fbpx

Dyrk potet i potte på sommeren

Det går fint an å dyrke potet i potte. Jeg synes potet er en veldig dekorativ plante som skaper mye grønnmasse som jeg synes gjør seg fint også på verandaen. At den i tillegg blomstrer med hvite, lilla eller rosa blomster er jo ingen bakdel heller.

Grunnen til at jeg velger potter på sommeren, og ikke setter de på friland, er fordi jeg vanligvis ikke har plass i noen bed. I tillegg gir det meg mulighet til å sette pottene inn i drivhus eller tunnel om frosten skulle lure på høsten.

Jeg har fått tak i en hel gjeng med slike snitt-blomster potter, fra butikk. De er på ca. 8-10 liter. De brukes ikke om igjen, men kastes etter bruk, så om du spør gir de nok gladelig fra seg disse. Jeg lager noen hull i bunnen av disse, så overskuddvann skal renne av.

Jeg bruker å dyrke potet i potte tidlig og sent på sesongen. Da kan jeg la potetene få et forsprang inne i drivhuset, og flytte pottene ut når det blir mildere i været. Ditto sette potet-pottene inn i drivhuset på senhøsten.

Slik gjør jeg:

Fyller en potte med litt grov kompost i bunn – jeg spandere sjeldent fin-fin jord på poteten som er ganske nøysom. Legger så på ett lag med jord og legger poteten nedi. Jeg bruker en-to settepoteter per potte. Så fyller jeg opp med hagejord. Jeg synes det er fint om poteten kommer 10-15 cm ned i jorden. IMG_1961.JPG

Jeg lar det være igjen litt kant, slik at vannet samles opp og rekker å trekke ned i potta og ikke bare preller av, om sommeren blir tørr.

Fiks egen potet-potte

Det har blitt veldig populært med potetpotter med hull i sidene, for enkel høsting av potetene uten å grave. En slik kan man enkelt lage selv, ved å ha to potter oppi hverandre, der man har skjært ut et eller flere felter i den innerste potta. (Se bildet under). Løft potta ut og plukk potetene, før du setter den tilbake, med minimal forstyrrelse av planten.

20170602_094710-COLLAGE.jpg

Har du drivhus eller tunnel kan du de fleste steder i landet sette potetpotter i drivhuset i midten av april. Da kommer de ekstra tidlig igang og kan settes ut senere. Jeg setter også poteter i potte i juli. Jeg satser på noen tidligpoteter jeg har spart fra vårens innkjøp av settepotet, i kjøleskapet. De rekker å gi herlige nypoteter til jul. Perfekt å akkompagnere kålroten jeg også sår på sommeren. Om de ikke blir store og fullvokste, gjør vel det ingenting – de små smaker uansett bedre.

2019-06-25 – Maria Berg Hestad

 

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: