fbpx

Min markedshage

Som et ledd i å bli selvstendig næringsdrivende og leve mer av det grønne, har jeg startet opp en markedshage. Inspirert av Sofia Maria Bang Elm ved Avdem Gardsgrønt (sjekk ut på Instagram) på Lesja, som får til å drive lønnsomt med å selge grønnsaker på et sted det kan være fare for frost alle dager i året, vil jeg også prøve å se hva jeg kan få til her litt nærmere havet.

En markedshage, eller «market garden», er et prinsipp som handler om å dyrke med minimalt med maskinelt utstyr. Det er menneskekraft brukt på en smart måte og salg av grønnsaker direkte til kunden, som står sentralt. Kundene kan enten være restauranter eller private i form av grønnsakskasser som abonnement, eller via REKO-ringen.

I år blir et prøveprosjekt for min del. Jeg har lånt en plett mark utenfor mitt barndomshjem, som igjen bare er et steinkast fra mitt nåværende hjem. Jeg har lånt marka av de hyggelige eierne av rørleggerbedriften Hustad Rør. Jeg spurte sent i sesongen, og fikk klarsignal siste dagene i mai. Mange ville nok tenkt at denne sesongen er kjørt og ventet til neste år, men jeg er ikke så tålmodig av meg, og kastet meg heller ut i det! Jeg har også bare fått lovnad om å låne pletten i to år, fordi det eksisterer andre planer for denne tomten, så jeg hadde ikke en sesong å miste.

Jeg drømmer om å starte en større markedshage et annet sted på sikt, men jeg ville dyrke denne pletten for å skaffe meg erfaring. Hvor kjapt og effektivt kan jeg skape dyrknigsflate? Hvor mye mat greier jeg å dyrke i større skala? (Vi høster en favn med grønnsaker om dagen fra Det grønne skafferi, men hvor mye dette utgjør har jeg ikke noen formening om!) Hvem er kundene? Hva kan jeg få betalt? Hva lønner seg å dyrke i forhold til innsats? Slike ting! Jeg tar med meg mye kunnskap fra min lille drift i Det grønne skafferi, men mye er også helt annerledes og utfordrer meg til å tenke nytt! Å kunne tilby det lokale markedet usprøytede grønnsaker, dyrket på en regenerativ og bærekraftig måte, noe som er mangelvare her omkring, gir stor mening i min vei på å forsøke å redusere klima-avtrykk.

Eksempel salat

Til nå har jeg dyrket og solgt salat for rundt 3 000 kr. Til sammen har det utgjort 16 kg, fra én rad med bredsådd salat på 14 meter. Første høsting fikk jeg ut ca.tre kg ved å skjære av raden med en kniv. Etter to uker hadde det vokst ut igjen og jeg kunne høste ytterligere 13 kg. Salat og andre bladgrønnsaker er noe av det som betaler best, men er kanskje også mest arbeid, da den må vaskes, sentrifugeres, tørkes og pakkes.

IMG_9530.jpg

Spinaten som gikk i blomst

Salaten har vært en suksess! Den har gitt nesten 1 000 kr per kvm hittil i år. Slik gikk det ikke med spinaten, som jeg tross bedre viten, sådde midt i juli. Jeg pleier å si at jeg ikke sår spinat på sommeren fordi den går så fort i blomst da- og slik gikk det! Jeg burde høstet den tidligere, men den så så fin ut så jeg snudde ryggen til, og plutselig stod det 14 m lange bedet i blomst. Hadde det vært til eget bruk, hadde jeg høstet den tvert, men siden jeg ikke hadde noen kunder som kunne ta imot den pronto – gikk det sin gang. Spinat med blomsterstegler er ikke salgbar. Bladene kunne vært plukket, men blir for mye arbeid. Sånn tankegang er ny for meg som er vant til å høste det som blir i den tilstanden det blir. Når man høster til eget bruk er ikke tid og effektivitet nødvendigvis like prekære måleenheter.

Jeg kommer til å skrive mer om markedshagen senere, hvordan jeg har anlagt den og hvordan jeg selger grønnsakene. Jeg tror at flere som bor på småbruk eller gård kunne hatt mulighet til å følge dette eksempelet, for å dyrke mer til eget bruk, spe på inntekten og kanskje også tilby en tjeneste i lokalmiljøet det er mangel på (?) – nærproduserte grønnsaker.

2019-08-03/Maria Berg Hestad

3 kommentarer om “Min markedshage

  1. Skulle ynskje du budde nærare meg. Grønsaksdyrking har blitt så som så her hos meg! Hadde vore kjekt å kunne kjøpe fersk og frisk frå deg! Masse lykke til!

  2. Hei
    Vi er veldig interessert i å kjøpe kortreiste grønnsaker, følger spent med
    Lykke til
    Sigrid

  3. Så inspirerende! Gleder meg til å lese om hvordan det gikk utover sesongen… (logistiske detaljer er spesielt interessante for meg, som også er trebarnsmor som vil snart starte med markedshage i permakultur). Masse lykke til!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: