fbpx

Tips mot kålflue

Henger kålplanten med nebbet helt uten grunn? Da kan det hende at kålfluen har vært på besøk! Her gir jeg tips til å unngå angrep og hva du kan gjøre dersom skaden har skjedd. 

Kålfluen legger egg ved rothalsen på kålplantene, ut av eggene kommer etter kort tid hvite larver som spiser røttene til planten. Planten blir svekket, og i verstefall spiser de av hele roten. Skadene de utøver på roten kan også medføre råtning, som gjør vondt verre. Planten blir slapp, før den senere kan bikke over ende.

Innmari irriterende, fordi man aner fred og ingen fare før det kanskje er for sent og en stor og flott kålplante kan plutselig havarerer uten forvarsel.

IMG_7641.jpg
En hardt angrepet kålplante som så vidt har rotfeste. Når den løftes opp, veller små larver ut fra roten og deres skader har ført til råte. 

Symptomer

Kålplanter som er angrepet av kålflue-larver som spiser på deres røtter, kan ses ved at bladene blir slappe. Det går mest ut over de nederste bladene, som henger og dessuten ofte blir både lilla og gule. Om man kan utelukke vannmangel eller at det er veldig varmt, så kan man rugge litt på planten og kjenne etter om den sitter fast eller er løs. Er sistnevnte tilfellet, har man sannsynligvis et tilfelle av kålflue-angrep.

IMG_9147.jpg
Her er en brokkoliplante som var angrepet av kålflue. Den har tippet, jeg har fjernet de fleste bladene og fjernet endel larver ved rothalsen. En liten uke senere holder den på å reise seg igjen.

Preventive tiltak

For meg er det aldri et alternativ å bruke spøytemidler, ikke engang hjemmesnekrede «uskyldige» preparater. For meg handler det om å forsøke å hindre kålfluen i å komme til jorden for å legge eggene.

Gressklipp

Jeg synes det fungere fint å dekke jorden med tørt gressklipp helt inntil roten, slik at det dannes en litt tett krage rundt rothalsen. Gress som tørker danner ganske tette fibre det kan være vanskelig for en kålflue å bryte igjennom og komme til jorden for å legge eggene.

IMG_8633.jpg
Et gressdekke på jorden som legges tett inntil rothalsen, kan hindre fluene i å komme til jorden for å legge egg. 

Men vær obs i vått klima eller våte sommere, da kan gresset bli for vått, mugne og rothalsen kan ta skade. Istedenfor gressklipp, kan ull fungere like godt, om du har tilgang på det.

IMG_9133.jpg
Ull som jorddekke fungerer like fint som gress, om ikke bedre. Her blir det umulig for fluen å komme igjennom. 

Papptallerken

En pappskive, som f.eks en papptallerken, kan brukes til å tre rundt stilken/rothalsen på kål, for å hindre fluen i å komme til. Om sommeren er spesielt våt, kan dette være et luftigere alternativ til gressklipp og ull.

IMG_9158.jpg

Under et dekke, enten det er papp, gress eller ull, vil også fiendene til kålfluen trives bedre, slik som løpebiller, som gnafler i seg eggene før de klekkes. Gode grunner for å alltid praktisere jorddekke. 

Nett

Et annet tiltak er å dekke kålplantene med nett hele sesongen, også når de står på tilvekst i drivhus eller liknende. Kålfluen svermer ganske tidlig på sesongen, og den kan vel så gjerne slå til i pottene på plantebordet, eller i drivhuset, som ute på friland. Jeg er vanligvis mest plaget av kålfluens hærverk i juni, etter første sverming. Ved andre sverming, senere på sesongen er plantene såpass robuste vanligvis at de utøver ikke like stor skade. Dog kan de ta småplantene på tilvekst.

Her kan du lese mer om dekke til kål mot skadedyr. Tiltak mot larver på kålen!

Det finnes et varslingsorgan for når skadegjørere er observert ulike steder i landet. Gå inn på  Varsling innen planteskadegjørere (Vips) for å sjekke observasjoner av skadegjørere i ditt område.

Når skaden er skjedd

Man kan grave opp planten for å fjerne larver og potte om i ny jord. Alternativt lete forsiktig nede langs rothalsen og klemme ihjel de larvene man finner. Det kan være plantene kommer seg, fordi kål kan sette nye røtter langs rothalsen. Når planten mister rotsystemet sitt, greier den ikke å forsyne en stor bladmasse med vann og næring, da kan man hjelpe planten å re-etablere seg ved å fjerne endel blader. Om den ikke greier seg, erstatter jeg den med andre planter jeg har på tilvekst. Det er lov å ergre seg litt, men ikke for lenge. Vær glad du har et biologisk mangfold. Disse larvene og fluene blir mat for fugler og andre nyttedyr på et senere tidspunkt. Vi må dele litt!

2019-07-02/Maria Berg Hestad

 

5 kommentarer om “Tips mot kålflue

  1. Du har mange gode råd mot kålflue, sjøl har jeg ikke problem med kålflue, bruker duk og jorddekking. Men når jeg planter ut om våren strør jeg aske fra vedovnen rundt stilken før jeg dekker jorda med grasklipp. Husker ikke hvor jeg har fått tipset fra. Uvisst om det hjelper ?😉

    1. Jeg fikk larver, og reiv opp planten fra jorden og fjernet den. Men hvordan er jorden nå? Kan jeg så noe annet nå? Eller må jorden ligge brakk litt?

      1. Takk for svar, men et spørsmål til, hvordan er det med grønnkål? Angriper de den og?

      2. Hei, jeg fjernet grønnkålen min i helgen og reddet det jeg kunne, de sto i store krukker. Kan jeg bruke den jorda til noe annet? Det var masse fluer og plantene begynte å bli gule og de nyeste skuddene ble ødelagt

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: