fbpx

Så kålrot til jul NÅ!

Har du glemt å så kålrot til jul? Det er ikke for sent! Det er noe helt eget å ta frem posen med frø med en så spesifikk plan om å så maten man skal spise på julaften!

Den enkleste i kålslekten

Kålrot, eller kålrabi som jeg liker å kalle den, er en av de aller enkleste kålsortene å dyrke etter mitt syn. Den trenger ikke like mye næring som sine medsøstre i kålslekten. Den liker seg i leirjord og den står godt imot angrep av både snegler og kållarver som vil til livs dens bladverk. Om bladene blir hardt angrepet, har kålroten likevel en tendens til å greie å hente seg inn igjen og skyter nye friske blader og vokser på.

Og aller best er de litt spede røttene som ikke er større enn en stor appelsin. Ungdommelige kålrøtter lagrer også bedre enn store overvokste, så de kålrøttene man skal spise til julemiddagen er perfekte å så nå og et godt stykke inn i juli.

Tips: Kålrot er en rik kilde til C-vitamin!

Sommersår

Ifjor sådde jeg før vi dro på ferie. 13.6 stod det på den røde lappen sammen med anmerkning av sorten «Kålrot Trøndersk hylla». Jeg sår gjerne kålrot litt tynt i en godteboks. Flere tips om hvordan kan du se her: Lykkes med å så på sommeren!

Bare 7 dager senere hadde de spirt fint. Om man bare greier å holde sådden fuktig spirer frø rekordraskt i de varme omgivelsene på sommeren. Se bildet under.

IMG_0726.JPG

Potter om

Tre uker senere hadde de vokst seg ompottingsklare. (Se under)

IMG_1332.JPG

Jeg får hjelp av ett-åring til å fylle pottene mine med jord. Han har en egen pallekarm med jord hvor vi sammen pleier å lete etter meitemark. Om jeg tømmer min pottemiks oppi der, kan han sitte midt oppi og putte jord i pottene uten at altfor mye havner på flisen utenfor. Å bli skitten er lov! (venstre under)

IMG_2143

Bare en drøy uke senere har de vokst seg store og robuste i pottene. (under)

Plantes ut på friland

Ytterligere to uker senere, i slutten av juli/begynnelsen av august ble de plantet ut på friland i et bed hvor det hadde stått tidligpotet. (Under). Jorden er porøs og fin etter potet-opptaket og rik på moldstoff. Jeg gjødsler med en runde gullvann før planting og dekker jorden med gressklipp. Senere får de også en runde eller to med gjødselvann.

IMG_3996

Man får også tomme bed der det idag står hvitløk, bondebønner og sukkererter i tidsrommet kålrøttene blir utplantingsklare  – så ikke fortvil om det ikke er plass noe sted akkurat nå – det blir det, og da kommer du til å være glad du sådde noen kålrøtter i en godteboks under epletreet idag!

Jeg regner med å kunne så kålrot et godt stykke inn i juli og fortsatt rekke en avling. Jo senere man sår, jo flere planter satser man på, og setter de tettere og høster mange små – istedenfor noen få store!

IMG_8914.JPG

IMG_8968.JPG

Som en annen liten hamster, høstet jeg alle kålrøttene i slutten av oktober og gravde de ned i midtbedet i drivhuset. I videoen under kan du se når disse ble høstet.

Noen dager før jul kunne jeg grave de opp igjen og by på egendyrket kålrot på julaften. Spør om det smakte?

Svaret er: JAAAAA!!

2019-06-25/Maria Berg Hestad

En kommentar om “Så kålrot til jul NÅ!

  1. Tusen takk for eit godt tips! Og eg som trudde at kålrot var så vanskeleg å dyrke! 🙂

Kommentarer er stengt.

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

opp ↑

%d bloggere liker dette: