fbpx

Bær for en lang sesong

Vi er ikke selvforsynt på frukt og bær like lenge som vi er på grønnsaker, men når jordbærene setter startskuddet for bærsesongen, så reduseres mengden frukt vi må kjøpe i butikken betraktelig. Vi kjøper nesten aldri importerte bær i butikken, da dette er varer med dårlig holdbarhet jeg ikke synes er nødvendig å transportere til Norge. Vi satser på et stort utvalg av bær som avløser hverandre. For å få mengder med bær til å dekke vårt ferskkonsum-behov, men også som vi kan fylle opp fryseren med til vinterens saft, sylt, juicer og smoothieer. Her er våre viktigste bærsorter.

Jordbær

Hos oss er jordbær den tidligste bæra. Det er i hovedsak Korona vi har, som er både tidlig og prima søt og god. I tillegg har vi noen sorter som remonterer, det vil si at de blomstrer hele sesongen til frosten kommer, men avlingen fra disse er ikke noe å skrive hjem etter. Vi har også månedsjordbær som gir søte små markjordbær over en veldig lang sesong. Her kan du lese mer om hvordan jeg dyrker og høster jordbær. Jordbær – beste kantveksten i kjøkkenhagen.

IMG_9918.jpg

I de to videoklippene under kan du få tips til stor avling av jordbær, samt hvordan jeg steller plantene etter høsting.

Bringebær

Kommer for fullt etter at jordbæra avtar. Dette er mitt og barnas favorittbær, hva kan konkurrere med bringebær-smaken? I år har jeg derimot et tomrom av bringebær, fordi jeg har måttet avvikle bringebær-dyrking i det mange-årige bringebærfeltet bak huset. Bærene begynte å bli for små og syke. Nå vurderer vi å sette opp bringebær i nabogrensen, i mellomtiden finnes det mengder med vill-bringebær i nærområdet, samt at vi kan plukke hos mamma. Man bør klippe med gressklipper inntil bringebærfeltet, da bringebær kan bli til noe av det verste ugresset – ikke sett de i nærheten av kjøkkenhagen!!

IMG_3562.JPG

Solbær

Solbær er utrolig god på smak, etter min smak, det tror jeg de fleste er enig med meg i. Det litt tykke skallet gjør dog at det ikke er et like yndet bær å putte rett i munnen, i allefall om man spør barna. Det skal derimot være like rik på antioksydanter som blåbær, så vel verd å få i seg mye av. Vi lager litt saft, litt syltetøy, litt solbærsirup til å ha på is, men kanskje aller best er den å bruke i juice og smoothie. Les gjerne her hvordan jeg lager solbær-shots til frokostbordet. Da knuses skallet og den gir den gode smaken og fargen som blåbær gir. Også er det så lett å dyrke mye solbær.  Jeg har en 10 meter lang hekk. Det er også utrolig lett å plukke, sammenligner med blåbær.

IMG_0940.jpg

 

Jeg holder ugresset unna under solbærhekken med ull. Noen synes det ser forferdelig ut, men jeg synes det ser fortreffelig ut – kanskje fordi jeg vet at et jorddekke gjør så godt og holder ugresset unna. Du kan vurdere selv: Hekk uten ugress

Rips

På svensk kalles solbær «Svart vinbær» og rips kalles «rødt vinbær». Det sier mye om hva disse ble brukt til mest tidligere, samt hvor nært beslektet de er. Rips er en favoritt blant barna å putte i munnen. Den blir litt senere moden enn solbær her hos meg. Rips synes jeg dog er mindre egnet til smoothieer, det blir for surt, men saft er kjempegodt på rips. Jeg har derfor langt færre busker rips enn solbær, da lite av ripsen havner i fryseren.

IMG_0232.jpg

Hageblåbær

IMG_5409.JPG

I år oppdaget jeg at jeg hadde en liten norsk blåbær-tue i hagen. Den gav tre modne små blåbær. Jey! Jeg elsker norsk blåbær. Jeg liker også å gå på blåbærtur, men med en liten to-åring som tror han er et overmenneske, er det ikke alltid like lett å komme seg ut på plukketur. Da er det veldig kjærkomment å få plukke blåbær hjemme i hagen, når vi får lyst på blåbær. En busk med hageblåbær som trives, kan vokse seg veldig stor og gi store mengder bær. Hageblåbær er litt senere enn bringebær, solbær og rips. I motsetning til de andre, som modner stort sette jevnt over hele busker, modner hageblåbæra over lang tid som betyr at vi har snack av den i lengre tid.

Moreller

Egentlig en steinfrukt, men tas med som et bær her da det brukes litt på samme måte, som snacks å putte rett i munnen. Vi har et vill-morelletre som er veldig stort og bærer veldig rikt hvert eneste år. Det er ikke plaget med sykdommer, ei veps eller fugler som tar noe merkbart av avlingen. Og best av alt er at det smaker fantastisk godt, selv om de er ganske små! Til gjengjeld kan man spise dobbelt så mange, for det er nok til en hel armè. Jeg leverte moreller i den første leveransen av grønnsaksposer, og fikk tilbakemelding fra en kunde om at det var de beste morellene hun hadde smakt! Ikke verst!

IMG_3617.JPG

IMG_3648.JPG

Fem jeg ønsker meg, som er på gang …..

Honningbær:  Det er det bæret som Sara Bäckmo snakker så varmt om som på svensk kalles Blåbærstry. Her har jeg blitt skjenket noen stiklinger av fine @drivhuseffekt1 på Instagram, som har vokst seg til små planter, men lurer også på å kjøpe meg noen planter på nett, for å få fortgang på prosessen. Jeg har aldri smakt bæret; noen elsker det, andre synes ikke noe om det. Jeg håper på å like det! Her kan du lese hvor det kan være mulig å få tak i spiselige vekster på nett.

Stikkelsbær – Jeg har ikke vært sånn kjempeglad i stikkelsbær tidligere. Men nå har jeg tatt stiklinger av en veldig god busk funnet i nabolaget. Jeg kunne i dy meg når bærene var så gode. Jeg mener å knipse seg en liten stikling er helt innenfor idag, så lenge man farer pent med morplanten. Det er for lite stikling-nasking og for lite slang, etter min mening!

Tranebær og gojibær, hvor sistnevnte ser vekstvillig ut, mens førstnevnte vet jeg ikke hvor ble av. Jeg har også tre drue-planter jeg har plantet på friland, men de sliter, så jeg må nok finne en ny plass for å få noe avling, men det blir på sikt. Gøy å ha noe å glede seg til!

Hvilket bær synes du jeg skal skaffe meg?

2019-08-08/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: