fbpx

Lag herlige hotellfrokost-følelse med SOLBÆR-shots!

En vinner ved frokostbordet enten det er ferie, helg eller hverdag – SOLBÆR-SHOTS – en vitaminbombe i lite glass!

Mange synes det er vanskelig å vite hva man skal bruke solbær til, det finnes grenser for hvor mye søtet solbærsaft man kan drikke. Hele vår familie liker godt smaken av solbær, men det litt tykke skallet gjør syltetøy og smoothie litt vel klumpete for barnas smak. Da er redningen å ha den i juicemaskinen. For det er det eneste du trenger å gjøre for å lage denne drikken, juice den.

Slik gjør du: 

Plukk og rens solbæra for grove kvister og blader. Vil du ta vare på «grumset», så fjerner du også stilkene. Dersom jeg ikke har tid til å ta hånd om grumset, så bryr jeg meg ikke om å fjerne stilker, da disse blir filtrert ut i prosessen.

1 liter bær, blir til ca. 3 dl juice og 2 dl «grums». (Det er mye luft mellom bærene).

Har du ikke juicemaskin kan du kjøre bærene glatt med en stavmikser, smoothiemaskin eller foodprocesser, for så å presse ut juicen gjennom en sil med en sleiv eller slikkepott. Er man nøye på å presse igjennom, så får man mer juice igjen ved denne metoden enn i sentrifugen (juicemaskinen).

IMG_1610.jpg

Juicen blir ganske syrlig, men er elsket av min to-åring, selv om han rister litt i kroppen når syrligheten setter inn. (Det er hans hånd på hovedbildet). Konsistensen minner litt om smoothie. Man kan selvfølgelig også fint ha en liten skje honning eller sukker oppi, om man vil balansere syrligheten og ha en litt søtere versjon. At den er såpass syrlig gjør også at den egner seg best i små glass, man drikker ikke store mugger med denne. Men det er jo kanskje det som er det aller sunneste, tror jeg, å spise små mengder av mye forskjellig.

Marmelade av grumset

Har du rensket bærene nøye, kan du lage marmelade av restene. Kok opp med pittelitt vann i en kjele og tilsett sukker. Dette blir selvsagt litt grovere enn vanlig solbærsyltetøy, men er kjempegodt på et stykke knekkebrød med brunost, eller til ost og vin-kvelden? Det blir nesten helt svart.

IMG_1615 (2).jpg
Av en liter bær blir det tre dl juice og nesten det samme med marmelade. 

Man kan fint fryse solbæra hel og ta opp, tine og lage juice senere på sesongen. Det er fint å kunne gjøre når det er travle dager og man har nok med bare å få høstet all bæra, samt har god plass i fryseren. Saften slipper enda lettere når bæra har vært fryst. Vi har noen pærer som blir moden senere på sesongen, som nesten blir for søte etter min mening. Jeg tenker at disse blir perfekt match sammen, sødmen fra pærene og den syrlige solbæra med den dype fargen. Men enda mer fryseplass-effektivt er det å lage juicen først og fryse den i små porsjoner.

Både to-åring og svigerfar utbrøt; «Litt surt! – Kan jeg få mer?» Det er godkjent!

2019-07-31- Maria Berg Hestad

 

En kommentar om “Lag herlige hotellfrokost-følelse med SOLBÆR-shots!

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: