fbpx

Så grønnkål i juli!

Grønnkål vet jeg står fint utendørs over vinteren, og begynner å skyte nye milde skudd på vårparten. Enda tidligere skyter de om man kan på senhøsten sette de inn i et drivhus eller tunnel. Nå i starten av juli sår jeg derfor mengder med grønnkål som kan plantes ut i et bed, en pallekarm eller flyttes inn i drivhuset på senhøsten. Grønnkål er robust og vil overvintre og gi oss en kjærkommen vinter og våravling av grønne eller lilla blader, men det gjelder å ha sådd nok!

Jeg velger såkalt hardføre sorter. Normalt er grønne typer mer hardføre enn de lilla.

Jeg bredsår grønnkålen på et stort brett eller i godtebokser som jeg senere prikler de om fra. Om jeg sår i et pluggbrett (se hovedbildet), letter det arbeidet med å potte om/plante ut. Jeg kan også bredså de direkte i en pallekarm, eller i varmbenken som nå kanskje står tom?

Veien videre

Etter fire uker, i begynnelsen av august, planter jeg de direkte ut på friland. Det blir ledig i bedet hvor hvitløk eller bondebønner nå står. Om det derimot ikke er plass, at hvitløksbedet var planlagt til noe annet,  potter jeg de om i egne potter og mellomlagrer de en stund til for å senere kunne sette de på ledig vekstplass. Normal forkultur for kålplanter hos meg er gjerne åtte uker, fordelt på to ompottinger.

Jeg klargjør bedet ved å grave ned bokashi hvor jeg skal sette grønnkål. Den siste tiden har stort sett alle bed vært opptatt i kjøkkenhagen og jeg har ikke kunnet gravd ned bokashi på en stund, så det er kjærkomment endelig å få tømme noen bøtter. Kål og bokashi er som skapt for hverandre fordi kål elsker mye næring. Les gjerne her hvordan jeg gjør et bed planteklart for kål. Om du vil jorddekke bedet, men ikke har ull slik jeg har benyttet her, kan du bruke gressklipp isteden.

Jeg planter de tetter enn jeg gjør tidligere på sesongen, fordi de ikke rekker å vokse seg fullvokste før lyset forsvinner en gang i november. Så kanskje bare 20 cm mellom hver plante. Jeg liker å ha litt luft mellom plantene, fordi åkersneglen er veldig glad i grønnkål. Om plantene står å tar borti hverandre kan sneglene bare ligge på toppen og gå fra plante til plante.

Ekstra tidlig i drivhus

Men aller tidligst avling, og kanskje mest kjærkommen er det om man kan platnte de små grønnkålplantene inn i drivhuset på senhøsten. (Se bildene under og følg bildeteksten nedover)

IMG_8711.JPG
I slutten av oktober ser det slik ut i drivhuset. Små planter har fått plass der tomatene stod. Grønnkålen er satt langs nordsiden av drivhuset i bakgrunnen til høyre. Det har ikke rukket å bli veldig store planter, men den som venter på noe godt ventet ikke forgjeves. Se neste bilde. 
IMG_0981.jpg
14.februar ser plantene slik ut, litt stusselige. Vi har høstet av de utover høst og vinter ved å høste de nederste bladene. Ved å la toppen stå igjen vokser den videre. Se neste bildet. 
IMG_1748.jpg
En måned senere, medio mars, har de satt igang og vokst igjen og danner en krusete topp med små friske blader. (Jeg vanner ved å legge snø på bedene, derfor snøen!). 
IMG_2225.jpg
30.mars har grønnkålen skutt i været og gir mange små friske blader. Dessuten begynner den å setter blomsterknopper, som kanskje er det aller beste på grønnkålen – de smaker mildt av brokkoli. Om man plukker de jevnt før de får blomstre, kommer det nye blomsterknopper i hvert bladhjørne. 

 

20171101_145146 (2).jpg
Grønnkål plantet ut i bed etter tidlig potet. Kanskje rekker ikke plantene å vokse seg kjempestore, men ved å satse på mange planter blir det stor avling likevel.

Gjennom vinteren og tidlig vår kan vi høste grønnkål, som kompletterer salaten av vinterherdig vekster så det blir et stort utvalg.

Sent sådd kål kan ofte bli enda bedre enn den vårsådde, slik som ifjor når sommeren ble så tørr, så ble mange av kålvekstene uspiselige fordi de ble bitre av vannmangelen. Kål blir best når det er kjøligere og fuktigere. De kan også komme seg unna det verste angrepet av kålmøll, så det er mange gode grunner til å satse på en sommersådd av grønnkål.

Her får du noen tips til å så midt på sommeren om det er tørt: Lykkes med å så på sommeren!

Gi deg selv en liten vinter og tidlig vårgave og så noen grønnkål idag!

2019-07-10/Maria Berg Hestad

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: