på det samme, så derfor deler jeg spørsmålet og mitt svar til han her:

Marius: Jeg har et spørsmål angående høsting av poteter. Du fortalte eller har skrevet at du oppbevarte poteter i jorden frem til at du trengte dem i maten.
Jeg har fått et problem med brunsnegl som har kommet seg opp i pallekarmen i løp av ferien og tatt for seg av potetplantene. Potetgresset har visnet, men størrelsen på potetene er relativt store.
Er det slik at jeg kan fjerne alt av potetgress og så bare la potetene ligge i jordene å ta opp litt og litt til middag til det er tomt eller at frosten kommer? Det sies at næringen til potetene kommer fra planten men hvis jeg fjerner denne vil de fortsatt ha det greit i jorden da?
De andre tingene jeg har dyrket i kjøkkenvinduet denne sesongen har blitt en fiasko så nå håper jeg på å redde potetene.

Hei Marius! 

Det stemmer at jeg pleier å la potetene stå i jorden inntil jeg trenger de. Jeg begynner å høste en og en potet av «tidlig»-potetene allerede i juni og utover. Jeg har ikke egnet oppbevaringssted til en stor mengde poteter, og da har de det aller best i jorden.

OBS: Gresset pleier ikke å visne av at brunsneglen spiser på det, da mistenker jeg heller potet-tørråte. I så fall bør du fjerne det omgående! Kast i restavfall, selv om det gjør vondt, men dette er for å fjerne smitten så de ikke går ned til potetene.

Tap av bladverk gjør poteten sterkere

Det gjør ikke noe for potetene å miste bladverket sitt. De er selvsagt avhengig av fotoyntesen i gresset for å vokse, så veksten vil i alle hovedsak stoppe opp (jeg har dog hørt at de vokser noen prosenter likevel uten gress), men det går ikke utover holdbarheten, tvert imot. Når poteten mister gresset over jord, «tenker den» at nå må jeg forberede meg for vinter. Den begynner dermed å tykne i skallet, som gjør at den etter noen uker får bedre holdbarhet enn fersk-potet. Jeg har noen potetplanter som overlever vinteren og har nesten blitt som et ugress i en del av hagen. De kommer opp hvert år!

I det konvensjonelle landbruket pleier de å brenne ned potetgresset, enten med flamme eller med sprøytemidler, nettopp for å gjøre poteten klar for opptak.

Om du bør ta opp potetene kommer an på litt forskjellig;

Generelt vil jeg si at potetene har det best i jorden, der er det mørkt og fuktig. Kanskje med unntak om du har en kald jordkjeller eller annet egnet kaldt og luftfuktig oppbevarings-sted som er kjøligere enn jorden. Jeg antar kanskje du ikke har det, med mindre du vil fylle kjøleskapet med potet nå.

Volum?

Det kommer selvsagt an på mengden også. Er det en overkommelig mengde som du får plass til i kjøleskapet, kan det kanskje være like greit å høste potetene og oppbevare de der. Men husk at dersom du vasker potetene så går dette ut over holdbarheten. Potene bør tørkes lett opp, kan børstes forsiktig fri for jord, men helst ikke vaskes før de lagres. Legg de i en papirpose eller åpen plastpose i kjøleskapet uvasket.

IMG_7419.JPG

Hvilken sort?

Jeg opplever noen ganger at tidligpotetene, som Berber, Aksel og Juno kan sprekke innvendig dersom de står for lenge i jorden. Er det en tidlig-sort du har satt, så taler det mer for å ta de opp, enn om det er en sen-sort, som Asterix, Beate, Pimpernell eller Carolus.

Snegler

Ja, det hender seg at snegler spiser på potetene under jord, men jeg opplever ikke det som et stort problem. Verre er det med kjølmarken, den lille oransje larven, men jeg antar den ikke er et stort problem hos deg, siden du dyrker i pallekarm. Den er et større problem der man dyrker på en gammel gressplen. Med mindre det er et riktig stort problem med snegler, så ville jeg ikke ansett de som avgjørende.

Plassutnyttelse

Om du har lite plass i kjøkkenhagen, så taler det for å ta potetene opp. Da frigjør du plass til å så salat, reddik, spinat eller ruccola for en høstavling. Kan du dekke med et lokk så varer sesongen hos deg helt inn november vil jeg tippe. Eller kanskje du rett og slett kan få i pose og sekk? Høst den mengde poteter du trenger den første måneden og ta inn i kjøleskapet. Resten lar du stå igjen i jorden. Så sår du de nevnte bladgrønnsakene på toppen av poteten. Da lagrer du poteten, men kan samtidig utnytte jorden til en høstavling av herlige grønne blader.

Opp før frosten

Man tar generelt opp potene før frosten setter inn. Selve potetknollen tåler ikke frost, da blir den bløt og uspiselig. Men litt nattefrost på senhøsten påvirker ikke poteten som ligger under jord. Jeg venter derfor så lenge som mulig før jeg tar opp poteten. Her kan du se hvordan jeg lagrer den når jeg først høster den.

 

2019-08-09/ Maria Berg Hestad

En kommentar om “Ta opp potetene, eller la de stå i jorden?

  1. Takk for nyttig svar og gode forslag. Eg har lurt på nett det same. Eg hadde tørråte på potetene for tre år sidan, og sjønte det ikkje før det var for seint og alt løv var visna. Mesteparten av avlingen måtte kastast då soppen hadde gått i potetene. Og løvet gjekk i restavfallet. Har venta til i år med å prøve poteter i same åker, men i to rader litt vekke frå der dei sto for tre år sidan.
    Har sjekka nettsider for bønder, og lært at fare for tørråte startar i juli og særleg når det regnar. Forslaget her var å skjære løvet ved minste mistanke om angrep. Mistanken er svarte prikkar i randa og litt kvitt kvitt på undersida av bladet. Ettersom haustinga av flotte mandelpoteter starta tidleg i juli (brukte trikset ditt Maria til å forgro på jord før setting), velde eg å vere føre var og skjære potetriset midt i juli (Riset er gått i komposten, då det såg greit ut). Då kan ein unngå omfattande tørråte, og at smitte kan gå frå sjukt ris og ned i jorda til avlinga. Den eine rada er teken opp og gav flotte poteter. Resten står i jorda framleis, og planen er å hausta litt etter litt når eg treng det. Nå er eg spent på om heile avlinga blir i orden i år.

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: