fbpx

Jeg har tatt permisjon!

Jeg har fundert en stund på hvordan jeg skulle annonsere denne nyheten! Litt usikker på hvordan den vil bli oppfattet. Nå orker jeg ikke å grunne noe mer på det, nå sier jeg det bare som det er og legger alle kort på bordet:

Jeg har tatt et halvt års permisjon fra min jobb som sivilingeniør, fått fast hjemmekontor, for å satse på et grønt levebrød! 

Ikke noe stor dramatikk i det kanskje, men for meg er det en veldig stor greie. Jeg har tatt mot til meg og hoppet av A4-karusellen for å gjøre mer av det jeg elsker å gjøre; å være mer hjemme, ha bedre tid til familien, dyrke mer mat og å skrive og predikere om hvordan det er mulig å dyrke så mye av sin egen mat på hjemmebane – i tillegg til stor familie, jobb og ellers travel hverdag.

Og det er nettopp der grunningen har ligget; Jeg har fått noen reaksjoner som går på; hvordan skal du nå kunne predikere at man fint kan være selvforsynt med grønnsaker fra egen hage, i en travel hverdag i tillegg til jobb og en stor familie – når du ikke lenger skal jobbe? De tenker vel at jeg kommer til å skulle dyrke hagen på heltid! Andre sier noe sånt som; hva i alle dager skal du tjene penger på?

Jeg forstår godt at det kan se sånn ut som at jeg er i kjøkkenhagen hele dagen. Jeg tror de aller færreste, som ikke selv har en blogg og en YouTube-kanal, eller som er fast spaltist i et hageblad, vet hvor mye jobb som ligger bak hvert innlegg. Selv et Instagraminnlegg legger jeg endel energi i, fordi jeg vil det skal ha en mening mer enn bare et fint bilde! Kanskje tenker noen, slik som jeg ofte tenker om mine forbilder, at; «hun er heldig som har slikt bra innhold som bare ramler ut av data`en!» Desverre er det ikke sånn for meg, men hardt arbeid som ligger bak. Inntil jeg tok permisjon jobbet jeg 40-50% med å skrive, ta bilder og filme fra hagen. I tillegg til 60 % stilling som sivilingeniør, måtte jeg finne tid til å holde en mengde foredrag. Jeg har holdt rundt 20 foredrag i første halvår i år. Å skulle gjøre en god jobb og være fokusert på to så ulike jobber, tok mye energi i seg selv, og var ikke holdbart i lengden. Jeg måtte gjøre noen endringer, og når jeg tenker på å dyrke grønnsaker hele dagen lang, var det for meg helt tydelig at jeg må prøve å leve av det.

Så hva skal jeg tjene penger på?

Det er dessverre ikke så godt betalte oppdrag der ute i hagelagsverden, så å leve av foredragene alene er ikke mulig, selv om jeg i år har satt publikumsrekord hos flere av hagelagene jeg har besøkt. Men jeg har hatt mulighet til å samarbeide med fine Solhatt.no, der jeg har solgt frø av mine frø-favoritter. Det har vært en suksess og spedd på inntektene i forbindelse med foredragene.

Jeg er også fast spaltist i Norsk hagetidend, som gir fast inntekt per måned. Det er av de overføringene til Det grønne skafferi som utgjør en av de største enkeltsummene per måned. Det er en sånn verdifull jobb for meg og jeg er så takknemlig for at jeg er spurt om å fortsette også neste år, som blir tredje året på rad jeg får skrive for Norges største hageblad! At det er den største summen, betyr likevel ikke at det astronomiske summer som overføres fra hovedstaden, men det sier heller litt om min nøkkel til suksess, nemlig;….

…mange bekker små…

Jeg har etterhvert blitt god på å finne mange bein å stå på. Jeg har skaffet meg et navn inne hageverden, etter mange år med hard jobbing, både som grønnsaksdyrker på fritiden, men også som skribent og blogger. Når det er sagt gir blogg og sosiale medier i praksis ingen inntekt, det er veldig mye jobb for lite inntjening. Men det gir mange muligheter, det gir markedsføring, så det er kanskje det viktigste redskapet mitt.

Her kan du lese mer om hvilke plattformer du kan finne meg på: Det grønne skafferi i sosiale medier!

Markedshage

Jeg har også kastet meg ut i å dyrke opp en gress-plett på 500 kvm der jeg tenker å dyrke grønnsaker for salg. Detaljene rundt dette får jeg komme tilbake til. Jeg er overrasket over hvor fort dette har gått, og overveldet av å få så mye fin respons på det, men samtidig har dette spist mye av min tid og fokus. Jeg kom sent i gang med dette i år, jeg fikk klarsignal på å låne pletten i slutten av mai, og etter det har det gått slag i slag. Jeg har allerede solgt noen grønnsaker.

IMG_0052.jpg

Dette er litt annen tankegang enn når man skal dyrke til eget behov. Det er spennende å gjøre og lære seg noe nytt! Selv om man kan ta litt mer for nærproduserte, usprøytede grønnsaker, er det relativt beskjedne inntekter fra en markedshage også – om man ikke driver litt «stort» og effektivt, selv om det er i småskala. Dog håper jeg at dette vil gi noe inntekt utover høsten, på en tid da hageinteressen er dalene og det er utenfor foredragsesong.

Humlehager

Jeg har vært så heldig å få være med å starte opp en humle-stafett her i Molde, der vi utfordrer bedrifter til å ta stafettpinnen med å etablere små lommer i bybildet hvor humlene kan trives. Jeg har fått komponere og levere ulike beplantninger, og kan tjene litt på dette.

IMG_0542.jpg

Litt ymse

I tillegg til de ovennevnte inntektskilder kan jeg tjene litt på samarbeidspartnere på nyhetsbrevene, litt på reklame fra bloggen, noe inngangspenger, samt frø og plantesalg ved Åpen hage-besøk.

Nye arenaer

Selv om jeg synes det er så gøy å gjøre noe nytt, som markedshage og humlehager, så er det å dyrke i egen hage og å skrive om hvordan dyrke mye grønnsaker på hjemmebane som ligger mitt hjerte nærmest. Jeg kommer til å søke nye arenaer å dukke opp i, og jeg har et par spennende prosjekter på gang i så måte, men det får jeg komme tilbake til!

Til slutt må jeg legge til at jeg er ganske god på å strupe utgifter. Istedenfor å bo på mange kvadratmeter, leier vi ut sokkeletasjen, og bor effektivt fem stk på 150 kvm. Jeg kjøper meg sjeldent noe unødig. Jeg kjøper ikke mye klær, i praksis aldri nye møbler, jeg handler mest brukt til meg, barna og huset og vi reiser ikke på dyre ferier. Jeg elsker hverdagen med god tid hjemme med familien og i hagen. Da er det ikke så mange ting eller penger man trenger!

Tidstyven – ferie!

De siste ukene har familien hatt ferie og jeg har ikke den samme tiden til rådighet – det er ordentlig utfordrende når man er nyetablert selvstendnig-næringsdrivende by-bonde. Jeg prioriterer familien først og det har gått ut over både blogg og egen kjøkkenhage, der sistnevnte er litt som et villniss om dagen. Dog leverer den mye mat, på tross av mye ugress, og jeg må minne meg selv på å se det positive!

Det er altså mange små inntektskilder som jeg tenker skal utgjøre et levegrunnlag for meg. Jeg har tatt permisjon frem til nyttår fra jobben min hos fine, gode Norconsult i Molde, men med intensjon om å gjøre det permanent om jeg ser at jeg greier å skaffe nok bekker små. Det vil vise seg – kryss fingrene!

Jeg vil gjerne høre hva du synes om det? Er jeg en optimist? Mister jeg troverdighet som «travel småbarnsmamma»? Eller kanskje du også kunne tenkt deg å jobbet litt mindre, for å gjøre mer av det du liker å gjøre?

Ha en strålende dag fine lesere av Det grønne skafferi, jeg føler meg trygg på at dere vil støtte meg i dette også, spesielt dere som har lest helt ned hit! Jeg føler i allefall at jeg er på riktig vei i livet!

Smask!

2019-07-22/Maria Berg Hestad

46 kommentarer om “Jeg har tatt permisjon!

 1. Veldig interessant nyhetsbrev, og lærerikt. Jeg har lest det i ca et halvt år, og det er nyttig, og praktisk. Stå på med heltidsforsøket, man må i det minste forsøke!

 2. Høres klokt, fornuftig og spennende ut. Både for deg, miljøet og alle oss andre som leser deg og blir inspirert.

  1. Maria, kan bare ønske deg alt godt med denne store avgjørelsen! Takk for at du tør, på vegne av oss andre, som ikke helt våger. Jeg tror du har alle muligheter for å kunne lykkes. Så langt jeg leser deg gjør du alt rett. I tillegg vil jeg framheve noen styrker som du kanskje ikke er helt klar over, og som – så langt jeg kan se – ikke er nevnt i andres kommentarer: Du er presis i formidlingen, dvs. du skriver godt og riktig norsk, og din muntlige formidling er også god. Dette er viktig for å nå fram. Videre har du, gjennom din sivilingeniørutdannelse, vil jeg tro, forståelse for faglige og saklige argumenter. Du dokumenteter, og gir gode begrunnelser, som vi klarer å forstå. Du driver altså ikke på med synsing og ønskedrømmer. Du forstår også hva det betyr å utprøve, utforske og forske deg fram til forbedringer og videreutvikling. Og dette er det spennende å følge deg i! Den utforskende holdningen innebærer at du er selvkritisk og gjør vurderinger underveis. Her vil jeg gjerne lese mer om hvordan du oppfatter situasjoner som dukker opp i hagen, hvordan du vurderer mulige alternative løsninger, hvorfor du velger som du gjør, og hva du kunne gjort bedre. Slik kan du bli et forbilde for hvordan vi andre kan forholde oss til egne kjøkkenhage-utfordringer.

   Jeg har «oppdaget» deg ganske nylig, for bare et par måneder siden, og har allerede lært masse nytt (til tross for at jeg har to års landbruksskoleutdannelse fra -70 tallet!). Jeg gleder meg veldig til å følge deg videre!

   LYKKE TIL!

   😊🍀🌻

   PS: Takk også for at du har en plattform som er tilgjengelig for alle oss som nekter å gi etter for facebook-presset!

   1. Tusen takk, det var en veldig fin tilbakemelding! 💚🌻 Jeg tar med meg rådet videre om å dele mer av hvordan jeg tenker og går frem, kanskje også det som går dårlig- det vet jeg at jeg ikke er god nok på, for det hører også med! Jeg er opptatt av at det jeg skriver skal være etterprøvbart og mulig for andre å få til, når det er sagt så driver jeg ikke med vitenskap på dette området, det er mine erfaringer jeg baserer meg på! Jeg leser mye om å dyrke selv, så jeg tar det ikke bare ut ifra luften! Dog skriver jeg aldri om noe jeg ikke selv har prøvd, så på den måten er det «kvalitetssikret» kunnskap 😉 Takk for at du støtter og følger meg! Mvh Maria

 3. Klart du ska satsa på Det grønne skafferi!
  Man ska följa sitt hjärta- då blir det alltid rätt. Men det krävs mod och det har du! I tillägg så har du så mycket kunskap så detta kommer att gå helt fint:-)
  Du verkar ha haft en helt orimlig situation , med allt för mycket jobb. Det går några år, men sen tar det ofta stopp.
  Nu kommer du att får så mycket energi när du har modet att göra akkurat som du själv vill!
  Det viktiga är ju att du har en god utbildning i botten som du kan bruka precis när du vill och OM du vill.

  Jag har också hoppat av karriären och lever nu ett helt fantastiskt liv på gård, och du har gett och ger mej masser med inspiration och kunskap för att kunna vara mer och med självförsörjd av egenodlat👍

  Njut livet och var stolt över att du törs ” hoppa”!

  Masser med lycka till- och du…. Det kommer att gå jättebra👍🌟

  1. Synes overhode ikke du trenger å undskylde eller forklare deg. 💗Typisk damegreie tenker jeg😜 Du er utrolig flink til det du gjør. Inspirerende og gøy å følge og du har en flott utstråling og formidlingsevne. Håper du kommer med bok og😀👍 Lykke til , kjør på💗🌱🌱Mvh Trine V Rasmussen

   1. Ja, det er nok litt damegreier! Jeg mente nok ikke å være så unnskyldende, men jeg kan se at det fremstår sånn 😉 Det er det som er så fint med en blogg også, man kan nå ut og fortelle hvordan det ligger an, på godt og vondt, – så slipper folk å lure på det! Tusen takk for støtten, en bok er nok ikke så fremmed 😉

 4. Det å gå ut av A4 livet er bra for deg og oss🌸og mulig helt på tide.
  Ett eget valg, der en må slutte å bry seg om hva andre mener om det. Nyt halvåret det beste du kan. Du vet hva som blir riktig for deg.
  Been there, done that👌
  Hilsen A5

 5. Maria, dette er helt riktig å gjøre! For meg er du et supermenneske uansett, og for oss vanlig dødelige er det jammen godt å høre at du faktisk ikke rekke ALT! Livet er jo en karusell, og du er heldig som tør å ta et skritt av denne karusellen. Det du gjør med hagen er så viktig, og du er til så stor inspirasjon, så dette MÅ du bruke tiden din på!

  Lykke til, kjære deg! SMASK❤

 6. Vi er mange som er opptatt av mat uten giftig sprøytemidler, så det er mange som vil lære hvordan du får det til. Stå på, og lykke til.

 7. Så spennande! Ein må satse når ein kan. Det er først i år at kjøkkenhagen vår har komt skikkelig i gang, og eg har lært mykje igjennom bloggen din. Lykke til!

 8. Du er talentfull, kunnskapsrik og har alle kvaliteter som skal til for å lykkes med det du tenker å fortsette/gå i gang med. For alle oss som trodde grønnsaksdyrking kun var for «fagfolk», har du gjort «matauk» enkelt, forståelig og morsomt. Stå på, -vi heier på deg!👍😊

  1. Nå blir jeg rørt! Tusen takk for fine komplimenter! At jeg kan inspirere noen til å øke sitt matauk er noe av det fineste jeg hører. 🙂

 9. Det er fornuftig av deg å ta permisjon for eit halvår, slik at du får prøve ut det du ønsker i ro og fred – uten å risikere så mykje økonomisk. Du skriv jo veldig godt og har flotte bilder, så det hadde vore naturleg for deg å skrive ei allsidig hagebok som kan passe både for nybegynnere og litt viderekomne. Artiklene dine i Hagetidend er veldig fengende!Åpen hage med inngangsbillett kan du fortsette med, kanskje eit par gonger til i sesongen? Håper også du kan få inn meir på reklame når du legg ut filmsnutter på Youtube. Ønsker deg lykke til! 🙂

  1. Tusen takk, så fine ord og gode tips! En bok er veldig ønskelig å skrive, og reklame på YouTube er jeg straks igang med når jeg når 1000 abonnenter 😉 Å ha åpen hage flere ganger kan kanskje være aktuelt- men det tar mye tid å fjonge opp hagen for «visning», men kanskje jeg bare skal invitere inn i alt kaoset! Takk for støtten! 😉

   1. Inviter in i kaoset! Det er alt for mye som presenteres som fremstår som «perfekt» og man (jeg) får inntrykk av at det bare er en selv som ikke får det til. Vis frem litt «kaos» så får man også et realistisk bilde av hva som skal til av arbeid.

 10. Jeg liker så godt at du er så åpen! Jeg har ofte lurt på hvordan det går an å leve av ulike hobbyer, men få er åpne om økonomien. Så bra du tør! Ønsker deg lykke til, du er en stor inspirasjon! 😄

 11. Jeg synes det er et tøft valg og det er nok mange som skulle ønske de turde å gjøre det samme. Jeg tror ikke du kommer til å angre. Litt roligere tider i vinterhalvåret kan kanskje brukes til å skrive bok? Stå på 🙂

  1. Hei!
   Jeg synes du er utrolig dyktig og veldig inspirerende🌼 tøft av deg å satse på det du gløder for aller mest. Og jeg tror nok du kommer til å lykkes med det du gjør✨ Fortsett den gode jobben. Livet er for kort til ikke å satse på det man har lyst til🧡 ønsker deg og dine en fortsatt fin sommer. Cathrine

 12. Heisann! Er blitt interessert i dyrking av grønnsaker for første gang i livet mitt, i en alder av 60 år. Hovedårsaken er det grønne skafferi, der du skriver så lettfattelig om hvordan dyrke at jeg har startet i år og kjenner stor glede med å se vekster spire og gro.
  Ønsker deg masse lykke videre og jeg kjøper boken din når den kommer for salg 🌞
  Mvh Kristin Fossen

 13. Jeg er også tilhenger av mange bekker små og struping av utgifter-det gir en frihet til å gjøre det som gir mye tilbake, og det er der hverdagslykken finnes. Du mister ikke troverdighet, det gjør prosjektet ditt bærekraftig, og vi som nyter godt av det du deler må være takknemlige:) Masse lykke til!

 14. Hei
  Jeg synes du er tøff som velger å følge drømmen din. Man kan ikke angre på at man følger drømmene sine, det som ikke går som planlagt, må man legge på kontoen for erfaringer. Det eneste man kan angre på er drømmer og planer man valgte å ikke følge.
  Masse lykke til.
  Klemmm fra Rita Maritsdatter

 15. Drøym ikkj om livet, men lev som du drøymer om! Og det gjer du no. Lykke til!! Berre eit halvt år? Då må du starte jobben igjen på den travlaste og vakre vårtida igjen. Uff da. 🤣

 16. Jeg blir helt varm om hjerterota av dette innlegget! Jeg tror vi er mange som drømmer om å hoppe av «travel småbarnsmamma karusellen» og heller bruke tiden på det som betyr mest. Å være dobbeltarbeidende for å ha penger til materialistisk forbruk er både meningsløst og lite bærekraftig. Klart en må ha penger for å overleve, men som du sier så kan en strupe utgiftene, bo litt mindre, og heller leve litt mer.

  Å miste troverdigheten som travel småbarnsmamma tror jeg ikke er noe tap. Vi er alt for mange av dem, og det er ikke noe å trakte etter for verken store eller små. Vi trenger heller flere som deg som tør å velge annerledes både for deg og familien.

  Jeg heier på deg!! ❤️

  1. Tusen takk for fint svar! Nei, jeg trodde vel egentlig ikke jeg skulle miste troverdigheten, det var litt satt på spissen og et lite pek til de som har kommentert det! Takk for at du støtter og så fint å høre at det varmet hjerterota di! Du vet, det finnes alltid et alternativ 😉

 17. Stå på, sier jeg. Forstår veldig godt hvor mye arbeid, tid og tanker ditt engasjement for det grønne krever. Hilsen fra Jostedal 🙂

 18. Hei. Jeg beundrer deg. Såklart, følg hjertet ditt. Det aner meg at det er utrolig mye jobb med blogger osv. Det er mye tid som legges i å redigere bilder ikke minst.
  Mvh Ellen Fuglseth, Bodø.

 19. Lykke til med valget du har tatt! 👍🥬🥕🌱Tror at du vil føle at dette var et riktig valg og at det blir godt å ikke stå i spagaten mellom plikt og glede.🙂🙂

 20. Gratulerer med avgjørelsen! Lev ut drømmen din, du er troverdig i det du gjør fordi du er genuin og vi kan bare takke for det du deler av kunnskap og inspirasjon. Ta deg betalt med god samvittighet. Jeg heier på deg og syns det er fantastisk hva du får til!

 21. Høres ut som du har hatt altfor mye å gjøre frem til nå og en veldig bra ide å gjøre mer ut av det «grønne» i deg.
  Følger deg og får masse inspirasjon i alt du skriver. Om du jobber 250% eller «bare» 150% gjør ikke inspirasjonen mindre eller dårligere!
  Ønsker deg lykke til og gleder meg til fortsettelsen:)

 22. Du er både modig og sterk, så jeg er sikker på at du klarer dette, og at mann og barn og du vil trives enda bedre sammen! Etter å ha holdt på med kjøkkenhage i ca 30-40 år lærer jeg stadig noe nytt av DEG, så jeg gleder meg til fortsettelsen! Lykke til i bøtter og spann! Vennlig hilsen Sigrid-Ann Mortensen, Nordstrand hagelag

 23. Eg oppdaga bloggen din for nesten eit år sidan. Eg vart så glad. Så mykje kunnskap du gir til oss heilt gratis er eg utruleg glad for. Eg har lært mykje av deg. Du er kreativ og finn på mange lure løysingar som er nyttig for meg og alle andre som føl deg. Om nokon vil lukkast å med målet sitt, må det vera du. Eg heiar på deg og kjem til å følgja deg vidare. Lukke til👏👏

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: