fbpx

Jasper`s tips nr. 2: Ikke løk etter kål!

Dette er det andre av tre tips jeg fikk av Jasper Kroon da han besøkte hagen min 2.august 2019. Hvem Jasper er kan du lese her: Strategi-endringer etter besøk i kjøkkenhagen!

Jeg har slitt litt med årets kålkvarter, det er mye som har slått feil, men det begynner å komme seg etter at jeg har ligget i selen og sådd nytt. Nå er det gulrot/løk-kvarteret som ser litt stusselig ut. Jeg synes det vokser litt dårligere enn jeg kunne tenkt meg. Løkene ble ganske små i år, purreløken er heller ikke så piff som den burde, vintergulroten ser litt blass ut i bladverket og sommergulrøttene i melkekartonger har blitt hardt angrepet av gulrotflue. På toppen av verket har den ellers så robuste rotselleri fått ett-eller-annet som gjør at bladverket visner og noen knoller har råtnet. O`glede!

IMG_1692.jpg
Noe av årets løk-avling. Løkene er mindre enn jeg foretrekker. Kanskje er det ikke bare min utilstrekkelige gjødsling som har skylden?

Jeg har riktignok ikke rukket å gjødslet og vannet så mye som jeg burde, ei heller dekt tilstrekkelig med jorddekke, jeg har skyldt meg selv for det labre resultatet! Men Jasper hadde et innspill til saken som jeg ikke var klar over; kål og den svært nyttige soppen Mykorrhiza* – som også kalles «røttenes røtter», går ikke så godt overens. Der det har stått kål året før, finnes det tilbake veldig lite mykorrhiza i jorden. Løk f.eks, som har et veldig grunt rotsystem, tjener veldig godt på at det er mye av denne soppen i jorden. Min vekstskifteplan tilsier alltid løk etter kål, kanskje det er grunne til at jeg sjeldent har fått bra resultat av løk på friland?

*Mykorrhiza er en sopp som levere i symbiose med planterøtter. Plantene leverer plantesaft (sukker) til soppen og soppen gjengjelder tjenesten med å hente vann og næring til røttene, via sitt rike nettverk av sporer.

Når jeg planter løk etter kål starter jeg kanskje derfor med et handicap? Det vil jeg jo ikke, så neste år må jeg gjøre endringer i vekstskiftet. Potet får bytte plass med gulrot/løk-skiftet og komme inn etter kål, så får gulrot/løk komme etter potet. Da må jeg finne på noe lurt, for der poteten står i år stod nettopp gulrot ifjor, og det er for tidlig å å sette gulrot på samme sted allerede neste år. Løsningen er da kanskje å sette gulroten langs gjerdet hvor det de siste årene har stått jordskokk, med et lag kompost på toppen skulle det bli prima. Jordskokk er en suveren markbryter som gjør jorden løs og ledig før gulrot. Det samme gjelder potet, så et slikt bytte i vekstskiftet trenger ikke være så dumt. Evt. får jeg dyrke de i et kompostbed, slik jeg gjorde ifjor med fantastisk resultat.

I video-klippene under kan du se resultatene av høsting av hhv. gulrot og løk fra sesongen 2018.

 

Lykkes du med å dyrke løk etter kål? Jeg vil gjerne høre andres erfaringer med dette!

2019-08-03/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: