fbpx

Første leveranse av grønnsaksposer

Igår hadde jeg en helt fantastisk dag. Første dag på jobb igjen etter ferie, det var fint vær og jeg fikk være ut og jobbe med grønnsaker hele dagen. Jeg har høstet, vasket, pakket og levert grønnsaker hele dagen – det var litt av en jobb, men så gøy å levere fra seg noe jeg syntes ble et kjempefint resultat. Gøy var det også at det ble satt rekord for REKO-ringen i Molde i dag, med fem produsenter og mange oppmøtte kunder. Hurra for lokal mat! 

Jeg har opprettet en egen FB-gruppe for kommunikasjon mot mine kunder, (er du poteniselt en av de, må du gjerne være med – Fuglset markedshage – heter den), så jeg skal ikke bruke denne kanalen til det. Men jeg skrev et lengre instruksjon der på hvordan kundene skulle bruke og oppbevare grønnsakene i dagens pose, som jeg tenkte kunne være nyttig for andre, som kanskje også har tilgang på disse grønnsakene i sin kjøkkenhage! Deler derfor den også her.

Nytt bed rett på plena.jpg

Dette inneholdt dagens grønnsakspose: (teksten er skrevet til den som har kjøpt posene, men til deg i kursiv).

«POLKABETER: del de i to på tvers og beundre mønsteret. Polkabeter kan brukes som andre beter; men til forskjell fra rødbeten farger den ikke annen mat rød. Beten bruker vi som andre rot-grønnsaker: kokt, stekt, ovnsbakt eller mos.

IMG_2281 (1).jpg

Beter kan også spises rå, og akkurat polkabeten blir lekker og dekorativ om den høvles tynt i en salat. Man kan også spise bladene til beter – som visstnok skal være enda sunnere enn selve roten. Bladene kan også stekes, smørdampes eller stuves og ellers benyttes som blad-bete (Mangold).

IMG_2232.jpg
Polkabeter

REDDIK: desverre ble det litt lenge å vente for reddikene til 5.august. Det er utfordringen med å skulle time avlingen. Mange av de ble litt over vokste med det resultat at de blir både pepprige og treene. Jeg vurderte å ikke levere de i heletatt, men tenkte at om dere kan skrelle reddikene, så smaker de både mildt og er ikke treene – for det er i skallet det sitter. Som plaster på såret for reddikene har jeg lagt i en liten overraskelse. (se under)

RØDLØK: Fersk løk. Stilken kan også spises som vårløk, eller stekes i panne. Oppbevares i kjøleskap.

IMG_2242.jpg
Fersk rødløk

HJERESALAT: En liten hjertesalat som er en av mine store favoritter (Little Gem). Alt kan spises, men aller best er de innerste, sprø, hvite delene, synes jeg. Brukes som salat. De små bladene er fine å snacke ved å dyppe i litt olje og en favoritt-krydderblanding. Evt. med en type dip. Til forskjell fra annen salat, kan denne stekes lett i pannen, f.eks ved å snitte den i to deler. Med litt smør og et dryss parmesan. Nam. Oppbevares kaldt og med høy luftfuktighet.

IMG_2237.jpg
Little gem

VASKET PLUKKSALAT: Brukes som salat! Haha! Jeg har fått veldig god tilbakemelding på denne hos restauranter jeg har levert til – håper du også vil like den! Jeg har sentrifugert og forsøkt å lufttørke den før jeg pakket den, men blir det mye kondens i posen, kan det være nødvendig å åpne den og ha den over i en beholder med lokk, med litt tørkepapir i topp og bunn for å ta opp overskuddsvæske og kondens. Litt fuktighet er bra, men ikke for mye. Blir dette riktig forhold, holder den en uke i kjøleskapet. (Jeg skal komme tilbake med en video om hvordan jeg høster, vasker, setrifugerer og pakker salat i litt større stil – bra tips til deg som kanskje ikke dyrker der du bor, eller for deg som vil slippe så mange høste – og vaskerunder. )

IMG_2256.jpg
Vasket og sentrifugert salat som lufttørker.

BRYTSUKKERERTER: Brytsukkererter er en type sukkerert hvor belgen er søt, sprø og sjeldent blir treen. Spises best som snacks, men kan fint stekes eller wokes. Igjen er parmesan en god kombinasjon med litt smør. Om ertene inne i belgen har vokst seg store, så nytes ertene best alene ved å pille de ut av belgen. Det er snop! Oppbevares kaldt.

MORELLER: posens overraskelse. Dette er en type vill-morelle som vokser i min hage. Selv om bærene er små, er de utrolig gode og søte, etter min smak. Det er også veldig god kvalitet på de og lite skadedyr, slik at sprøytemidler blir helt unødvendig.  Disse havnet i posen for å kompensere for evt. pepprige reddiker. Spises ferske, holder en dag eller to i kjøleskapet. Håper de smaker!

IMG_3641.JPG

Siden dette er grønnsaker dyrket uten sprøytemidler og på en måte som ønsker velkommen et biologisk mangfold, kan det være at noe er prøvesmakt av noen små kryp. Dette er ikke farlig på noen måte, og håndteres med å skjære vekk det skadde. Jeg har sortert ut de grønnsakene som er ødelagt, så klart, men for å forhindre unødig matsvinn, så sorterer jeg ikke bort sånt som fint kan spises. La meg høre hva du mener om det?

RINGBLOMSTEN som uteble. Jeg hadde «lovt» en liten blomsterkvast med ringblomst, men det rakk jeg ikke. Håper dere likevel blir fornøyd. Takk for idag og på gjensyn!»

20190805_144259.jpg

Jeg håper mange blir sugne på å kjøpe mer lokale grønnsaker og annen mat, støtte bønder og småprodusenter for den jobben de gjør med å skape verdier lokalt. Bli med i Reko-ring, eller start en der du bor. Kunder kan vel så gjerne være pådrivere for en REKO-ring, som produsenter.

Jeg håper også noen blir sugne på å bli en små-produsent av grønnsaker! Vi trenger flere! Heng på for flere tips fremover.

2019-08-05/Maria Berg Hestad

 

2 kommentarer om “Første leveranse av grønnsaksposer

  1. Digger at du informerer om hvordan grønnsakene kan tilberedes! Det hadde overbevist meg om å kjøpe hvis jeg bodde i området 😍

  2. Så gøy! Det må vere utfordrande å beregne akkurat kor mykje du kan levere til ein viss dato. Så flott at du tek sjansen 😊. Og at du fortel oss korleis du gjer det. Inspirerande, som alltid 😊

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: