fbpx

Dette sår jeg – JULI

Juli er en utmerket måned å så på. Det er mengder av vekster som bruker rundt tre måneder på å vokse seg klare, det er det fortsatt tid til. Om gulrøttene, kålroten eller potetene man sår og setter nå, ikke rekker å bli kanonstore, så er det jo de små som smaker aller best. Det er den tankegangen som råder denne måneden; jeg satser på å så mengder med frø, som selv om de blir baby-versjoner av seg selv, sammen utgjør en stor avling til høsten.

Nå løfter jeg også blikket fremover og planlegger for vinteren. Noen grøder er det for tidlig å så nå med tanke på overvintring, slik som vårsalat, vinterportulakk og spinat. Men andre er det passelig, slik som grønnkål og rødbeter.

Jeg dyrker i sone 3-4 her i Molde, 75 meter over havet. Her kan høsten bli veldig mild og den første frosten kan utebli helt til desember, men den kan også komme i september, slik som ifjor. Det vet man ikke, men jeg satser på at den blir mild, jeg synes frø er en rimelig investering i forhold til hva jeg kan vinne om det slår til. Bor du i kjøligere klima synes jeg du likevel skal prøve og teste ut hva som fungerer hos deg. Har du en tunnel eller et drivhus som du kan flytte planter inn i, forbedres klimaet flere hakk! Generelt er det sånt som vi spiser for bladenes skyld som er best å satse på når sesongen blir kortere, fordi der utvikles den spiselige delen allerede når frøet spirer.

Her er hva jeg sår denne måneden:

Utendørs i forkultur

(på en palle med karm, fiberduk/strie over og dekket med lokk som står under plommetreet i skygge) Få flere tips her:  Lykkes med å så på sommeren!

 • Sukkererter (tidlig juli, og tidlig sort. Ambrosia fra solhatt.no utvikles på 60 dager!)
 • New Zealandsk spinat
 • Rødbeter
 • Mangold
 • Salat
 • Pipløk
 • Brokkoli (tidlig juli)
 • Grønnkål (tidlig juli)
 • Knutekål (tidlig juli)
 • Kålrot (tidlig juli)
 • Gulrot i melkekartong

Dette sår jeg direkte på friland eller i pallekarmer

 • Sukkererter (tidlig juli)
 • Bondebønner (tidlig juli)
 • Gulrøtter, sommertyper (tidlig juli)
 • Rødbeter (om betene ikke rekker å vokse seg store, høster vi bladene også og bruker babyrødbeter til sylting. Nam)
 • Mangold
 • Spinat for babyleafs
 • Reddik (etter midten av juli)
 • Kinakål
 • Neper
 • Pak Choy (hovedbildet)
 • Ruccola
 • Koriander
 • Dill
 • Pipløk
 • Persille

Dette sår jeg for å kunne sette inn i drivhuset på høsten

 • Sukkererter i potter
 • Potet i potte
 • Grønnkål
 • Brokkoli

Jeg setter potet i krukker som jeg flytter inn i drivhuset på høsten som skal gi nypoteter til jul.

Godtebokser er fine til å så mengder med frø nå på sommeren, de kan stables i skyggen.

*Hele listen må leses som noe jeg kan så. Det er selvsagt ikke alt dette jeg rekker å så, men jeg plukker fra listen det jeg har behov for i forhold til hvor jeg trenger å fylle på, eller om det er en sådd som tidligere har slått feil.

Her kan du se hele Årshjulet for hva jeg sår måned for måned:

Min strategi er å så litt, ofte slik at jeg alltid har planter på tilvekst og sjeldent trenger å ha tomme bed. Da får jeg mer mat over en lang sesong, som er det jeg vil ha.

Sår du også i juli? Jeg vil gjerne ha flere tips.

2019-06-05/Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: