fbpx

Jasper`s tips nr.1: Dyrk stangbønner

Dette er det første av tre tips jeg fikk av Jasper Kroon da han besøkte hagen min 2.august 2019. Hvem Jasper er kan du lese her: Strategi-endringer etter besøk i kjøkkenhagen!

Jeg har en grei gjeng planter med buskbønner på gang, men det er kanskje bare halvparten av de jeg har sådd som det har blitt noe av. Jeg opplever at åkersnegler er svært aggressiv på bønneplantene mine. De spiser både blomster, blader, bladfester, rubb og stubb så det til slutt ikke er noenting igjen av plantene. Det er pittesmå-åkersnegler som gjør denne skaden, og de er helt umulig å plukke. Buskbønnene er, som navnet tilsier, en buskete plante. Dette gjør at det er fint å være snegle i denne busken. Mange blader å gjemme seg under, og lett å gå fra blad til blad.

En liten fun-fact i så henseende, jeg har ikke dekket jorden rundt disse, så det er ikke noe mindre angrep der det er bar jord her i min kjøkkenhage.

IMG_2114.jpg
Noen buskbønner har greid seg over de verste angrepene og ser friske ut, men over halvparten skranter med perforerte blader etter åkersneglens angrep.

Jasper sitt tips var å dyrke stangbønner. Forkultivere de og kanskje også potte de om en gang, så de er store planter når man planter de ut. En stangbønne vokser på høyden og kan bli flere meter høye, om de har noe å klatre etter. Da vil mesteparten av planten vokse langt over bakken, og mye vanskeligere for åkersneglen å finne. Om jeg stammer den opp, slik at ingen blader er i kontakt med bakken, må sneglen finne den smale stilken for å klyve opp i planten. De klyver vanligvis ned for å gjemme seg for solen på dagtid, så de må bestige planten hver natt – da kan det være en ulempe for de at det er langt å klatre.

Jeg har lyktes godt med stangbønner tidligere, men har byttet til å dyrke bare buskbønner fordi stangbønner kan skygge endel, så de må plasseres med omhu i en liten kjøkkenhage. Jeg har også hørt fra «andre» at det skulle være enklere med busk-typer på grunn av mindre oppbinding.  Kanskje det ikke gjelder for meg – neste år blir det derfor bare stangbønner, og garantert den vakre Blauhilde, som jeg har dyrket tidligere med godt resultat – det var også den sorten Jasper anbefalte. Jeg skal nok også satse på den gule Neckargold, som jeg også har fått fint resultat av tidligere. Lilla og gule bønner blir vakkert ilag. 

2017-09-28 10.09.35.jpg
Hvorfor har jeg glemt å dyrke Blauhilde, når jeg fikk så bra resultat tidligere? Her vokser den på en bønnetipi fra september 2017. Noe angrep av snegler blir det også her, men langt mindre enn hos busktypene er min erfaring.

Dog er de fineste plantene jeg har av buskbønner idag, de jeg sådde allerede i midten av mai i en kaldbenk satt på friland. Jeg kommer nok til å forsøke den metoden på stangbønner også neste år. Les her hvordan jeg gjorde: Tjuvstarter bønnesådd på friland i mai!

Hva synes du er enklest å lykkes med? Stang- eller buskbønner?

Straks skal jeg publisere tips # 2 fra Jasper. Heng med!

2019-08-03/Maria Berg Hestad

 

3 kommentarer om “Jasper`s tips nr.1: Dyrk stangbønner

  1. Definitivt stangbønner!! Og så mye mer ergonomisk enn å krype rundt og lete etter bønnene når vi skal høste! Har dyrket det siden jeg så det i Libanon i 1990, men forkultiverer nå av hensyn til snegler. Da er de sterke og gode når de kommer ut på friland.

  2. Foretrekker stangbømmer. Storre avling, lenger serong og ikke s¨snegleutsatt, selv om de er gode til å klatre. Har brukt Blauhilde noen år. Gode bønne selv om de ikke får verdens vakreste grønnfarge etter koking

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: